De multe ori mărunt, chiar foarte mărunțel,

însă în contradictoriu cu mărimea, în spatele lui stă o companie întreagă;

Numai litere, linii, culori și curburi bine planificate,

dar totuși un reprezentant al marilor idei și valori!

Bineînțeles, răspunsul nu poate fi altceva decât LOGO-ul !

Logo-ul care apare pe orice produs, carte de vizită sau spațiu publicitar, proclamând renumele unei firme sau al unui produs.

Fiind nici mai mult, nici mai puțin, un simbol al firmei, o imagine a acesteia în formă condensată. De aici realizăm cât de important este rolul unui logo, cât de important este să aloci suficient timp pentru conceptul designului unui logo pentru compania ta.

E strategic să alegi forme, culori și caractere care sunt durabile în timp. Totodată, este la fel de important să acorzi suficientă atenție și trendului actual al design-ului profesionist.

Mai în detaliu despre logo și aspectul vizual al acestuia

În dezvoltarea și apariția logo-urilor actuale au jucat un rol important nenumărate evenimente și inovații istorice, de exemplu monezile (începând încă din preistoric), stemele, inventarea tipăritului și a filigranelor.

Un logo este un simbol menit să identifice și să diferențieze un produs, o companie sau o organizație.

Este important să accentuăm faptul că acesta trebuie să poată să fie foarte bine și ușor de recunoscut !

Una dintre cele mai frecvente greșeli de care ne lovim la proiectarea unui logo, este că practic se vrea să se facă cu el prezentarea întregii companii, inclusiv cu toate serviciile pe care le oferă, deși rolul acestui desen grafic este cu totul altul!!!

Să ne închipuim că ne plimbăm pe stradă și cineva vă dă o foaie A4, cu un text promoțional scris pe aceasta. Probabil că, primul gând care vă va trece prin cap, este de ce nu există la fiecare colț de stradă câte un tomberon?

Dar oare ce s-ar întâmpla dacă pe acea foaie albă ar fi desenat un pătrat roșu în locul textului?

    Cu siguranță și această foaie ar avea aceeași destinație, doar că sunt sigur că ați ține minte și a doua zi imaginea de pe foaia respectivă, pe când din textul din prima variantă nu ați putea cita nici un cuvânt.

    Majoritatea managerilor vor să povestească prea multe despre compania lor printr-o emblemă!!!

    Acest lucru duce de multe ori la un logo prea complex și greu de înțeles.

    Un logo trebuie să inspire sentimente, nu să afișeze sau să spună detalii despre companie !

    După dumneavoastră, credeți că un potențial cumpărător sau partener se va gândi sau va observa detaliile din conținutul logo-ului?

      Nu cred, deoarece nimeni nu are timp.

      Însă, dacă doar ne uităm la un logo și el inspiră încredere, deja suntem pe drumul cel bun al concepției unui logo de calitate.

      Important este logo-ul să poată să fie reținut ușor și să-ți stârnească interesul.

      Cu siguranță, vi s-a mai întâmplat să vedeți ceva, dar nu știați exact de unde vi se pare cunoscut.

      Acest lucru vine de la faptul că un logo bine gândit, rămâne memorat automat în câmpul vizual periferic, iar ulterior, în subconștient, creierul fiind dispus să-l memoreze.

      Este un aspect important, deoarece cu logo-ul tău se întâlnesc oamenii prima dată pe website, pe paginile de socializare, pe clădirile birourilor, pe cărțile de vizită, pe echipamente, mașinile companiei, înainte ca tu să apuci să explici ceva din conținutul acestuia.

      Dar nu este suficient să inspire încredere și să fie ușor de reținut este important ca logo-ul să fie bine finalizat!

      Un bun expert va știi cum să folosească culorile, să le stilizeze și să le adapteze situației, astfel încât logo-ul repectiv să asigure diferențierea prin semnalmente unicat care vor ușura orientarea oamenilor, între competitorii aflați deja pe piață.

      Merită să apelăm la profesioniști și să alocăm un buget pentru proiectarea logo-ului nostru?

      Dacă credeți că băiatul din vecini, care se pricepe puțin la photoshop, o să vă facă un logo în schimbul unei ciocolate, vă înșelați!

      În plus, dacă considerați că un logo are valoarea unei table de ciocolată, vă înșelați! Acesta costă de obicei mult mai mult!

      În schimb, vor fi cheltuieli consistente pentru ca cineva să-l pună pe un website, să vă personalizați cărțile de vizită sau vehiculele companiei cu acest logo photoshop.

      Dacă logo-ul nu formează un întreg și nu funcționează sau nu inspiră ceea ce îți dorești, toate cheltuielile vor fi făcute în zadar.

      Un logo trebuie să te impresioneze într-un timp foarte scurt!

      Pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să fii foarte atent și la cele mai mici detalii.

      De exemplu, un anumit tip de caractere speciale pentru litere poate nu se pot folosi deoarece cineva deja l-a utilizat într-o altă idee, iar eu, folosindu-le doar le-aș strica.

