Din foiletonul corespondentei dintre DSU (d-nul Arafat) si transportatori , pe tema carantinarii soferilor (HG 77) am primit si noi azi raspuns ! Il postez aici impreuna cu scrisoarea noastra initiala.

https://www.euload.com/file//Raspuns_primit_din_partea_DSU_18.10.2021.pdf

https://www.euload.com/file//Catre%20CNSU_01.10.2021.pdf

Consider aceste răspunsuri ale DSU la problematica carantinării, ca fiind nesatisfăcătoare, în 2 peri, fără să trateze fondul problemei.

De aceea am formulat o SCRISOARE DESCHISĂ pe care vă rog, dacă sunteți de acord cu ea, să o distribuiți:

 

Către D-nul Președinte al României

Către D-nul Prim-Ministru al Guvernului României

Către Ministerul Afacerilor Interne

Către Departamentul pentru Situații de Urgență

Către Ministerul Transporturilor

Către Ministerul Economiei

Către Ministerul Sănătății

Către Parlamentul României

 

SCRISOARE DESCHISĂ 

   Referitor la  CARANTINAREA ȘOFERILOR


Vă rugăm să comunicați de urgență, în mod public, poziția instituției dumneavoastră la următoarele întrebări, legate de Hotărârea nr.43/2021 si Hotărârea nr. 77 din 30.09.2021, cu privire la carantinarea șoferilor profesioniști:


1. Cum vedeți posibil ca un șofer aflat la bordul unui camion de 40 tone să facă un test RT-PCR cu 72 de ore înainte de a intra în România ?

2. Credeți că e posibil ca șoferii cu camionul de mare tonaj să meargă în fața spitalelor și să staționeze acolo 24h până la finalizarea testelor PCR ?

3. Vă rugăm să ne furnizați un tabel cu toate locurile adecvate din afara României, care ar permite acest lucru.

4. Înainte de a impune o astfel de condiție, ați analizat posibilitatea ca o astfel de condiție să poată fi îndeplinită?

5. Această măsură, după părerea noastră, foarte greu, dacă nu imposibil de îndeplinit, se vrea a fi o măsură de natură să forțeze vaccinarea conducătorilor auto profesioniști?

6. Limitarea dreptului la muncă a șoferilor nu se încadrează în categoria măsurilor de natură să vicieze consimțământul liber al acestei categorii profesionale cu privire la vaccinare? 

7. Ați analizat impactul pe care o astfel de măsură o are asupra unei întregi ramuri a economiei, cea a transportului rutier?

8. De ce nu ați luat măcar în considerare posibilitatea ca șoferii să poată prezenta un test rapid?

9. Cunoașteți episodul din primăvara acestui an când Germania testa la granițele sale toți șoferii care veneau din Austria și Cehia? Cunoașteți concluziile acestor testări, mă refer la procentul absolut insignifiant al cazurilor șoferilor profesioniști depistați pozitivi?

10. Având în vedere că România este declarată ca zonă roșie la nivel european, nu considerați anacronic faptul de a solicita șoferilor teste RT-PCR la intrarea în țară?

11. Cunoașteți faptul că, deși Romania este zonă roșie în prezent, soferii profesioniști români sunt scutiți de prezentarea certificatului verde în toate tările europene, în vederea menținerii culoarelor verzi, atât de vitale lanțurilor de aprovizionare?

12. De ce măsura de exceptare de la carantinare a șoferilor profesioniști, care a fost luată pe perioada stării de urgență, iar apoi de alertă, si care a functionat pentru mai bine de 1 an, a fost abandonată la 1 iulie 2021, deși măsura respectivă a fost discutată/agreată de factori de decizie din Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, DSU împreună cu transportatoriii și reprezentanții acestora?

13. Aveți o statistică, o analiză științifică care să denote că acea măsură, bună și firească, pe deplin rațională, după părerea noastră, care excepta această categorie profesională de la măsura carantinării, a avut efecte negative cuantificabile? Sau argumentele de eliminare acesti exceptări se rezumă doar la unele legate de promovarea politicii de vaccinare? Sau argumente de ordin emoțional ? Vă rog să ne puneți la dispoziție acest studiu, dacă există.

