Iată-ne ajunși în 2017 și din păcate legea salarului minim în UE, așa cum a apărut pentru prima dată la 1 ianuarie 2015, sub denumirea Milog, interpretată de Germania ca fiind aplicabilă și firmelor de transport internațional, ține se pare încă capul de afiș a mai toate publicațiile de transport, fie ele și online. De asemenea cam toate asociațiile de profil tratează această problemă, care acum pare să aibă încă o față în plus, fie că e vorba de Austria sau de Italia.

Și pentru că ne-am exprimat un punct de vedere legat de Milog (vezi materialul de pe Blog Euload, publicat la data de 17.02.2016 - MILOG - Retrospectiva 2015, Perspective 2016) , iar mai apoi legat de Macron (vezi materialul de pe Blog Euload, publicat la data de 05.10.2016 - Sinteza a informarilor EULOAD cu privire la MACRON) revenim cu un punct de vedere cu privire la legea salarului minim din perspectiva 2017.

Și pentru că punctele noastre de vedere se bazează pe o atentă monitorizare a luărilor de poziție a celor implicați în industria de transport internațional, operatori direcți, asociații patronale și autorități naționale sau la nivel european, haideți să începem prin a trece în revistă lucrurile semnificative înregistrate începând de la 5 octombrie 2016, ultima noastră întâlnire pe această temă.

Astfel:

27.10.2016 – se publică în Monitorul Oficial nr. 252/27.10.2016 decretul din 10 august 2016 emis de Ministerul Muncii din Italia cu privire la detașarea lucrătorilor, urmând ca acesta să intre în vigoare la 60 de zile de la publicare adică pe 26.12.2016

De remarcat că, încă din august 2016, așa cum am publicat și în grupul Info Transportatori de pe facebook, Italia a confirmat că această lege va fi aplicată doar operațiunilor de cabotaj, până la clarificarea de către UE a procedurilor de infringement deschise împotriva Germaniei și Franței. În linii mari legea prevede ca documentele care probează detașarea lucrătorilor să fie puse la dispoziția autorităților în limba italiană și desemnarea unui reprezentant pentru companie.

Începând din 27.12.2016, companiile străine vor trebui să comunice detașările făcute după 22 iulie 2016. Această comunicare trebuie să fie făcută până la data de 26 ianuarie 2017, numai în cazul în care detașarea este în derulare la această dată. Sunt excluse detașările efectuate după data de 22.07.2016, care au fost încheiate de data de 26.01.2017 și detașările efectuate înainte de 22.07.2016.

07.11.2016 – ZPMD (Asociația transportatorilor din Polonia) își deschide o reprezentanță (birou) la Bruxelles cu scopul de a monitoriza mai bine activitatea instituțiilor UE care afectează reglementarea transporturilor. Acest birou are ca scop și ținerea unei legături mai strânse cu europarlamentarii polonezi, cooperarea mai facilă cu alte asociații din statele membre și desfășurarea unei acțiuni de lobby mai intensă față de oficialii europeni.

09.11.2016 – IRU solicită din nou autorităților din Germania și Franța amânarea (printr-un moratoriu) a aplicării Milog și Macron și cere în mod imperios altor state membre să nu introducă o astfel de legislație până la clarificarea procedurilor de infringement.

În perioada 05/09/2016 – 11/12/2016 se desfășoară o campanie de consultare publică la nivelul UE cu tema Consultare publică privind consolidarea legislației sociale în domeniul transportului rutier , în cadrul căreia operatorii de transport sunt chemați să se pronunțe cu privire la viitorul legislației specifice la nivelul UE. Legat de această campanie am solicitat Ministerului Transportului din România să pună la dispoziția transporatorilor un punct de vedere astfel încât să putem să ne orientăm mai ușor în formularul pus de dispoziție de Comisia Europeană. Răspunsul l-am primit pe data de 15 decembrie 2016, după încheierea consultării (vezi aici corespondența cu Min. Transporturilor) – și tot ce am înțeles din el este că, parafrazez: Consultările sunt consultative și nu sunt obligatorii.

În orice caz nu știm dacă Ministerul Transporturilor din România a participat la aceste consultări. În orice caz eu personal am participat la aceste consultări, contribuția mea și a colegilor mei de la Euload și Bon-Trans o găsiți la adresa: https://www.euload.com/download.file.php?id=52 .

