7. REGIM VAMAL
 Ce este Tranzitul Vamal?
 Precizari privind utilizarea Carnetelor T.I.R. incepand cu data de 01 ianuarie 2007
 Unde se folosesc carnetele TIR?
 Predeclaratia Vamala Electronica
 Zonele libere
 
Ce este Tranzitul Vamal?
 
Pentru a putea vizualiza Birourile Vamale si mai multe informatii despre Tranzitul vamal faceti click aici.
 
Sus
 
Precizari privind utilizarea Carnetelor T.I.R. incepand cu data de 01 ianuarie 2007
 
    O data cu aderarea Romaniei la UE se vor desfiinta barierele vamale intre statele membre ale Uniunii Europene. Acest lucru va avea ca efect eliminarea controlului vamal al miscarii bunurilor intre aceste state.
    Notiunile de export si import in relatia dintre statele membre vor disparea, fiind inlocuite de notiuni noi, precum livrarea intra-comunitara (in locul exportului) si achizitia intra-comunitara (in locul importului). Aceste notiuni sunt definite la punctele 2, respectiv 15, din articolul 125 ind. 1 din Codul fiscal, articol introdus prin Legea nr. 343/2006. Orice expediere de bunuri din Romania in alt stat membru al Uniunii europene, chiar si in lipsa unei tranzactii comerciale, va fi tratata drept transfer de bunuri sau non-transfer.
    Apare o noua notiune, transportul intracomunitar de bunuri, cu reglementare diferita fata de transportul international de bunuri dintre statele membre ale Uniunii si tarile terte.
    Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in conformitate cu Conventia  TIR si a Ordinului nr. 344 din 10 martie 2005 privind Autorizarea societatilor comerciale de a utiliza carnete TIR, emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ramane in vigoare procedura de admitere la Regimul Vamal TIR.
    Documentul vamal international, Carnetul TIR va fi folosit in continuare, doar in tarile care nu sunt membre UE

sursa: www.untrr.ro

Actele necesare in vederea obtinerii carnetului TIR, plus alte informatii referitor la acesta, gasiti in ORDIN Nr. 8903 din 29 noiembrie 2006 pentru modificarea Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 344/2005 privind autorizarea societatilor comerciale de a utiliza carnete TIR. Click aici pentru vizualizare.

 
Sus
 
Unde se folosesc carnetele TIR?
 
Carnetele TIR pot fi utilizate pentru transportul marfurilor care:
    - incep/se termina in UE – cu o operatiune TIR in afara UE.
    - contin anumite marfuri cu destinatie pe teritoriul vamal al UE, dar care sunt expediate impreuna cu alte marfuri care trebuie descarcate in afara UE.
    - este efectuat intre doua puncte din UE cu tranzitarea teritoriului unei terte tari (nemembra UE).
In vederea Admiterii la Regimul Vamal TIR firmele vor depune ca si pana acum documentele necesare si formularele UNTRR tipizate.

    Transportul rutier de marfuri dintr-o tara non-UE catre o tara UE sau invers poate fi desfasurat prin utilizarea sistemului TIR, carnetul TIR servind ca declaratie vamala de tranzit solicitata de vama si ca dovada a existentei garantiei necesare.

în cadrul Uniunii Vamale Europene, mai pot fi folosite si alte doua sisteme de tranzit:
• Tranzitul Comunitar, stabilit sa fie utilizat pentru transportul marfurilor non-comunitare (care nu se afla în circulatie libera) între doua puncte din cadrul UE;

• Tranzitul Comun, care s-a stabilit sa fie utilizat pentru transporturi între Uniunea Europeana si terte tari (Norvegia, Elvetia si Islanda) care au aderat la Conventia de Tranzit Comun; România s-a alaturat sistemului începand cu 1 ianuarie 2006.

Informatii suplimentare referitor la Carnetul TIR, respectiv tranzitul comun, gasiti daca faceti click aici.

 
Sus
 
Predeclaratia Vamala Electronica
 
NOU !

Transmiterea obligatorie a informatiilor electronice TIR, inaintea sosirii vehiculelor la punctele de trcere a frontierei UE.

Potrivit cerintelor Uniunii Europene, începând cu data de 01 ianuarie 2009 trebuie implementata si in România Reglementarea Comisiei UE(EEC) 2454/1993 cu actualizarile din 05.02.2004 referitor la transmiterea obligatorie a informatiilor electronice TIR înaintea sosirii vehiculelor la punctul de trecere al frontierei UE de intrare / plecare de la un birou vamal interior UE/ sosire la un birou vamal interior UE de destinatie.

