Orice început de an nou este o binecuvântare! Să poți munci este o binecuvântare! 

Munca managerilor este de a contura și pregăti un teren prielnic muncii, cu reguli clare, orientați fiind atât către clienți cât și către angajații proprii.

Nimănui nu-i place să lucreze într-o companie în care domnește haosul sau în care managerul nu-și face datoria de manager.

Printre atribuțiile managerului este și aceea de a se îngriji de instruirea angajaților, nu doar a celor noi dar și a celor deja instruiți ! Nu strică niciodată o reamintire!

Anul Nou este un astfel de prilej și pentru transportatori, la momentul la care, după o bine-meritată odihnă în sânul familiei, șoferii se întorc la muncă.

Departe de mine gândul de a vă da lecții. M-am gândit că am putea profita cu toții de la companii la șoferi de o discuție cu privire la aspectele care merită reamintite la început de an tuturor celor care lucrează în transporturi.

Și am să fac eu primul pas, punând la bătaie un 

GRUPAJ DE INSTRUCȚIUNI ȘI BUNE PRACTICI PENTRU ȘOFERII PROFESIONIȘTI

așa cum l-a gândit un manager de transport pe care îl cunosc -soțul meu :) - grupat pe următoarele capitole:

 

CARDURI DE ALIMENTARE(gestionare PIN, furturi, pierderi, etc)

In calitate de utilizator și gestionar al cardurilor de alimentare ale firmei aveți următoarele obligații:

1. Protejați codul PIN al cardurilor.

Este obligatoriu să:

- memorați codul PIN

- nu scrieți codul PIN pe spatele cardului

- nu păstrați codul PIN împreună cu cardul de alimentare niciodată

- codul PIN este secret, nu este permis divulgarea acestuia nici unei persoane, nici personalului stației de alimentare

2. Asigurați-vă că nici într-un moment cardurile nu sunt lăsate nesupravegheate în camion sau la stații de alimentare. Cardurile se păstrează asupra dumneavoastră.

După utilizarea cardurilor asigurați-vă, în momentul în care le-ați primit înapoi, că sunt cele corespunzătoare.

3. Acțiuni ce trebuie luate, în cazul pierderilor sau furtului unui card de alimentare sau a codului PIN

- anunțați imediat dispecerul d-voastră, persoana responsabilă cu cardurile din firmă, precum și administratorul firmei, în vederea blocării cardului.

- veți raporta IMEDIAT la poliție pierderea sau furtul cardului

- va trebui să completați o declarație pe proprie răspundere cu privire la cele întâmplate, pe care o veți trimite de urgență la firmă

4. În cazul nefuncționării cardurilor de alimentare:

- anunțați imediat dispecerul d-voastră, persoana responsabilă cu cardurile din firmă, precum și administratorul firmei

- va trebui să completați o declarație pe proprie răspundere cu privire la cele întâmplate, pe care o veți trimite de urgenșă la firmă

5. Predarea și preluarea cardurilor de alimentare

Cardurile de alimentare se preiau si se predau pe baza Proce Verbal de predare/primire, întocmit în 2 exemplare, unul pentru predător și unul pentru primitor. Acest PV se poate întocmi electronic (recomandat) cu obligația aplicării semnăturilor electronice a ambelor părți.

 

PROGRAMUL DE CONDUCERE

Timpii de conducere și odihnă trebuie respectați. Aveți obligația să cunoașteți foarte bine Regulamentul 561 cu privire la timpii de conducere și odihnă.

În cazul în care interpretarea d-voastră asupra textului de lege este diferită de cea a dispecerilor vă rog să contactați conducerea firmei pentru a lămuri aspectele în discuție, pe baza argumentelor și a textelor legii.