14. HG nr 77 a apărut ca urmare a presiunii transportatorilor și a protestului din data de 29 septembrie 2021 de la București, ocazie cu care d-nul Prim-Ministru a promis rezolvarea acestei chestiuni extrem de stringente și grave pentru industrie. D-nul Prim-Ministru si-a declinat ulterior responsabilitatea către specialiștii din domeniu. Vă rugăm să ne indicați numele acestora , pregătirea lor profesională, și baza științifică cu care au fundamentat HG nr. 77, prin care au refuzat de facto, exceptarea șoferilor profesioniști de la măsura carantinării.

15. Sunteți conștient de impactul financiar pe care o astfel de măsură îl are asupra șoferilor profesioniști sau a firmelor de transport, după caz? Știți cât cost un test RT-PCR în străinătate? Știți că în Romania el este în jur de 300 de lei? Ați calculat cât înseamnă pe lună testarea pentru un șofer profesionist pe tur-retur care vine dintr-o zonă galbenă : 300*4 = 1200 de lei? Ați verificat ce procedură greoaie, stufoasă trebuie pentru realizarea unui test RT-PCR pentru un sofer venit dintr-o zonă galbenă? Aveți cunostință de serviciile DSP care se oferă să vină la domiciliu și să testeze șoferii pentru 400 de lei ? 400 lei * 4 săptămâni = 1600 de lei pe lună, mai mult decât salariul minim net pe țară? Știți că 1200 de lei , înseamnă pentru un transportator 2,4% din cifra de afaceri realizată cu acel șofer, un procent mai mare decât profitabilitatea actuală la nivel de firmă !

16. De ce pe formularul de instituire a carantinei pe care DSP îl completează în vămi apare pretipărit acel ACORD EXPLICIT al șoferului? Credeți că șoferul acceptă cu bucurie aceste măsuri sau este de acord cu ele? Cred că la proteste și prin intermediul transportatorilor șoferii au demonstrat că nu sunt de acord cu măsura carantinării ! Cine și de ce a stabilit acest format pentru formularul respectiv?

17. Cunoașteți faptul că șoferii străini pot intra în România, indiferent din ce zonă vin, pentru încarcare/descărcare sau tranzit, fără a fi supuși obligației de testare și carantinare sau prezentarea unui certificat verde ?

18. Cum verificați cât timp au stat astfel de șoferi în România? Ce procent verificați /ce număr de șoferi străini verificați? Ce se întâmplă când se constată că aceștia au depășit durata prevăzută de timp?

19. Aveți cunoștință de faptul că prevederea legată de carantinarea șoferilor afectează poziția pe piață a transportatorilor români? Ați făcut vreun studiu în vămi legat de procentul de camioane străine care intră să încarce/descarce în România? De exemplu , în vama Borș, care nu este o vamă de tranzit? Știți că procentul camioanelor românești este intre 30-35 % , în timp ce al celor poloneze depășeste 45% ?

20. Este carantinarea șoferilor o măsură care, în ascuns, are legătură cu alte demersuri care vizează lichidarea unui întreg sector al economiei României, cum ar fi impozitarea retroactivă și în curând, si vitoare a diurnelor? Lichidare dirijată, din păcate, din afara României !

21. Cunoașteți daunele pe care un eventual nou protest al transportatorilor și șoferilor profesioniști le pot aduce economiei naționale? Vă asumați costurile transportatorilor cu organizarea unui nou protest? Vă asumați perturbările din trafic? Și chiar în lipsa unui protest, vă asumați lipsa mărfurilor din magazine? Blocarea economiei?

22. Nu considerați că, în numele științei, care este intrinsec rațională, măsura exceptării șoferilor de la carantinare, așa cum a fost ea implementată înainte de 1 iulie 2021 este cea mai bună, normală și firească?

 

Vă rugăm să răspundeți sincer și argumentat la fiecare punct. Dacă cumva nu aveți ce să răspundeți decât AȘA VREM NOI sau AȘA VREA GUVERNUL, vă rog să nu ezitați să o faceți.

Măcar în acest fel vom ști că ne aflăm într-o dictatură și nu într-o democrație, unde interesul contribuabilului este considerat un interes legitim.

 

Vă mulțumesc !

 


 

 

 

Introduceţi un comentariu