Conform reglementarilor UE, toate companiile de transport care efectueaza transport de marfuri sub acoperirea Carnetelor TIR, trebuie sa depuna informatii electronice la sistemele IT ale autoritatilor vamale nationale ale statelor membre UE.

In cazul în care companiile de transport nu au posibilitatea depunerii informatiilor TIR (în format electronic) la sistemele IT ale autoritatilor vamale nationale ale tarilor membre UE, vehiculele încarcate cu marfa sub acoperirea carnetelor TIR vor fi lasate sa astepte în frontierele externe UE si vor fi nevoite sa se îndrepte spre serviciile caselor de expeditii/comisionari vamali care, contra cost, vor înregistra si depune informatiile electronice TIR necesare sistemului IT al autoritatilor vamale nationale respective.

Pentru a vizualiza Reglementarea Comisiei UE(EEC) 2454/1993 faceti click aici.


Pentru a avea acces la depunerea informatiilor TIR (in format electronic) aveti mai multe posibilitati si anume:

1. Puteti apela la una dintre Asociatiile de Transport sau la Comisionarii Vamali care au acces la aplicatia NCTS-RO, acestia urmand a va înregistra si depune informatiile electronice TIR - serviciu contracost.

2. Puteti transmite chiar d-voastra predeclaratia vamala cu conditia de a avea acces la componenta NCTS/TIR din aplicatia NCTS-RO.

Pentru a avea acces ( gratuit ) la aceasta aplicatie este necesar depunerea unui dosar la Autoritatea Nationala a Vamilor, in vederea obtinerii unei autorizatii.

Dosarul de autorizare trebuie sa contina:

1. O cerere potrivit anexe 2 din Ordinul nr. 7879 din 12 decembrie 2008.

2. Formularul unic de inregistrare, anexa nr.3 din Ordinul 7879

3. Lista din anexa nr.4 Ordinul 7879

4. Declaratie (imputernicire )), în cazul destinatarilor agreati, în care se specifica daca terminarea/descarcarea carnetului TIR se face apelandu-se la serviciile unui reprezentant.


 5. Copie de pe autorizaÅ£ia de reprezentant sau cel putin o împuternicire de la un transportator autorizat la regimul TIR, în situatia în care accesul este solicitat de un reprezentant


  6. Copie de pe autorizatia de destinatar agreat eliberata de DJAOV/BV, daca este cazul


   7. O declaratie-angajament completata conform modelului prevazut în anexa nr. 5.

Dupa verificarea documentelor prevazute la pct. 5, se intocmeşte de Autoritatea Natională a Vamilor autorizatia de acces al operatorilor economici la componenta NCTS/TIR din aplicatia NCTS-RO.

AutorizaÅ£ia de acces va conÅ£ine informatii privind numarul de identificare al operatorului economic (TIN), codul unic de inregistrare (CUI) si denumirea operatorului economic, certificatul digital (fisier care asigura accesul criptat si securizat la componenta NCTS/TIR din aplicaÅ£ia NCTS-RO) alocat pentru fiecare operator economic, constand în denumirea fisierului si parola. Impreuna cu autorizatia se vor transmite si:
    a) fisierul ce reprezinta certificatul digital;
    b) lista cheilor de acces la componenta NCTS/TIR pentru fiecare utilizator desemnat sa depuna carnete TIR la fiecare DJAOV/BV, constand în nume utilizator si parola, cu recomandarea ca parola sa fie modificata de catre utilizator dupa prima conectare.

Dupa obtinerea certificatului digital (fisier care asigura accesul criptat si securizat la componenta NCTS/TIR din aplicatia NCTS-RO), veti avea posibilitatea de a depune predeclaratia ori de cate ori va fi nevoie, predeclaratia facandu-se la fiecare transport cu o zi sau doua, inainte de a ajunge camionul in vama.


Pentru detalii suplimentare puteti vizualiza actul normativ Ordinul 7898 (click aici), sau daca sunati la Autoritatea Nationala  a Vamilor, Tel: 021.315.58.59, web: www.customs.ro


 
Sus
 
Zonele libere
 
In zonele libere, marfurile straine sunt considerate, din punct de vedere al aplicarii drepturilor de import si al masurilor de politica comerciala la import, ca marfuri care nu sunt situate pe teritoriul Romaniei atat timp cat nu sunt importate. Acestea nu pot fi plasate sub un alt regim vamal si nici nu pot fi folosite sau consumate in alte conditii decat cele prevazute de reglementarile vamale. Pentru mai multe informatii faceti click aici.
 
Sus