EULOAD, bursa de transport care te duce spre Europa ( Revista Tranzit nr.55/iulie 2006 pag.42-43 )
 
 SITE-UL LUNII : www.euload.com ( Revista Cargo România nr.8/2006, pag. 34-35 )
 
 
 EULOAD, bursa de transport care te duce spre Europa ( Revista Tranzit nr.55/iulie 2006 pag.42-43 )   Descarca PDF
 
 
 
 Nascuta din nevoia de a gasi marfa în conditii de siguranta, bursa EULOAD si-a deschis oficial portile pe data de 1 iunie a.c. Ea îmbina experienta din mai multe domenii cum ar fi transport, marketing si webdesign, asumându-si de la început riscul impactului înca redus al internetului în România. Firmele românesti folosesc în prezent internetul doar "timid", în vreme ce în multe alte tari el este deja un instrument indispensabil.
 Bursa de transport www.euload.com consta într-o baza electronica de date în care furnizorii si transportatorii pot cauta oferte de spatiu pentru încarcatura sau bunuri în mod eficient si direct. Astfel, bursa ajuta fie la gasirea unei marfi de transportat, fie a unui camion liber. O parte dintre utilizatori vor pune ofertele lor în baza de date, iar celelalta parte foloseste aceste informatii. Aceste date includ un numar de telefon, adresa de e-mail sau numar de fax al companiei respective, astfel ca daca una dintre companiile vizitatoare au gasit o oferta corespunzatoare, datele sunt usor transferabile si astfel se poate stabili un contact rapid, economisind timp si bani.
 
Utilizare facila a bursei
 
 Bursa de transport Euload ofera în prezent servicii în 5 limbi - româna, engleza, germana, italiana si maghiara, dar, pas cu pas, va introduce si alte limbi de circulatie din Europa.
 Transportatorii care vor apela la serviciile bursei vor trebui sa-si faca un cont care este gratuit timp de trei luni. Bursa este deschisa oricarui agent economic, oricarei firme înregistrate legal în România sau în alte tari din Europa. Trebuie introduse datele de identificare a firmei, codul fiscal, numarul de înregistrare de la Registrul Comertului, denumire, adresa, personalitate juridica.
 În prezent exista aproximativ 700 de membri utilizatori, si asta la numai doua saptamâni de la deschidere.
 Postarile de marfa se pot face on-line sau prin telefon, clientului oferindu-i-se serviciul în mai multe limbi, cu program extins de 16h/zi, intre orele 6:00 - 22:00. De asemenea, sunt posibile si înregistrari de marfuri si camioane prin e-mail sau prin fax în formatul ales de clienti si în numele lor, marfa fiind înregistrata on-line de catre operatori.
 
Sistem de licitare on-line
 
 Ofertele înregistrate on-line sunt notificate instantaneu, fiind afisate automat pe monitorul celor carora li se adreseaza. Daca exista mai multe oferte se poate studia întâi indicele de credibilitate, iar firma cu un indice bun poate fi aleasa în defavoarea alteia, care poate are un pret mai bun. Exista si posibilitatea aflarii variatiei pretului oferit pentru o anumita cursa, sau, daca vorbim despre firma care face oferta, aceasta va avea posibilitatea sa vada minimul sau maximul oferit", a precizat Ioana Csengeri, reprezentantul companiei.
 
Harti, adrese si rute cât mai exacte
 
 În timp ce postarile, cautarile de marfa, camioane, licitatiile si lista de membri sunt sectoare unde este nevoie de parola, accesul la harti este liber si neconditionat.
 Se lucreaza cu doua tipuri de harti on-line. Programul calculeaza aprioric, automat, numarul de kilometri pe ruta cea mai scurta sau cea mai frecventata. Poate fi vizualizata inclusiv o adresa fizica în detaliu, la nivel de strada.
 Mai exista si o alta facilitate: atunci când cineva "posteaza" o marfa si indica atât localitatea de plecare, cât si cea de sosire, sistemul calculeaza automat kilometrajul, lucru apreciat mai ales în situatiile în care un eventual beneficiar doreste sa ia o decizie rapida privind acceptarea tarifului cursei respective. Cel care posteaza marfa are oricum posibilitatea sa indice kilometrajul exact, care poate fi diferit de cel calculat, mai ales daca sunt mai multe puncte de descarcare în zona.
 
