5. CONDUCATORI AUTO
 Ce atestat (certificat) profesional trebuie sa detina un sofer profesionist si cum se obtine acest atestat?
 Ce conditii trebuie sa indeplineasca un sofer?
 Ce obligatii are un sofer care transporta marfa ADR?
 Care este perioada de conducere, respectiv odihna?
 Adeverinta de concediu
 
Ce atestat (certificat) profesional trebuie sa detina un sofer profesionist si cum se obtine acest atestat?
 
  Un sofer profesionist care efectueaza transport rutier cu vehicule a caror masa maxima autorizata este mai mare de 3.5 tone trebuie sa obtina un atestat profesional (conform Ordin Nr. 521 din 19 martie 2007 ).

1. Cum se obtine un atestat de sofer?
Atestatul se obtine in urma absolvirii cursurilor de pregatire si promovarii unui examen, perioada de valabilitate fiind de 5 ani.
Atestatul se elibereaza de catre Ministerul Lucrarilor Publice prin ARR.

2.Unde se tin cursurile?
Cursurile se organizeaza in centre de pregatire autorizate de catre Ministerul Lucrarilor Publice ,Transporturilor si Locuintei.

3.Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a urma cursul de pregatire pentru atestat?
-sa aiba carnet de conducere corespunzator tipului de transport rutier
-aviz de aptitudine medicala
-aviz psihologic

sursa: Ordin nr. 597 din 21 aprilie privind aprobarea Normelor pentru stabilirea conditiilor de obtinere a atestatului profesional de catre conducatorii auto care efectuaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane si transport rutier de vehicule avand mase si/sau dimensiuni de gabarit depasit, Ordin Nr. 521 din 19 martie 2007

 
Sus
 
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un sofer?
 
1.Pentru marfa generala
    -permis de conducere
    -atestat (daca camionul pe care il conduce depaseste masa totala maxim autorizata de 3.5 tone, conform Ordin Nr. 521 din 19 martie 2007)

2.Pentru marfa periculoasa ADR
    -permis de conducere
    -atestat (dupa caz)
    -certificat ADR  pentru clasa respectiva de marfa si pentru tipul de vehicul utilizat eliberat de Ministerul Transporturilor

Hotararea nr.1374 din 20 decembrie 200, Hotararea nr.258 din 26 februarie 2004 pentru modificarea si completarea Normelor privind aplicarea etapizata in traficul intern a prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase(ADR), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1.374/200
 
Sus
 
Ce obligatii are un sofer care transporta marfa ADR?
 
In cazul deteriorarii ambalajului sau cand din alte cauze marfa ori produsul periculos se imprastie pe drum, conducatorul este obligat sa opreasca imediat, sa ia masuri de avertizare a celorlalti conducatori care circula pe drumul public si a persoanelor din jur, sa semnalizeze pericolul cu mijloacele pe care le are la indemana si sa anunte administratorul drumului sau cea mai apropiata unitate de politie.

Se interzice conducatorului de autovehicul care transporta marfuri sau produse periculoase:
    - sa provoace socuri autovehiculului in mers;
    - sa fumeze in timpul mersului ori sa aprinda foc la oprire sau stationare, la o distanta mai mica de 50 m de autovehicul;
    - sa lase autovehiculul si incarcatura fara supravegherea sa, a insotitorului ori a unei alte persoane;
    - sa remorcheze un vehicul ramas in pana;
    - sa urmeze alte trasee sau sa stationeze in alte locuri decat cele stabilite;
    - sa permita prezenta in autovehicul a altor persoane, cu exceptia celuilalt conducator, a insotitorilor sau a celor care incarca ori descarca marfurile sau produsele transportate;
    - sa pastreze in autovehicul rezerve de combustibil in ambalaje care nu sunt special confectionate in acest scop.
 
Sus
 
Care este perioada de conducere, respectiv odihna?
 
Conform legislatiei la nivel european stabilita pentru 2007 care se aplica in mod automat in Romania, ca stat membru UE, perioada zilnica de condus nu poate depasi 9 ore, exceptie putand face numai 2 zile pe saptamana, cand aceasta poate fi prelungita pana la 10 ore.
    La cel mult 4 ore si jumatate de condus se prevede o pauza de 45 minute, care poate fi impartita in 15 minute, urmate de 30 de minute.
    Durata maxima de condus nu poate depasi 56 ore pe saptamana, si pentru doua saptamani consecutiv aceasta nu poate depasi 90 de ore.
    Perioada zilnica de odihna este de minimum 11 ore neintrerupte, ea putand fi redusa de trei ori pe saptamana pana la 9 ore.
    Exista si posibilitatea segmentarii acestei perioade in doua: 3 ore urmate de alte 9 ore, astfel sa se ajunga la 12 ore pe zi.
    La sfarsit de saptamana se impun 45 ore de odihna in continuu, acestea putand fi reduse in situatii speciale la 24 de ore. In acest caz, insa, trebuie acordate soferilor compensatii similare de timp in cel mult 2 saptamani.
    Orice perioada de odihna acordata drept compensatie trebuie atasata in continuarea altei perioade zilnice de odihna de cel putin 9 ore.
    In situatia vehiculelor conduse de echipaje, timpul de odihna zilnica va fi de cel
putin noua ore în fiecare interval de timp de cel mult 30 ore.
   In acceptiunea regulamentului AETR saptamana incepe luni la ora 0:00 si se incheie duminica la orele 24:00.
   In contextul noilor reglementari privind timpii de condus si odihna, Ministerul Roman al Transporturilor a elaborat un proiect de lege, care impune sanctiuni semnificative care pot ajunge si pana la suma de 5.000 de RON si pot fi aplicate atat firmei de transport cat si soferului. Pentru a vizualiza REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN privind timpii de condus si odihna faceti click aici.
 
Sus
 
Adeverinta de concediu
 
    In urma deciziei Comisiei Europene din 12 aprilie 2007 (OJ L99 din 14/04/2007, p.14, cu referire la art.11(3) a Directivei 2006/22/EC), adeverinta de concediu este documentul din care rezulta tipul de concediu - odihna/medical si perioada in care soferul a beneficiat de acesta. Detinerea acestei adeverinte este obligatorie. Aceasta trebuie completata de catre reprezentantul companiei si semnata atat de catre acesta cat si de catre sofer.

   Euload va pune la dispozitie posibilitatea de a genera si tipari in mai multe limbi ADEVERINTELE DE CONCEDIU (certificat activitate) pentru soferi. Aceste documente trebuie sa insoteasca diagramele de concediu, de culoarea galbena, care sunt folosite pe perioada concediilor de odihna, concediilor de boala sau a altor tipuri de intrerupere a activitatii soferilor.
 
In programul pe care noi vi-l oferim, formularul de concediu odata completat, acesta poate fi salvat, astfel incat sa nu fie nevoie sa completati  de fiecare data anumite campuri.

In plus nu e nevoie sa completati separat  formularul pentru fiecare limba in parte. E de ajuns sa-l completati doar in limba romana, programul tiparind la cerere, pe baza informatiilor introduse, formularul si in limbile engleza, germana, italiana, maghiara sau franceza.
Formatul de pagina este ajustabil, in caz ca doriti, din meniul File -> Page Setup. Noi va recomandam formatul de pagina A4.
Pentru a vizualiza si  tipari acest formular intrati pe: http://www.euload.com/model.1.php

 
Sus