Există în circulație mai multe teorii incorecte vis-a-vis de timpii de conducere, de aceea insistăm că:

- Se poate lucra 6 perioade de câte 24 de ore (de exemplu dacă șoferul începe săptămâna luni dimineață la ora 8, poate lucra până duminică la ora 8, indiferent de numărul programelor începute)

- ora UTC nu are relevanță decât în situația în care în ultimele 2 săptămâni a fost depășită perioada de conducere maximă de 90 de ore

Este interzisă manipularea tahografului sub orice formă.

Programul de lucru trebuie planificat în așa fel încât să putem maximiza perioada de conducere permisă de lege. Nu este suficient să nu primim amenzi, trebuie să fim și EFICIENȚI. În acest sens vă rugăm să folosiți posibilitatea de a face 3 pauze zilnice reduse de 9 ore pe săptămână, precum și cele 10 ore de conducere zilnică pe 2 ori pe săptămână. În cazul feribotului e de remarcat permisiunea expresă a legii de a întrerupe de 2 ori, la urcare și coborâre, pauza zilnică (în acest caz de 11 ore).

În cazul în care șoferul se simte obosit sau condițiile de drum sau vreme sunt dificile, șoferul are libertatea, pentru siguranța lui, a traficului și a încărcăturii să se oprească și să facă pauză, indiferent de presiunea pe care clientul sau dispecerul o exercită asupra lui. El este, în cele din urmă, responsabil pentru felul în care își planifică și efectuează programul de lucru.

E încă de remarcat că însăși regulamentul 561 nu este absurd și permite depășirea programului de lucru sau a timpului de conducere fără a menționa o durată maximă, în situația în care acest lucru nu periclitează siguranța rutieră și este necesar pentru siguranța șoferului și a încărcăturii. În astfel de situații se scoate un raport din tahograf și se notează pe spate motivul depășirii, pentru găsirea unei parcări sigure.

Cardul tahograf trebuie descărcat la maxim 28 de zile

 

PAUZA SĂPTĂMÂNALĂ DE 45 DE ORE

 

Având în vedere interpretările diferite care au apărut în ultimii ani, în mai multe țări din vestul Europei și care fac obiectul unor discuții controversate la nivelul UE, pentru a evita primirea unor amenzi exagerate și abuzive vă sfătuim să faceți pauza de 45 de ore cu cardul tahograf scos din tahograf. La plecare, atunci când reintroduceți cardul în slotul aparatului sunteți obligat să consemnați pauza pe care ați efectuat-o.

De reținut că firma își dorește să aibă angajați mulțumiți și bine tratați, așa încât dacă cineva dorește să facă o pauză săptămânala de 45 de ore la hotel, acest lucru este permis, cu condiția ca încărcătura și camionul să se afle în siguranță. În acest caz sarcina găsirii hotelului îi aparține șoferului.

În cazul în care aveți încărcătură ADR, conform legii ADR, este interzis să lăsați camionul nesupravegheat.

 

OPERAȚIUNI DE ÎNCĂRCARE/DESCĂRCARE

 

Ancorarea mărfii este obligația șoferului.

Șoferul are obligația să asiste la încărcarea mărfii. Dacă șoferul nu este lăsat să asiste la încărcare se menționează de către șofer pe CMR că nu i s-a permis asistarea la încărcare!

Orice problemă observată (palet, colet deteriorat) se anunță dispecerul și se menționează pe CMR (pe toate exemplarele). Nu pleacă până dispecerul nu spune.

Nu se semnează CMR-urile de șofer, până la finalizarea încărcării!!

Marfa insuficient ambalată, care la o simplă curbă sau frână se poate deteriora sau nu se poate ancora corespunzător NU SE ÎNCARCĂ. Dacă există diferențe între cantitatea, numărul de paleți sau natura mărfii comparativ cu ceea ce ați primit de la dispecer NU SE ÎNCARCĂ. În toate aceste situații veți anunța dispecerul, care la rândul lui va anunța clientul pentru clarificarea situației.

