Dragi prieteni, am revenit, la un pic mai mult de o săptămână, cu continuarea materialului publicat în data de 23 februarie 2017, pe tema salariul minim: Mă doare capul de salariul minim! - Partea I

Urmărorul punct în sinteza noastră este:

      4. Bruxelles

Cu alte cuvinte ce se întâmplă la nivel european.

Să le luăm pe rând.

23 January 2017 - Conference on the European pillar of social rights: going forward together

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se pronunță în favoarea introducerii unui salar minim în fiecare stat membru. El spune explicit că acest salar nu trebuie și nu poate să fie același la nivelul întregii Uniuni Europene. La acest moment doar 6 state nu au prevăzută în legislația proprie un salar minim. E vorba de Cipru, Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia.

Trebuie să remarc faptul că în mass-media această informație a apărut cu o nuanță în plus, și anume foarte multe titluri ale articolelor lăsau să se înțeleagă că președintele Comisiei Europene a cerut sau a decis chiar introducerea unui nivel minim al salariului la nivelul UE. Ceea ce este FALS !!

În data de 24.01.2017 are loc la Bruxelles conferința "The Road Ahead? How to ensure fair competition and working conditions in the European transport sector".

În această conferință doamna comisar Violeta Bulc a ținut un discurs care merită citit și care se referă la cabotaj, firme gen căsuță poștală, directiva detașării și pauza săptămânală normală în cabină. Puteți citi discursul d-nei comisar la adresa:

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/bulc/announcements/conference-road-ahead-how-ensure-fair-competition-and-working-conditions-european-transport-sector_en

Printre altele d-na comisar declară că propunerile vizând noua legislație europeană pentru transportul rutier (pachetul rutier) vor fi înaintate Parlamentului European în a doua jumătate a lunii mai 2017.

În data de 31.01.2017 s-au reunit la Paris miniștrii transporturilor din nouă țări europene: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Norvegia si Suedia.

Această întâlnire a avut drept scop crearea unei alianțe care vizează combaterea dumpingului social din transportul rutier precum și a cabotajului ilegal.

Declarația semnată de cei 9 miniștri la întâlnirea "Alianței Rutiere" de la Paris poate fi vizualizată dacă faceți click aici: https://www.euload.com/download.file.php?id=59

Au existat reacții dintre cele mai critice la această Alianță Rutieră din partea mai multor state, prin vocea autorităților, cât și din partea mai multor asociații de transport din țări din afara alianței.

Tot în 31 ianuarie 2017 UNTRR deschide o campanie de consultare publică în vederea negocierii unei eventuale variante de compromis cu statele din vest. Această consultare o puteți accesa la adresa:

https://www.untrr.ro/diverse/consultare-untrr--sunteti-de-acord-cu-negocierea-unei-solutii-legislative-de-compromis-intre-estul-si-vestul-ue-privind-transporturile-rutiere.html

În 02.02.3017 are loc un Seminar IRU la Bruxelles, unde s-au discutat modificările planificate în legislația europeană privind transportul. Invitatul special al întâlnirii a fost șeful Departamentului Transport Rutier, din cadrul Comisiei Europene, d-nul Eddy Liegeois. Potrivit acestuia, Comisia Europeană intenționează să finalizeze lucrările privind pachetul până la sfârșitul lunii mai a acestui an.

E. Liegeois a declarat că Comisia Europeană nu dorește să introducă o nouă legislație, dar intenția sa este de a revizui și de a se adapta la noile realități ale legislației în vigoare. Conform Liegeois modificările urmăresc să asigure o concurență loială, protecția drepturilor lucrătorilor și simplificarea normelor de conduită pe piața comună a transporturilor. În procesul de pregătire a acestor soluții, Comisia se confruntă cu cereri contradictorii din partea statelor membre individuale, asociațiile operatorilor și partenerii sociali, astfel - a declarat Liegeois – o soluție definitivă la această problemă poate fi realizată numai printr-o abordare individuală și luarea în considerare detaliată a fiecăruia dintre aspectele problematice.

Până la urmă nimic concret încă. Singurul lucru pe care l-a dat ca sigur este că, în aceste condiții, nu se poate vorbi de liberalizarea în continuare a cabotajului.

08.02.2017 – Are loc o conferință de presă a Ministerului Infrastructurii și Construcțiilor din Polonia, în care legat de întâlnirea miniștrilor transporturilor din nouă țări europene, ministrul adjunct al infrastructurii și construcții Jerzy Szmit, spune:

Alianța Paris distruge echilibrul pieței de transport și este o negare a principiilor fundamentale ale funcționării Uniunii Europene!

Jerzy Szmit a prezentat motivele pentru care Ministerul a decis să pregătească un raport, întocmit de către experți internaționali cu privire la impactul reglementării sectorului de transport rutier pentru antreprenoriat și dezvoltarea economică a Uniunii Europene.

Raportul arată că aproape 62% din piața de transport a UE aparține unui grup de 5 țări (Franța, Marea Britanie, Germania, Spania și Polonia), cu Germania ocupând o poziție dominantă. Prof. Konrad Raczkowski, unul din autorii raportului a subliniat faptul că majoritatea țărilor UE nu sunt în măsură să se adapteze la reglementările germane și franceze cu privire la salariul minim. În 17 țări din UE, salariul minim este cu mult mai mic decât nivelul minim al remunerației primite de Legea MiLoG și dumpingul social este o scuză pentru a-și apăra poziția competitivă și construirea unei Europe cu două viteze.

