În ultimele 2 zile, tema aceasta atât de dureroasă pentru transportatori a escaladat, informațiile publicate pe diferite canale de comunicare (de la presă la grupurile de Whatsapp), au fost atât diverse, cât și în parte, contradictorii.

Dacă ieri, protestul transportatorilor a fost înregistrat pentru data de 16 septembrie 2021 la București (această dată a fost avansată în presă, încă de vineri 13 august 2021), astăzi am descoperit, datorită unui newsletter, o luare de poziție a UNTRR din 12.08.2021 și un proiect de lege inițiat de PNL și depus în Parlamentul României, care merită citite cu atenție și analizate.

Despre luarea de poziție a UNTRR, extrem de pertinentă, echilibrată, logică, bine motivată, și dacă citești printre rânduri, revelatoare, poate, pentru ceea ce se întâmplă în culise, acolo unde noi, muritorii de rând, nu avem acces. Rețin în special, ca edificatoare, fraza: autoritățile nu sunt oneste și vor să schimbe legislația în defavoarea industrie, dând senzația că industria cere asta.

https://www.untrr.ro/interventii-untrr-la-autoritati/interventia-untrr-nr-1129-11-08-2021-adresata-dlui-nicolae-georgescu--deputat-camera-deputatilor-ref-solicitare-sprijin-pentru-clarificarea-urgenta-a-situatiei-impozitarii-diurnei-platite-soferilor-profesionisti-romani-care-opereaza-transport-rutier-international--amnistie-generala-pentru-controalele-fiscale-prin-care-s-a-recalificat-diurna-ca-venit-asimilat-salariului-si-nota-de-orientare-bune-practici-pentru-o-interpretare-si-aplicare-armonizata-a-legislatiei-in-viitor.html#.YRtdxogzZaR

O mică sugestie aș îndrăzni să fac UNTRR-ului. Dacă într-un stat de drept, într-un climat economic normal, în care autoritățile tratează agenții economici cu bunăvoință și fair-play, ar fi recomandat și util să ceri autorităților note de orientare / ghiduri de bune practici – în acest context, cred că singular în Europa, în care statul se comportă ca un lup în relația cu sute-mii-zeci de mii de contribuabili – este riscant să-i ceri ghid de bune practici și note de orientare. Nu de alta, dar s-ar putea să ne-o primim, de o să ne meargă fulgii!

Până la urmă, noi cunoaștem legislația, știm cum să procedăm , avem rapoarte juridice (vezi mai jos unul dintre ele) care confirmă că abordarea ANAF este ABUZIVĂ, așa că stoparea și, în măsura posibilului, repararea consecințelor acestor abuzuri este ceea ce în definitiv ne interesează.

https://www.juridice.ro/744362/indemnizatiile-de-delegare-sau-detasare-fie-ea-si-transnationala-o-tema-veche-si-abuzuri-noi.html?fbclid=IwAR2nPPSaC83LEjwQfAG7RZ_swwllbNcVsyRv7cSrwmmPJqsFK5hrOYmUJxw

Foarte, foarte importantă și binevenită în poziția UNTRR este și referirea la contextul european în care aceste abuzuri ANAF se desfășoară: concurența acerbă pe piața de transport europeană și politica protecționistă a statelor din vest a cărei expresie s-a materializat în Pachetul de Mobilitate 1, pachet ale cărui prevederi cu privire la detașare intră în vigoare în februarie 2022. Alte state est-europene fac eforturi serioase de a se asigura că sectorul lor de transport nu va dispare, ci își va menține cota de piață măcar la același nivel.


În antiteză, proiectul de lege depus în Parlamentul Romîniei (vezi link-ul de mai jos), de către parlamentari PNL, este problematic din mai multe motive.

https://www.euload.com/file/PL%20transportatori%2016%20aug.pdf

Am să spun totuși singurul lucru care este bun, cu care sunt de acord, prin solidaritate cu confrații noștri afectați: Art. 1 punctele 1-7 , care constau în măsuri de anulare /stopare / reparare a abuzurilor ANAF.

Problemele încep de la punctul 8 – vor fi confrați, cei care au primit deja sentințe definitive de respingere a contestațiilor, la care sumele deja reținute nu vor fi restituite. Ghinioniștii ! Posibil că domnii parlamentari vor zice că e imposibil să reparăm tot, așa e viața, nedreaptă uneori.

Să zicem!

Dar totuși lipsește un Punct 9 care ar trebui să sune cam așa:

        Se dispune efectuarea unei anchete/ înființarea unei comisii de disciplină, care să identifice persoanele din aparatul de stat care au inițiat, coordonat, executat aceste abuzuri. Concedierea acestora și punerea sub acuzare pentru Abuz în serviciu sau chiar Sabotarea economiei naționale.

Fără acest punct 9, cei care au reinventat în cheie proprie legislația existentă, au să o facă din nou peste 1 lună, 1 an, cine știe ...

Fără acest punct 9, amnistia funcționează deopotrivă pentru victime și pentru abuzatori.

O mică comparație, dacă un om îl aruncă pe semenul său în prăpastie și acesta moare, va fi suficient să-l urce înapoi pe marginea prăpastiei, să zicem chiar în poziția inițială? Este acesta un gest reparator? Va învia mortul? Și dacă mortul nu va învia, este agresorul vinovat de omucidere, este demn de pedeapsă?

Cu siguranță !