Nu se pleacă de la locul de încărcare/descărcare până nu se discută CMR-urile cu dispecerul. CMR-ul este cel mai important document pe care îl aveți. Valoarea lui este acceași cu valoarea mărfii pe care o transportați.

Trebuie să plecați cu CMR-uri cu minim 4 originale pentru a fi siguri că un original rămâne la noi ca și transportator. În cazul în care veți preda CMR-uri la client, vă rog să aveți în vedere că pentru client e suficient 1 exemplar, celelalte (toate dacă sunt mai multe, dar cel puțin 1 original) se predau la firmă, la birou.

Dacă remorca e sigilată, în afara unor organe de control și a destinatarului, nu este permisă desigilarea acesteia. Atenție să nu vă lăsați lucruri personale în trailer înainte de sigilare.

În cazul în care remorca nu este sigilată, cu puțin timp înainte de a ajunge la locul de descărcare se va verifica starea mărfii.

Dacă pe CMR există la rubrica Alte documente specificate documente însoțitoare (de ex Delivery note, Package list, Lieferschein) o copie confirmată a acestora trebuie predată la client și o alta la firmă (transportatorul).

CMR-ul trebuie completat corect, lizibil, complet. La descărcări unde nu există ștampilă este obligatoriu ca cel care semnează să-și treacă numele complet și citeț (cu majuscule). În acest caz vă rugăm să anunțati dispecerul care l-a rândul lui va anunța clientul.

Dacă se constată o marfă deteriorată si CMR-ul este semnat cu rezerve nu se pleacă de pe loc, nu se iese din firmă, fără acceptul dispecerului care va lua legătura cu administratorul. Sunt situații în care nu se poate evita o daună pe convenția CMR, însă în acest caz e dreptul nostru să păstrăm marfa. Să nu rămânem și buni de plată și fără marfă.

Mare atenție! În cazul în care între comanda dispecerului și CMR există diferențe nu se mișcă camionul până la clarificări. De asemenea nu se fac abateri de la locația de descărcare din CMR decât cu acordul SCRIS al dispecerului, care l-a rândul lui va obține acordul SCRIS al clientului.

O atenție deosebită trebuie acordată modului de a încărca pentru a nu depăși greutatea pe axa trăgătoare, sau din contră, pe axa trăgătoare să fie mai puțin de 25 % din greutatea totală.

În caz că transportați marfă cu valoare mai mare, care este mai expusă furtului, comunicați dispecerului ca împreună să găsiți parcare securizată.

Pentru siguranța d-voastră și a încărcăturii nu divulgați necunoscuților (pe Facebook), nici prietenilor, nici colegilor detalii asupra locațiilor de încărcare /descărcare, a locului de odihnă,

 

MARFĂ ADR

 

  • Când aveți o marfă ADR cantitate limitată (Limited Quantity LQ) NU se deschide plăcuța portocalie ADR.
  • Dacă aveți marfă ADR cantitate limitată, dar greutatea acesteia depășește 8000 de kg trebuie să primiți două etichete în formă de romb cu dungi alb-negru. Aceste etichete se lipesc pe capota camionului și pe ușa vagonului. În această situație este interzisă circulația în tuneluri de categoria E, altfel suntem pasibili de amendă.
  • Atestatul ADR este obligatoriu. Clienții noștri ne cer acest lucru. Firma vă pune la dispoziție materiale (chestionare) pentru pregătire și susține costurile cu examinarea. De remarcat că examenul atât pentru atestatul ADR cât și marfă generală se poate da cu până la 1 an înainte de expirarea celui curent, valabilitatea următorului atestat va începe la momentul expirării celui curent. Deci nu se pierde nici o perioadă din vechiul atestat.

 

PREDĂRI / PRIMIRI REMORCI

 

  • semiremorcă client – Atât la predare, cât și la Primire se întocmește TRAILER REPORT. Mare atenție! Orice defecțiune nesemnalată va fi pusă în sarcina firmei noastre, adică noi vom fi obligați să o plătim! Dacă nu vi se oferă un astfel de formular puteți folosi formularul nostru de PV predare-primire remorcă, împreună cu poze care vor fi transmise dispecerului și el mai departe, neîntârziat, clientului. În cazul în care există o procedură standard a clientului în ce privește predare-primire trailer, aceasta trebuie respectată cu strictețe!