Firmele cu reputatie proasta, excluse din sistem
 
 Cunoscând strategiile celor care comit fraude în transporturi si expeditii, organizatorii au încercat implementarea unui sistem pe cât de complex, pe atât de relevant pentru a elimina astfel de cazuri.
 "Din punct de vedere al programului aceasta facilitate exista, a fost planificata, implementata, exista la modul profesional si nu la modul unor relatari gen forum de dezbateri. Cei care vor profita de nestiinta altora pentru a avea avantaje materiale vor fi eliminati de pe bursa" a declarat Vasile Csengeri, director general Euload.
 "Rapoartele pe care le primim vor fi analizate si verificate si abia apoi postate. Bursa nu se erijeaza neaparat într-o curte de arbitraj, dar, fiind la mijloc între doi membri, va fi, zicem noi, obiectiva", a adaugat reprezentantul Euload.
 "În sistemul nostru este vorba de un indice compozit de credibilitate, care tine cont de mai multe criterii, începând cu marimea firmei, data ei de înfiintare, rapoartele pe care unii membri le vor face vis- à -vis de alti membri, rapoarte care pot fi si pozitive, nu neaparat negative, va fi o schimbare a opticii si credem ca acest lucru va contribui si la fundamentarea cunostintelor sau informatiilor pe care le avem unii despre altii. Exista pâna acum doar conotatia negativa, cunosteam câtiva rau-platnici, dar nu cunosteam firmele de încredere.
 Indicele de performanta al unei firme de transport ia în calcul cu totul alte criterii decât cel al unei case de expeditie, cum ar fi: punctualitatea la distributie, corectitudinea, felul în care transporti marfa. Marimea firmei si vechimea ei pe piata reprezinta un indice general, dar fiecare are criterii mai mult sau mai putin relevante. Companiile cu functie mixta, transportator si casa de expeditie, vor avea doi indici de credibilitate, care privesc comportamentul în fiecare dintre cele doua calitati".
 
Gata de lucru!
 
 Constienti ca în acest domeniu exista deja o concurenta puternica, reprezentantii bursei Euload spera ca serviciile diversificate si inovative, transparenta fluxului de informatii, mai ales a celor despre bonitatea si performanta firmelor sa-i asigure atuurile necesare pentru a se impune pe piata.
 "Bursa va avea o prezenta dinamica, deci va trebui tot timpul îmbunatatita, modificata, adaptata la nevoile clientilor. Avem o multime de idei, venite din experienta noastra ca transportatori. Vom încerca sa ducem si o munca de informare despre internet, despre bursa si transport în general, pentru ca noi consideram ca, un transport realizat ocazional pentru cineva poate constitui baza unei colaborari de lunga durata. Si, poate, în timp, vor ajunge la contracte. Cu cât încerci si cunosti mai multe firme ai numai de câstigat, te simti mai confortabil pe piata si e loc de mai mult profit", a tinut sa precizeze Ioana Csengeri.
 
 
 
 SITE-UL LUNII : www.euload.com ( Revista Cargo România nr.8/2006, pag. 34-35 )   Descarca PDF
 
 
 
 Traind intr-o era in care se pare ca aproape nimic nu se poate face fara internet, nici firmele de transport nu aveau cum sa nu se inscrie in tendinta pe care a trasat-o piata. Astfel, pentru carausi, a fost creat site-ul www.euload.com, care le inlesneste munca si ii ajuta sa-si gaseasca parteneri pe masura.
 Site-ul ales de noi ca "site-ul lunii" este de fapt o bursã europeanã de transport. Cei care cautã transportatori isi pot alege din baza de date a www.euload.com firma care le oferã conditiile cele mai bune de transport, dar la fel de bine si transportatorii pot contacta potentiali clienti, propunându-le oferte de colaborare. Administratorii Euload sustin cã pun la dispozitia utilizatorilor cea mai performantã bursã de transport din Europa, oferind în plus un serviciu clienti extins, disponibil de luni pânã vineri între orele 6:00 si 22:00, iar sâmbãta între 7:00 si 15:00. Bursa, care se vrea a fi o platformã de întâlnire performantã între operatorii si beneficiarii de transport, este un serviciu nou, care functioneazã începând de la 1 iunie 2006. Site-ul atrage atentia prin promovarea sustinutã, prin performantã, prin noutãti (spre exemplu: raportul de credit despre bonitatea firmelor), hãrti (cãutãri adrese si calcul distante), precum si prin licitatiile online. Site-ul este disponibil în cinci limbi - românã, germanã, englezã, italianã si maghiarã - selectia limbii fiind usor de fãcut, prin intermediul unui singur click. Pentru a naviga pe site si pentru a putea beneficia de toate functiile disponibile este, însã, nevoie de înregistrare. Aceasta se face repede si usor, butonul de înregistrare fiind mare si plasat în centrul paginii principale, solicitându-se datele personale ale utilizatorului si ale firmei pentru a putea finaliza înregistrarea. Primele trei luni de acces pe site sunt gratuite (sase luni pentru cititorii reviste Cargo & Bus), iar dupã ce aceastã perioadã expirã, costul abonamentelor este de 10 euro pentru 3 luni, 16 euro pentru 6 luni si de 24 de euro pentru 12 luni. Odatã ce a fost fãcutã înregistrarea, utilizatorul poate beneficia de toate serviciile oferite, precum cãutãri în timp real dupã criterii multiple, raporturi de credit ce oferã informatii despre bonitatea si performantele firmelor, informatii ce se bazeazã pe datele companiei cu privire la vechimea acesteia, la mãrime, precum si pe rapoartele primite referitoare la compania respectivã. Site-ul mai oferã si configurarea companiilor preferate, licitatii online, hãrti online, postãri de mãrfuri si camioane prin e-mail, fax sau telefon.
 