El a adăugat că legislația protecționistă poate contribui la extinderea economiei subterane în UE. Potrivit autorilor raportului facut, reglementările Germaniei și Franței sunt contrare articolului 56 și art. 58 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cu încălcarea principiului libertății de a presta servicii.

În încheierea conferinței de presă, ministrul adjunct a subliniat faptul că statele membre care susțin poziția poloneză se consultă în mod regulat și această coaliție este foarte activă. Am dezvoltat un plan cuprinzător pentru următoarea acțiune. În plus, guvernul conduce un dialog cu reprezentanții instituțiilor UE de la Bruxelles, precum și cu partenerii sociali din țară. Noi credem că interesul comun ar trebui să fie rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă piața europeană de transport - a declarat el.

Raportul experților europeni cu titlul The Impact of Regulation of the Road Transport Sector on Entrepreneurship and Economic Growth in the European Union are 68 de pagini și este unul impresionant. Autorii acestuia sunt:

Prof. Konrad Raczkowski • University of Social Sciences, Poland

Prof. Friedrich Schneider • Johannes Kepler University of Linz, Austria

Prof. Florent Laroche • University of Lyon, France

16 februarie 2017 – are loc la Bruxelles, în cadrul întâlnirii Comitetului Parlamentului European, dezbaterea cu privire la propunerile Comisiei Europene de schimbare a directivei detașării.

O parte importantă a discuțiilor s-a referit la aplicarea sau nu a acestei directive transportului rutier. S-a specificat de către reprezentanții CE că, datorită specificului de mare mobilitate, acest sector va fi acoperit printr-o legislație separată, numită Pachetul Rutier.

Depunerea de amendamente la noua directivă a detașării se putea face până pe 28 februarie, urmând ca adoptarea documentului să se facă pe 12 iulie 2017.

La 20 februarie, 2017, în Polonia sunt programate două reuniuni ale comisiilor Senatului, una în Comitetul pentru Infrastructură, alta în Comisia pentru Economie Națională și Inovare, Buget și Finanțe Publice pe tema situației sectorului de transport rutier polonez, intrarea domeniului de transport internațional sub incidența Directivei privind detașarea lucrătorilor, precum și modul de abordare noii legislații anunțate sub numele Pachetul Rutier.

În 27 februarie 2017 are loc în Polonia, prima ședință a unei echipe tripartite pentru transportul rutier: angajatori, sindicate și minister, cu toții interesați să găsească soluții la provocările cu care se confruntă acest sector important al economiei poloneze.

Tot în 27 februarie 2017 au loc la Praga discuțiile ceh-polonez-germane privind transportul în UE cu participarea gazdei - asociația CESMAD Boemia și delegațiilor BGL (Germania) și ZMPD (Polonia). Discuțiile au vizat modificărilor propuse la Directiva privind detașarea lucrătorilor și schimbările în reglementările UE incluse în așa-numitul "Pachet Rutier".

Foarte importante mi se par campaniile de consultare publică, derulate de CE, astfel:

a. Apar rezultatele (sumarry) campaniei de consultare (din 15 iunie 2016 până în 15 septembrie) pe tema revizuirii Regulamentului 1071/2009 și Regulamentului 1072/ 2009 ( aspecte legate de accesul la profesie și cabotaj):

https://www.euload.com/download.file.php?id=68

b. În perioada 05/09/2016 – 11/12/2016 se desfășoară o campanie de consultare publică la nivelul UE cu tema Consultare publică privind consolidarea legislației sociale în domeniul transportului rutier , în cadrul căreia operatorii de transport sunt chemați să se pronunțe cu privire la viitorul legislației specifice la nivelul UE.

Interesant și demn de remarcat este că la întrebarea 17 și 18 a chestionarului răspunsurile sunt într-o zdrobitoare majoritate împotriva Milog și Macron.

Rezultatul acestei consultări îl puteți descărca aici.

A existat pentru asociații și autorități un chestionar diferit în cadrul aceleași campanii de consultare. Din România au participat la această consultare Ministerul Transportului și UNTRR.

Rezultatul acestei consultări îl găsiți aici:

https://ec.europa.eu/eusurvey/publication/2016-social-legislation-road-specialised

Analiza oficială (Summary) a CE cu privire la consultarea derulată în perioada 05/09/2016 – 11/12/2016 a fost și el publicat, de interes fiind, legat de subiectul Salar minim, paginile 12-18 ale raportului, pe care îl puteți descărca la adresa:

https://www.euload.com/download.file.php?id=70

c. O consultare în derulare până pe 15 martie 2017 se referă la Regulamentul 1073/2009 cu privire la accesul la profesie în cazul transportului inyternațional de călători.

Consultarea se derulează online la adresa:

http://ec.europa.eu/transport/modes/road/consultations/1073-2009-review-2016_en

Cam atât deocamdată. Nu că ar fi puține informații, din contră. Cred că ați amețit ! Aceasta este și senzația mea încercând să întocmesc această sinteză.

Cred însă, adică până la urmă e și normal, că evenimente și luări de poziție legate de salariul minim să mai apară.

Un punct de vedere în loc de concluzie?

Până la adoptarea clară din partea CE a unor acte normative care să clarifice situația, eu cel puțin mi-am fixat o filosofie cuprinsă în 2 cuvinte:

Hakuna Matata !

P.S. Pentru cei dintre d-voastră care nu aveți copii care să se uite la desenele animate Garda Felină, traducerea ar fi Nu te îngrijora, totul va fi bine! (un fel de Don't worry, be happy din engleză).

Introduceţi un comentariu