  • O (semi)remorcă care prezintă defecțiuni care pot afecta încărcătura sau siguranța circulației NU SE PREIA. Se anunță dispecerul pentru a găsi o soluție împreună cu clientul.

  • la cauciucurile remorcilor clienților trebuie mare atenție, pentru că ele trebuie remediate în locațiile agreate cu clientii (de regulă la sediul lor), nu în alte țări sau alte service-uri. Orice costuri în afara locațiilor agreate ni se impută. Și nu doar la cauciucuri, ci și la prelată sau altă componentă tehnică.

     

ÎN CAZ DE ACCIDENT

 

Trebuie să conducem în așa fel încât să evităm orice eveniment rutier atât din vina noastră sau a altora. Dar dacă totuși se întâmplă, va trebui să rămâneți în primul rând calm. Anunțați imediat poliția la 112 și acordați primul ajutor dacă este necesar. Anunțați pe urmă dispecerul și administratorul firmei pentru a vedea următorii pași în vederea diminuării pagubelor.

La orice eveniment trebuie să trimiteți poze din toate pozițiile posibile. Luați legătura cu persoana responsabilă de asigurări pentru ghidare.

Polita RCA se dă doar cu acordul persoanei responsabile cu asigurările sau a administratorului firmei.

ATENȚIE: în cazul în care ați consumat alcool sau alte stupefiante asigurările nu plătesc despăgubiri și toată paguba vă revine, în acest caz, dumneavostră! Cu alte cuvinte sunteți buni de plată!

Atenție la mersul în spate, situația în care se înregistrează cele mai multe evenimente, chiar dacă o parte sunt minore. Apelați la ghidare sau la manevre repetate.

Unde accesul nu este potrivit pentru un camion de 40 de tone NU intrați. Se fac poze și dispecerul împreună cu clientul vor găsi o soluție. NU ESTE NECESAR SĂ RUPEM CAMIONUL SAU POARTA!

 

APARATELE DE TAXE DE DRUM

  • Toate aparatele trebuie să fie în stare de funcționare la intrarea pe teritoriul fiecărei țări . Mare atenție pe Belgia. Aparatul de Belgia-Franta-Spania trebuie sa fie in priza cu minim 30 de minute inainte de intrarea in Tara si beculetul sa fie Verde! Daca beculetul este rosu inseamna ca aparatul nu functioneaza!
  • În țările în care e necesară vignetă, este indicat să o achiziționați înainte de a intra în țara respectivă fie d-voastră, fie la nevoie, de către dispecer acolo unde este posibilă varianta electronică.

 

ÎNTREȚINEREA MAȘINII

CABINA se menține curată, și la predare să se facă o curățenie generală exemplară. Este interzis a se face mâncare în cabină.

Înainte de orice pornire de pe loc să se facă o inspecție vizuală a întregului ansamblu și a mărfii.

Pana de la roți nu o depozitați lângă eșapament pentru că se topește (e de plastic).

Spălarea camioanelor se face în spălătoriile pe care clientii nostri le au pentru trailere, dacă nu este posibil acolo, trebuie sa anuntati dispecerul dvs si el o sa va programeze la o spalatorie.

Orice problemă tehnică întâmpinați faceți referat tehnic pe Soft-Transport. Dacă anunțați telefonic, vă rog să cereți numărul de înregistrare al sesizării.