Și acum partea mai dureroasă, pentru că acest proiect de lege are 2 capitole mari, așa cum acoperișul are 2 ape, și (unii) oameni 2 fețe.

Dacă primul articol este oarecum corect, îndreptățit moral, el este așezat ca o momeală, pentru a înghiți sinistrul Articol 2.

De ce zic sinistru? Pentru că el aduce o măsură nesolicitată de transportatori, de creștere a impozitelor și taxelor pe muncă, de impozitare a unei părti a diurnei, reducând plafonul nedeductibil la aproape jumătate, 50% , din cât este în prezent !

Sinistru, da, de trei ori sinistru, pentru că acest lucru este prevăzut să intre în vigoare la 1 (una) lună de la publicare, și va duce la ieșirea automată de pe piață și a confraților salvați prin ART. 1, dar și a celorlați, 39800 de firme, din cele aproximativ 40000, încă neexecutate de către fisc.

Pe lângă latura profund imorală a asocierii celor 2 capitole (articole) care, în această formă, este de fapt un șantaj, există și probleme de ordin juridic (cred că specialiștii ar găsi multe incompatibilități cu legislația muncii, cu dreptul românesc în general, precum și cu cel european), și probleme de ordin tehnic, din punct de vedere al modului de calcul al plafonului. Dacă până acum plafonul maxim deductibil pentru o țară era o sumă fixă pe zi, conform logicii naturii acestui drept al angajatului, iată că în calculul acestui plafon, intră o altă variabilă: salariul de bază (de încadrare) ! Salariu care face obiectul negocierii individuale între angajat și angajator, el fiind de cele mai multe ori diferit de la om la om, și care este insensibil la țara în care acest angajat se află ! Incredibil !

Și pe lângă aceasta e și dificil de calculat. Imaginați-vă că calculați întâi diurna conform zilelor, după aceea scădeți 3 x salariul de încadrare pentru zilele respective, diferența o treceți pe fluturaș pentru impozitare (impozit pe venit și contribuții), dar nu o plătiți, pentru că deja ați plătit-o ca diurnă. Pe urmă pregătiți-vă pentru o sesiune de call center cu șoferii, ca să le explicați de unde și cum ați calculat salariul net, care va fi tot timpul altul ! Nemaivorbind de furnizorii de programe de contabilitate, care vor trebui să pună osul la muncă și să finalizeze ultima găselniță în termen de 1 lună.

Citez:

pentru care, prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare ,se aplică următorul regim fiscal:

(i) pentru suma care se încadrează în limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai mult decât valoarea a de 3 ori salariul de bază aferent locului de muncă ocupat, corespunzător numărului de zile din perioada de detașare, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii;

(ii) partea care depăşeşte plafonul neimpozabil și care nu este inclus în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii prevăzut la punctul (i), reprezintă venit asimilat salariilor pentru care se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii;

 

Ah, și să nu uit motivația cuprinsă în acest proiect de lege, plină de bune intenții, dar denotând o slabă cunoaștere a problematicii sectorului de transport ! Nu degeaba se zice că drumul spre iad e pavat cu bune intenții.

Nu vă sună drăgălaș, aproape te topești de dragul acestor motive, citez:

 - pentru a diminua riscurile privind blocarea activității contribuabililor pe perioada în care se manifestă efectele acestei pandemii, este necesar să se prelungească măsurile fiscale benefice mediului de afaceri.

 - continuarea aplicării prevederilor legislative aflate în prezent în vigoare, ar genera o contracție semnificativă a sectorului economic din domeniul transporturilor, inclusiv prin reducerea numărului de angajați din România, cu impact financiar negativ asupra tuturor componentelor bugetului general consolidat: impozit pe profit, impozit pe salarii, contribuții de asigurări sociale și de sănătate;

 - ar preîntâmpina migrația unor firme autohtone în Spațiul Economic European, inclusiv din punctul de vedere al angajării personalului din domeniu.

 - Procedura de urgență se impune în condițiile în care întârzierea aplicării măsurilor legislative propuse ar putea produce efecte economice negative deosebit de grave sectorului transporturilor din România, dificultăți financiare deosebite pentru angajații detașați, precum și prejudicii semnificative bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat, pe termen mediu și lung.

Aproape îți vine să-i crezi, nu-i așa?

Dar păzea, e un măr otrăvit ! 

Tactica nu e nouă, în mai 2015 o numeam prăjiturică otrăvită, dacă nu vă mai aduceți aminte vă las link-ul: https://www.euload.com/feat.php#ID294 .

Pe scurt, o mizerie, o capcană înainte de protest, pe care în nume propriu o refuz, atrăgând atenția că o astfel de schimbare nu are mandatul, acordul meu, și nu o voi mai înghiți a doua oară !

Dar voi?

P.S. În ce privește asociațiile, posibil ca UNTRR să fii simțit capcana, sper ca și celelate asociații să analizeze profund acest măr otrăvit (șantaj), și să nu se lase păcăliți, sau să lase prea repede garda jos. Abuzul e abuz, și nu poate fi negociat, și nici acceptat compromisuri la abuzuri !


 


 


 


 


 


 


 


 

Comentar(ii)

  • Mihaela MOGOS,18/08/2021 16:08

    Sunt de acord cu dvs., nu putem accepta inca o povara pe umerii nostrii

  • ZDROB FELICIA,18/08/2021 11:11

    De acord cu dv.

Introduceţi un comentariu