Interesant și demn de remarcat este că la întrebarea 17 și 18 a chestionarului răspunsurile sunt într-o zdrobitoare majoritate împotriva Milog și Macron, chiar dacă numărul de respondenți diferă foarte mult de la o țară la alta ( Austria 84, Cehia 164, Germania 164, Franta 32, Lituania 63, Polonia 64, Spania 18, Romania 7, Suedia 517, Ungaria 0, etc.). Adevărul este că la completarea chestionarului am muncit 4 ore, pe alocuri acesta fiind destul de greu de înțeles. Rezultatul acestei consultări îl puteți descărca aici.

19.12.2016- Asociațiile Transportatorilor din mai multe state membre s-au întâlnit la Varșovia la inițiativa ZPMD (Asociația Transportatorilor din Polonia).

La întâlnire au participat asociații de transport din Cehia, Spania, Lituania, Portugalia și Ungaria. Scopul acestei întâlniri a fost de a formula o poziție comună privind Directiva Europeană cu privire la detașarea lucrătorilor și aplicabilitatea ei transportului internațional. La întâlnire au participat de asemenea și oficiali din guvernul Poloniei.

01.01.2017 – Franța introduce obligativitatea transmiterii electronice a atestatelor de detașare ale șoferilor

01.01.2017 – Germania a implementat posibilitatea de înregistrare online a formularelor cu privire la detașare

01.01.2017 – prin intermediul Asociațiilor Transportatorilor din Austria începe să se vehiculeze ideea că prevederile aplicabile transportatorilor se referă nu doar la operațiunile de cabotaj, ci și la cele care au încărcare/descărcare în Austria, tranzitul fiind exceptat. De remarcat că legislația există în Austria încă de la data de 24.11.2015, ea fiind aplicabilă doar cabotajului până la 31.12.2016. După părerea mea cazul Austria este încă neclar, oricum respectarea legislației austriece este dificilă, ca să nu zic imposibilă atât pentru cabotaj și cu atât mai mult pentru transportul internațional.

Ce urmează?

Se așteaptă ca încă în această lună, ianuarie 2017 la Bruxelles, d-na Comisar European pentru Transport Violeta Bulc să organizeze o întâlnire cu transportatorii.

Se așteaptă ca în următoarele 3 luni să se finalizeze discuțiile pe tema aplicabilității directivei detașării în transporturile rutiere de mărfuri.

Se așteaptă ca CE să ia în dezbatere și să voteze Directiva detașării în forma revizuită la mijlocul anului 2017.

Vă promiteam la începutul materialului un punct de vedere propriu. Ei bine, toate's vechi și noi sunt toate! Cu alte cuvinte deși apare câte o știre nouă ea nu schimbă în esență problema. E aceeași pe care o știți de mai bine de doi ani. Concluzia pe care am formulat-o și până acum în blog-uri sau la emisiunile pe tema Milog și Macron rămâne: să așteptăm finalizarea procedurii de infringement deschise împotriva Germaniei și Franței. Un lucru e cert: amenzi pentru nerespectarea reglementărilor legate de salarul minim încă nu s-au dat!

Și pentru că acest articol pe Blog l-am scris în preajma zilei de naștere a lui Mihai Eminescu (decretată și Ziua Culturii Naționale) aș concluziona citând o strofă din poezia Glossă a acestui poet de geniu și, aș zice, de mare actualitate:

Vreme trece, vreme vine, 
Toate-s vechi și nouă toate; 
Ce e rău și ce e bine 
Tu te-ntreabă și socoate; 
Nu spera și nu ai teamă, 
Ce e val ca valul trece; 
De te-ndeamnă, de te cheamă, 
Tu rămâi la toate rece.

 

 

Comentar(ii)

  • Tiberiu Madaras,17/01/2017 09:58

    Buna ziua! Va multumim ca ne tineti la curent cu stirile noi! Am pus si întrebari organelor austriece, cum ar fi: daca marfa transportata este însotita de un document de tranzit (T1 sau T2) chiar daca descarc / încarc în Austria se considera tranzit? Dupa definitia tranzitului eu cred ca nu! Daca dau remorca mai departe unui transportator succesiv care mi-o descarca, o reîncarca, mi-o preda (eu fiind transportator succesiv) si ies cu ea din tara cum se ia în considerare? Care este definitia deplasarii (în România = sub o luna calendaristica) si care este definitia detasarii? Nu am primit niciun raspuns. Ar trebui sa le facem soferilor PFA si sa colaboram cu ei în zilele în care suntem controlati si sa la dam salar pentru restul muncii.

Introduceţi un comentariu