 

COMPORTAMENT

  • punctualitate

    • amabilitate

    • zâmbet

    • politețe

    • curățenie corporală

    • folosirea echipamentului de protecție la încărcări/descărcări

    • comunicarea respectuoasă, fără înjurii și jigniri la adresa personalului firmei și al beneficiarilor

    • interzis consumul de alcool pe tot parcursul deplasării, inclusiv în orice fel de pauze, având în vedere că pe toată perioada sunteți considerați la muncă, în delegare, și primiți diurnă. ATENȚIE: în cazul în care ați consumat alcool sau alte stupefiante asigurările nu plătesc despăgubiri, și toată paguba vă revine! Cu alte cuvinte sunteți buni de plată toată viața!

    • În timpul condusului este interzisă filmarea, vizionarea sau orice alte activități care interferează cu condusul. Convorbirile telefonice sunt permise doar în varianta hands free.

    • Purtarea centurii de siguranță este OBLIGATORIE la fel și respectarea Normelor de protecție a muncii

    • Predarea documentelor de transport (CMR_uri, foi de parcurs, deconturi, diagrame tahograf) se face imediat la întoarcerea din deplasare

    • Prezentarea la birouri cu frecvența solicitată (minim 3 luni, indiferent de compartiment) în vederea clarificărilor necesare: protecția muncii, instruire, documente, confruntări solduri, analiză stil conducere și consum, probleme, etc.

    • la sfârșit de săptămână , respectiv de lună veți transmite KM bord dispecerului dvs.

    • pentru siguranța dvoastră vă rugăm să folosiți echipamentul de securizare a ușilor cabinei (chinga de cabină)

    • Dacă se întâmplă să găsiți lucruri pierdute vă recomandăm să vă adresați poliției sau în cel mai rău caz, lăsați-le acolo !!

       

    COMUNICARE

    - Dacă aveți întrebări pentru unul din colegi puteți suna, mai ales dacă e ceva urgent. Dacă doar doriți să informați cu privire la un lucru sau întrebarea nu e atât de urgentă și poate aștepta o jumătate de oră, e mult mai bine dacă trimteți un SMS foarte scurt despre ce e vorba. Ne ajută pe toți, pentru că atunci când revenim cu telefonul o să vă putem acorda toată atenția și în plus s-ar putea să avem deja pregătită și soluția :) !

    - orice nemulțumire aveți o puteți adresa direct conducerii pe SMS sau prin Referat angajat din contul de șofer al Soft-transport. Acel referat este vizibil doar managerului. Este mai bine să spui ce te doare, decât să te superi, să jignești. Și în plus în felul acesta se poate mai ușor și mai repede remedia situația .

     

    SOFT-TRANSPORT

    Planificare Trasee

    - traseul pe care il face dispecerul NU este obligatoriu pentru sofer. Ar trebui sa fie un ajutor, o orientare in plus. Cei mai multi dintre soferi cunosc mult mai bine ca dispecerii traseele cele mai bune si mai scurte. Pot fi insa si soferi mai noi, sau care nu au mai fost pe unele trasee. De curand v-am dat posibilitatea sa faceti si zoom pe harta ca sa vedeti restrictiile pt camioane. Daca faceti mai multi km decat cei pe care vi i-a dat dispecerul, dar sunt de bun-simt, adica nu v-ati dus in directie gresita, nu se intampla nimic.

    - exista si in contul vostru si in contul dispecerilor posibilitatea de a vedea traseele STANDARD, cele pe care firma le-a agreat, impreuna dispeceri cu soferi. Vom dezvolta in continuare aceasta sectiune, ca sa fie un instrument cat de util.

    - de retinut ca noi suntem platiti dupa niste KM teoretici si nu dupa km bord, asa incat conteaza foarte mult cat de eficient ne alegem traseele (KM, taxe de drum, Consum de motorina, Timp, dificultate, etc). Orice KM făcuți în plus înseamnă o cheltuială în plus!

    - cu alte cuvinte eficienta, profitabilitatea firmei este in mana voastra. Va rog sa fiti constienti de acest lucru si cat mai responsabili.