Usor de utilizat
 
 Pe partea din stânga este plasatã coloana cu meniurile principale. Primul este cel intitulat TRANSPORTATORI, având ca submeniuri: Am Camion Liber, unde transportatorii îsi pot înscrie masinile pentru ca potentialii clienti sã stie de ce flota dispune firma respectivã, ce tonaj au vehiculele, locatiile de încãrcare si descãrcare, precum si multe alte informatii importante; CAUT MARFÃ - pt. camionul meu, unde în urma caracteristicilor camionului se poate selecta marfa ce poate fi transportatã; al treilea submeniu este LICITATIE, care permite controlul ofertelor fãcute sau primite privind masinile puse la dispozitie de cãtre utilizator; ultimul submeniu este Raport. Spedition, unde se poate completa un raport cu privire la activitatea unei firme. Acest raport poate fi pozitiv sau negativ si poate cuprinde o scurtã descriere a motivelor pentru care firma a fost raportatã de cãtre transportatori.
 Cel de-al doilea meniu principal, CASE DE EXPEDITIE, este de asemenea împãrtit în patru segmente. Primul submeniu este intitulat Am Marfã Disponibilã si permite completarea unui formular privind caracteristicile mãrfii ce se doreste a fi transportatã, astfel încât sã poatã fi identificat vehiculul potrivit.
 Mai jos întâlnim CAUT CAMION - pt. marfa mea, unde în functie de criteriile de cãutare selectate de cãtre utilizator se pot gãsi vehiculele ce îndeplinesc cerintele casei de expeditie pentru a transporta marfa în conditii optime. Ultimele douã submeniuri Licitatie si Raport.Transportator îndeplinesc aceleasi functii precum cele descrise la meniul TRANSPORTATORI.
 Mai jos regãsim sectiunea CONTUL MEU unde utilizatorul îsi poate modifica datele firmei, informatiile ce tin de user sau îsi poate administra mesajele.
 Ca meniuri secundare, tot pe coloana din partea stângã a paginii, care este un mic panou de control al site-ului, regãsim Lista Membri, ce are rolul unei baze de date foarte bine structuratã, Hãrti si Directii, meniu cu ajutorul cãruia se poate calcula ruta si distanta între marile orase din Europa.
 În aceeasi zonã se regãseste Forumul site-ului, unde utilizatorii pot purta discutii pe diferite teme, dintre cele mai variate. Tot pe aceastã coloanã mai regãsim Starea Vremii, unde sunt furnizate informatii referitoare la vremea din România sau din Europa, si Linkuri Utile, de unde se pot accesa diferite site-uri de interes pentru lumea transporturilor, precum cele ale ARR, RAR sau Ministerul Transporturilor.
 La ultima sectiune, AJUTOR, se pot afla rãspunsuri la diferite întrebãri ce tin de utilizarea site-ului sau se pot raporta erori ce sunt sesizate în timpul navigãrii. Butoanele cu meniurile principale sunt plasate si în partea de centru-sus a paginii si, la plasarea cursorului pe numele meniului, acesta din urmã se desfãsoarã pe verticalã, prezentând submeniurile. Din coltul din dreapta sus, se face logarea pe site, foarte usor si extrem de la îndemânã. Site-ul a fost gândit ca fiind un instrument rapid, sigur si performant cu utilizare zilnicã, menit sã satisfacã cerintele fiecãrui utilizator, iar echipa care a dezvoltat aplicatia pe internet este formatã atât din profesionisti în transport cât si din specialisti în dezvoltarea de aplicatii pe internet. Ei îmbinã astfel experienta în transportul rutier international de marfã cu cea din domeniul marketingului si a aplicatiilor web.
 Alexandru STOIAN .