      La fel trebuie să analizăm ce culori se pot folosi și ce culori ar fi chiar contraindicate, pentru ca logo-ul să fie funcțional, atât la scală mică cât și la scală mare.

      Există foarte multe lucruri importante, pe care poate băiatul din vecini nu le știe, însă un profesionist din acest domeniu le stăpânește până în cele mai mici detalii.

      Așa că degeaba băiatul nostru va face un desen, care nu va funcționa și nu va comunica încredere și profesionalism deloc. Ba mai mult, riscăm ca logo-ul să provoace mai mult rău decât bine companiei!

      Credeți-ne, pe termen lung, încheiem un contrat păgubaș cu tabla de ciocolată!!!

      Despre procesul propriu-zis de proiectare a unui logo

      În procesul de proiectare nu trebuie să uităm că cel mai important aspect este să asigurăm logo-ului un caracter simplu și jucăuș.

      În afară de aceasta, trebuie să analizăm mai multe aspecte. De exemplu:

      • Cine este audiența țintă?

      • Cui vreau să vând serviciile mele?

      • Ce să sugereze?

      • Ce să inspire?

      Pare că sună simplu, dar ca să încorporezi toate acestea într-un logo bine gândit, nu este chiar simplu și ușor.

      Caracterele literelor care se folosesc la un logo au un mare impact, deoarece din start este greșit dacă se folosesc mai multe tipuri de caractere într-un logo.

      Astfel, nu ar trebui să ne ferim de a achiziționa contracost un set de caractere de litere dacă este necesar, deoarece literele care au caractere frumoase și bine conturate, de regulă, nu sunt pe gratis.

      La fel, semnificații diferite pot avea și culorile folosite, pentru că fiecare culoare semnifică altceva și inspiră alte sentimente.

      Vă dau un exemplu, foarte simplu: dacă într-o zi de vară foarte călduroasă, dintr-o ladă frigorifică, veți avea de ales între un produs cu eticheta roșie sau un produs cu eticheta albastră, veți alege produsul cu eticheta albastră pentru că este o culoare rece, deși ambele etichete se referă la același produs.

      Omul de cele mai multe ori, uneori involuntar, face alegeri după simț și senzații.

      O altă greșeală, un alt mit, este concepția că întotdeauna un logo trebuie să reprezinte prin grafică activitatea companiei.

      Acest lucru de multe ori poate fi foarte complicat sau chiar imposibil.

      Pe de altă parte , dacă ne gândim și la faptul că sunt multe firme care au același obiect de activitate, dacă toate logo-urile ar ilustra obiectul de activitate, greu ai mai reuși diferențierea, unicitatea și din acest motiv un logo axat pe obiectul de activitate nu ar mai fi la fel de atrăgător, pierzând din particularitatea absolut necesară unui logo eficient.

      În plus nu se știe când vom adăuga alte activități companiei noastre sau când în viitor dorim să schimbăm profilul companiei.

      Logo-ul nostru poate fi un text în sine sau un slogan, sau poate o grafică simplă, aferentă sloganului. Această grafică ar trebui să poate fi folosită și fără text !

      La multe mărci mari și bine cunoscute s-a întâmplat că au renunțat deja la unul dintre aceste elemente enumerate mai sus, datorită faptului că oamenii deja le (re)cunosc.

      Să ne uităm, de exemplu, la Channel. Pe sticlele de la parfumuri putem observa că a dispărut elementul grafic, pur și simplu apare doar textul în sine. Aceeași situație este valabilă și pentru Siemens care folosește doar text și culoare. Să ne gândim la Coca-Cola, care începând din 1885, folosește tot același lucru.

      Pe de altă parte marca Toyota sau Mercedes, care lângă grafică nu mai au nevoie și de text. Cu toții știm descrie despre ce marcă este vorba.

      În ceea ce privește concepția logo-urilor putem distinge trei tipuri de bază după cum urmează: de tip text, iconic și mixt.

      Logo-ul de tip text este cel mai simplu de conceput, dar în același timp și cel mai complicat de finalizat, din cauza lipsei de instrumente disponibile. Acestea pot fi numite și logo-uri tipografice, unde cu caracterele literelor în sine trebuie să faci mai multe combinații.

      Trebuie acordată atenție la spațiile dintre caractere, la poziționarea literelor.

      Logo-urile de tip text, pot fi împărțite în 2 subcategorii:

      Primul este tipul cu litere de la prescurtări cum ar fi: IBM, CNN, HBO.

      A doua variantă ar fi când în text apare numele întreg al companiei, fără prescurtări, de exemplu: Google, Visa, Coca-Cola.

      În cazul, în care numele companiei este mai scurt, există posibilitatea de a afișa sub formă de text numele întreg al acesteia.

      Dar dacă numele companiei este format din mai multe cuvinte, de exemplu agenția NASA, fiind un nume complex ar fi greu de conceput fără abrevieri.

      La fel putem vedea logo-ul companiei International Business Machine care se prezintă astfel: IBM.

      Totuși cele mai răspândite rămân logo-urile de tip Iconic care în general funcționează printr-un simbol simplificat și stilizat.