      Foi de parcurs și Decont

      Cei are folosesc soft-transport și transmit data și ora, km bord la încarcare/descărcare nu mai trebuie sa completeze foaia de parcurs de mână. Aceasta se completeză practic electronic și o puteți accesa în contul d-voastră de pe Soft-Transport în format PDF (în meniu la Foaia de parcurs). Atunci când reveniți la firmă aceasta se va tipări și o veți semna.

      CMR-urile vă rugăm să le țineți grupate pentru fiecare comandă și să notați ID-ul comenzii sus în colțul din stânga.

      (Foaia de) Decont trebuie sa faceti una pe deplasare (la maxim 60 de zile) cu alimentări și taxe de drum, doar daca este cazul de exemplu: daca cumparati Eurovigneta de la casa sau daca vi se defecteaza aparatele de taxare automate si va luati tichet, trebuie sa treceti tichetele pe decont la taxe de drum. Practic tot ceea ce cumpărați cu mijloc de plată, altul decât numerar sau card bancar propriu. Pentru numerar sau card bancar propriu folosiți formularul de Decont cash.

      Nu se mai completează Foi de parcurs pentru clienți (numite de obice Driver Report). La nevoie acestea vor fi transmise clientului în format electronic.

       

      Schimburi Șofer

      Aș vrea să vă pun în atenție că în contul de șofer al Soft-Transport, la rubrica Info Resurse, primul rând indică data în care sunteți programați să veniți acasă, sau să plecați la muncă (după caz). Cel puțin așa apare înregistrată la noi la birou.

      Vă rugăm să verificați și dacă informația nu e corectă sau doriți să faceți schimbări, sa-l anunțati pe șeful de autocoloană.

      Sper că această nouă facilitate să asigure o mai mare transparență și o mai ușoară comunicare legată de schimburi.

      O rugaminte pentru colegii care fac schimbul în weekend sau au schimbat camionul cu un alt coleg: vă rog să transmiteți informația dispecerului d-voastră: camionul, data și ora, localitatea și Km bord la momentul schimbului, precum și numele d-voastră. Informația trebuie să ajungă la dispecer până Luni la ora 8:00 și poate fi transmisă prin SMS sau prin mesageria internă din Soft-Transport.

      Vă dorim un An Nou 2019 cu drumuri bune, munca deloc ușoară să vă aducă multe satisfacții și sentimentul datoriei împlinite, să vă bucurați de sănătate și împreună cu cei dragi să priviți trecutul cu recunoștință și viitorul cu speranță!


       

       

      Comentar(ii)

      • Martha Peterson,07/08/2021 03:15

        WOW!! Acesta este cel mai minunat lucru pe care l-am experimentat vreodată și trebuie să împărtășesc această mărturie minunată..Am vizitat un forum aici, pe internet, la ZECEA 10 MATCH 2021, și am văzut o mărturie minunată a acestui puternic și mare jucător de vrăji numit Dr. Bogat pe forum..N-am crezut niciodată, pentru că nu am mai auzit nimic despre magie. Niciun corp nu ar fi fost capabil să mă convingă despre vrăji magice, până când Dr.Wealthy nu a făcut o lucrare minunată pentru mine și mi-a restaurat căsătoria de 6 ani a revenit la mine și mi-a adus soțul înapoi la mine în aceleași 48 de ore, la fel cum am citit pe internet .. am fost cu adevărat uimit și șocat când soțul meu a îngenuncheat cerșind iertare și să-l accept înapoi. Sunt într-adevăr lipsit de cuvinte și de bucurie și nu știu cât de mult îți pot transmite aprecierea, dr. Bogat, ești un Dumnezeu trimis mie și întregii mele familii .. Și acum sunt o femeie veselă din nou. . aici e-mail-ul său wealthylovespell@gmail.com. Numărul său de telefon +234 810 515 0446

      • Cristian ,04/01/2019 21:09

        Felicitări pentru expunerea impecabila a bunelor practici pentru șoferi

      Introduceţi un comentariu