Legat de articolul din profit.ro , 

https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/salariul-minim-uneori-mister-guvernanti-romania-penultimul-stat-ue-regiune-dupa-nivelul-salariului-minim-net-peste-tarile-non-ue-povara-fiscala-salariul-minim-romania-printre-primele-20321711

cu privire la salariul minim – articol publicat ca reacție la gafa d-nului ministru de finanțe din conferința de presă – aș face câteva precizări:

– Sunt de acord cu titlul articolului

– Însă, nu mi se pare relevantă, chiar te poate duce în eroare situația cu privire la salariul minim și povara fiscală, prezentată în articol.

De ce?

1. În România , salariul minim net, la cursul afișat în articol ar trebui să fie 284 euro și nu 290 euro, cum eronat este scris.

2. Povara fiscală în %, este calculată cu formula:

(Cost Total Angajator - Salariu Minim Net) / Cost Total Angajator. 

Nu întâmplător, poate, această formulă nu este afișată, pentru că, fiind calculată astfel, diferențele între state sunt mult diminuate.

Un indicator mult mai relevant, și care reflectă cel mai bine realitatea, pentru povara fiscală ar fi: 

(Cost Total Angajator - Salariu Minim Net) / Salariu Minim Net . 

Acest indicator ne-ar spune cât este costul total al unei companii pentru fiecare euro pe care un angajat îl primește în mână.

Astfel, dacă luăm câteva state din tabel:

 

 Țara    Salariu minim net (euro) Salariu minim brut (euro) Cost Total Angajator (euro) Povara fiscală (%) cf. Profit.ro Povara Fiscală Reală (%)
 Austria  1733 2210 2872 39.66% 65.72%
 Germania  1234 1664 1996 38.18% 61.75%
 Cehia    522   587   785 33.50% 50.38%
 Lituania    468   642   653 28.33% 39.52%
 România  *284   472   483 *41.20% 70.07%

* valorile respective sunt corectate, în articol apar greșit

 

După cum puteți observa din tabel diferențele cu privire la povara fiscală sunt mult mai mari, de fapt.

Ce semnifică pentru Romania 70.07% ?

Înseamnă că, în cazul salariului minim , pentru 1 euro încasat de angajat firma are un cost total de 1,70 euro !

Pentru un salariu mai mare decât salariul minim, această povară fiscală ajunge în cazul României la 74,78% !

 

Acum revenind la oalele noastre, de transportatori internaționali, având în vedere că lucrăm pe o piață comună, liberă, unde pentru tarife concurența este acerbă, iar forța de muncă (șoferii) pot migra extrem de ușor de la o țară la alta, e evident că singurul indicator relevant, și care se poate lua în calcul pentru o analiză, este COSTUL TOTAL ÎN EURO cu șoferul, mergând pe premisa că șoferul va lua în mână aceeași bani (venit net), indiferent de țară!

Dacă această comparație se vrea exprimată în procente, atunci acest lucru se poate face cu indicatorul (Cost Total – Venit Net) / Venit Net sau mai simplu Cost Total/Venit Net.

Orice alt indicator nu face decât să distorsioneze analiza și să ducă la concluzii eronate !

Ca o paranteză, în termeni de competitivitate, chiar dacă am avea un nivel al poverii fiscale competitiv (ceea ce nu e cazul acum), ar trebui luat în considerare și alte neajunsuri ale României pe piața transporturilor UE cum sunt: poziția geografică marginală, discriminările/nedreptățile legate de controale/amenzi, un handicap major îl prezintă faptul că România nu se află în Schengen și nu poate acorda vize Schengen, alte avantaje sociale pe care statele vestice le practică (de ex. acordarea de alocații pentru copii, chiar dacă aceștia nu sunt rezidenți în țara respectivă) , costurile mai mari ale echipamentelor, costurile mai mari de finanțare, tarife diferențiate pentru vestici și estici și multe, multe, altele. 


Consider că aceste aspecte ar merita să facă obiectul unei analize distincte. Îi invităm pe această cale pe domnii de la profit.ro să abordeze și acest subiect, chiar dacă este vast, fiind convinsă că mulți transportatori ar oferi un feed-back pe această temă. Aici incluzând și euload, totul în mod gratuit.


Ca și o concluzie, pe marginea articolului publicat de profit.ro, aș formula-o sub formă unei anecdote.

Dacă, în lumea contabilității, se spune că un contabil bun va întreba întâi managerul: Cât vrei să-ți iasă?, în lumea statisticii , întrebarea de bază este : Pe ce poziție vrei să fii ?

Lăsând gluma de o parte, dacă hârtia suportă orice, în viața reală, pe piața liberă, lucrurile stau diferit !

 

P.S.

Iată 3 exemplificări de calcul a salariului net din Romania, pentru d-nul ministru, și nu numai.

În cazul unui salariu minim de 2300 de lei, pentru 1 leu în mână la angajat compania cheltuie 1.70 lei ( egal cu 2352 lei împărțit la 1386 lei).

În cazul unui salariu de 5000 de lei, entru 1 leu în mână la angajat compania cheltuie 1.75 lei ( egal cu 5113 lei împărțit la 2925 lei).

În cazul unui salariu de 10000 de lei, pentru 1 leu în mână la angajat compania cheltuie 1.75 lei ( egal cu 10225 lei împărțit la 5850 lei).

 

Dacă în urma consultării cu contabilii dumneavoastră ați avea observații sau nelămuriri, ne puteți scrie la contact@euload.com .

Introduceţi un comentariu