      Ca să fie cât mai ușor de reținut, trebuie să aibă o formă cât mai simplificată.

      Acestea se numesc icoane sau logo-uri bazate pe grafică simplă.

      În această categorie, se includ logo-ul de la mărul de la Apple sau pasărea de la Twitter.

      Ambele sunt atât de emblematice și simple încât, dacă observ semnul, știu instantaneu despre ce companie este vorba.

      O marcă adevarată este doar o imagine fără textul cu numele mărcii.

      Însă acest tip de logo este destul de greu de făcut cunoscut, în cazul companiilor aflate la început.

      Astfel atunci când alegem imaginea, trebuie să avem în vedere, dacă avem posibilitatea, să o asociem cumva de numele companiei - ( Apple – Măr) sau să îi dăm o semnificație mai adâncă - ( Snapchat) și dacă este posibil să stârnești emoții cu el - ( WWF).

      Logo-urile cu concepții mixte unesc cele două concepții anterioare, de tip text și iconic.

      Aici simbolurile clare și simple sunt unite cu numele mărcii și apar împreună.

      În aceste cazuri, simbolurile pot fi chiar abstracte, ele nereflectând ceva ușor de recunoscut din viața reală (de exemplu un măr, o pasăre), ci fiind mai mult o formă geometrică.

      Și în acest context găsim multe exemple: Pepsi, Adidas, BP, brand-ul fiind conceput într-o singură imagine.

      Totodată, nefiind îngrădit de realitate, se poate concepe un logo unicat, lucru ce va reprezenta firma.

      Să ne gândim numai la logo-ul de la NIKE, ce adesea inspiră libertate și mișcare.

      Acesta este un exemplu clar de ce să lăsăm designul la mâna profesioniștilor, cei care știu să folosească culorile, formele și structurile pentru a exprima ceva.

      Acest concept de tip mixt este folosit de multe ori de către companii în dezvoltare, cei care nu au încă un brand stabilit, deoarece cu ajutorul acestuia vor putea să se facă cunoscuți mult mai repede, decât cu ajutorul unui logo simplu de gen text sau de gen iconic.

      Aș aminti în rândul logo-urilor cu concepții mixte și acele tipuri de logo-uri, în care logo-ul conține în interiorul lui, lângă text, o grafică sau chiar și o emblemă ca și la ștampile. Acestea au o semnificație tradițională.

      Aceste tipuri de logo-uri sunt mai mult folosite de către școli, instituții, industria auto, producătorii de bere, etc.

      În timp ce au un design clasic, concepțiile mixte de multe ori conțin și propria emblemă modernizată care face față și designului din secolul 21.

      Un logo de acest gen este și al companiei Starbucks.

      Dezavantajul lor este că simbolul și numele este de nedespărțit și din această cauză folosirea lui nu este atât de flexibilă.

      Un alt dezavantaj este că aceste embleme la tipărire sau la mărimi mai mici devin ilizibile și, din această cauză, merită să ne orientăm spre simplitate, în ideea ca toate materialele de marketing să fie lizibile.

      În concluzie, în cazul în care vi se prezintă un proiect de logo finalizat și prima dumneavoastră impresie sau prima idee care vă vine în minte este că acesta este prea simplu, atunci e bine! Nu uitați logo-ul nu e pentru d-voastră, ci pentru clienții d-voastră!

      Dacă nu vrem să credem în ideea cu cât mai simplu, cu atât mai bine , gândiți-vă la câteva mărci celebre.

      Sunt sigur că dacă v-aș ruga să schițați din amintire logo-ul mărcii Nike sau Adidas ați reuși să o faceți fără probleme. Cât de greu ar fi însă să ne amintim un brand de producător de haine sau de pantofi, care cuprinde în logo imaginea unei haine sau a unui pantof.

      Credeți că a avea un logo cu anumite caractere de litere bine alese sau o coloristică simplă, cum ar fi cel de Coca-Cola ar fi o idee rea? Sau ca să nu ne îndepărtăm prea tare de la domeniul de transport marfă, un logo ca cel de la DHL sau FEDEX ?

      Răspunsul îl dă fiecare după cum consideră :) !

      Aș încheia la final, cu un citat al unui mare și renumit designer:

      '' Design is so simple, that's why it is so complicated! '' (Paul Raund)

       

      Szilard Postol

      Graphic Designer

      P.S.: Dacă ești transportator și vrei să îți îmbunătățești imaginea, primul pas ar fi să achiziționezi un logo. Apelează cu încredere la Euload și lasă profesioniștii să lucreze pentru tine. Suntem atât de siguri că îți vom oferi logo-ul pe care ți-l dorești, încât vei primi și o garanție. Dacă nu îți place, nu trebuie să cumperi și nu trebuie să plătești nimic. Pentru mai multe informații vă rog dați click la adresa: https://www.euload.com/feat.php#ID453

      Materialul acesta poate fi descărcat de la adresa : https://www.euload.com/download.file.php?id=120

       

      Introduceţi un comentariu