ORDONANTA Nr. 16/2022 din 15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale
                    ORDONANTA  Nr. 16/2022 din 15 iulie 2022
pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale

    Text în vigoare începand cu data de 10 august 2022
 

    Publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 10 august 2022.

    Act de baza
 Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 716 din 15 iulie 2022

    Acte modificatoare
 Rectificarea publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 794 din 10 august 2022



    în temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.5 si 8 din Legea nr. 186/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

    ART. I
    Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 22, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(1) Profitul investit în echipamente tehnologice, active utilizate în activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, în programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, si puse în functiune, folosite în scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate în activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului. Activele utilizate în activitatea productie, procesare si activele reprezentand retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor.
    ...................................................................
    (4) în cazul contribuabililor prevazuti la art. 47 care devin platitori de impozit pe profit în conformitate cu prevederile art. 52, pentru aplicarea facilitatii se ia în considerare profitul contabil brut cumulat de la începutul trimestrului respectiv investit în activele prevazute la alin. (1), puse în functiune începand cu trimestrul în care acestia au devenit platitori de impozit pe profit."
    2. La articolul 24 alineatul (1) litera a), punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "1. este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate în comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate în nume colectiv», «societate în comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;".
    3. La articolul 43, alineatele (2) - (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care se plateste dividendul.
    (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), în cazul în care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, daca în ultima zi a anului fiscal respectiv, calendaristic sau modificat, dupa caz, sunt îndeplinite conditiile prevazute la alin. (4) lit. a) si b).
    (4) Prevederile prezentului articol nu se aplica în cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
    a) persoana juridica beneficiara a dividendelor:
    (i) detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an împlinit pana la data platii acestora inclusiv;
    (ii) este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate în comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate în nume colectiv», «societate în comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
    (iii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
    b) persoana juridica care plateste dividendele:
    (i) este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate în comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate în nume colectiv», «societate în comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
    (ii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
    (5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative."
    4. La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercitiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;".
    5. La articolul 47 alineatul (1), dupa litera e) se introduc trei noi litere, lit. f) - h), cu urmatorul cuprins:
    "f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, în proportie de peste 80% din veniturile totale;
    g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
    h) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se încadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzand si persoana care verifica îndeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol."
    6. La articolul 47, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) începand cu data de 1 ianuarie 2023, prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare», 5520 - «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentatie n.c.a.», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor» pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu, fara sa aplice prevederile art. 52."
    7. La articolul 47 alineatul (3), dupa litera e) se introduc patru noi litere, lit. f) - i), cu urmatorul cuprins:
    "f) persoana juridica romana care desfasoara activitati în domeniul bancar;
    g) persoana juridica romana care desfasoara activitati în domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere în aceste domenii;
    h) persoana juridica romana care desfasoara activitati în domeniul jocurilor de noroc;
    i) persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale."
    8. La articolul 47, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
    "(4) în aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), în cazul în care oricare dintre asociatii/actionarii persoanei juridice romane detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice romane care se încadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor si nu au codurile CAEN prevazute la alin. (2), acestia trebuie sa stabileasca cele trei persoane juridice romane care aplica prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmand sa fie aplicabile prevederile titlului II."
    9. La articolul 48, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
    (2) Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu începand cu anul fiscal urmator celui în care îndeplinesc conditiile de microîntreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu."
    10. La articolul 48, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu urmatorul cuprins:
    "(2^1) Microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata începand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare."
    11. La articolul 48, alineatele (3) si (3^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(3) O persoana juridica romana care este nou-înfiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microîntreprinderilor începand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt îndeplinite la data înregistrarii în registrul comertului, iar cea de la lit. g) în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrarii persoanei juridice respective.
    (3^1) în sensul prezentului titlu, în cazul în care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera îndeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este înregistrata pentru prima data în anul fiscal respectiv. în caz contrar sunt aplicabile, în mod corespunzator, dispozitiile art. 52 alin. (2)."
    12. La articolul 48, alineatele (7) si (8) se abroga.
    13. La articolul 51, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Cota de impozit pe veniturile microîntreprinderilor este de 1%."
    14. La articolul 51, alineatele (5) si (6) se abroga.
    15. Articolul 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 52
    Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului
    (1) Daca în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit începand cu trimestrul în care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
    (2) în cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit începand cu trimestrul în care nu mai este îndeplinita aceasta conditie.
    (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microîntreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca înceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera îndeplinita daca, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
    (4) Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f) - i) datoreaza impozit pe profit începand cu trimestrul respectiv.
    (5) Limitele fiscale prevazute la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercitiului financiar precedent.
    (6) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microîntreprinderile care se încadreaza în prevederile alin. (1), (2), (4) si (7) se efectueaza luand în considerare veniturile si cheltuielile realizate începand cu trimestrul respectiv.
    (7) în situatia în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microîntreprinderi detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microîntreprinderea/microîntreprinderile care ies de sub incidenta prezentului titlu si care urmeaza sa aplice prevederile titlului II începand cu trimestrul în care se înregistreaza situatia respectiva, astfel încat conditia referitoare la numarul maxim de trei microîntreprinderi la care oricare dintre asociati/actionari detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sa fie îndeplinita. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se comunica organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si este definitiva pentru anul fiscal curent."
    16. La articolul 53 alineatul (1), dupa litera n) se introduce o noua litera, lit. o), cu urmatorul cuprins:
    "o) dividendele primite de la o filiala a microîntreprinderii, persoana juridica situata într-un alt stat membru al Uniunii Europene, în masura în care atat microîntreprinderea, cat si filiala îndeplinesc conditiile prevazute la art. 24; dispozitiile prezentei litere prevaleaza fata de cele ale lit. m)."
    17. La articolul 53 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "b) în trimestrul IV sau în ultimul trimestru al perioadei impozabile, în cazul contribuabililor care îsi înceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare în functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului; în cazul microîntreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, aceasta diferenta reprezinta elemente similare veniturilor în primul trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit; în cazul microîntreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, în primul trimestru al anului fiscal, diferenta respectiva nu reprezinta elemente similare veniturilor în acest prim trimestru;".
    18. Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 54
    Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor
    Pentru încadrarea în conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si f) si la art. 52 alin. (1) se vor lua în calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53."
    19. La articolul 55, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microîntreprinderilor."
    20. La articolul 55, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
    "(4) Microîntreprinderile care, în anul 2023, devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 alin. (1) comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023."
    21. La articolul 56 alineatul (1^4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare primului trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit, în situatiile prevazute la art. 52; microîntreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, în primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor;".
    22. La articolul 56, dupa alineatul (1^7) se introduc trei noi alineate, alin. (1^8) - (1^10), cu urmatorul cuprins:
    "(1^8) Microîntreprinderile care efectueaza sponsorizari/cheltuieli conform alin. (2^2) si pun în functiune aparate de marcat electronice fiscale scad aceste sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în urmatoarea ordine:
    a) sumele aferente sponsorizarilor efectuate conform alin. (1^1), alin. (1^5), cheltuieli efectuate conform alin. (2^2), precum si sumele reportate, dupa caz;
    b) costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, potrivit alin. (1^6), si sumele reportate, dupa caz.
    (1^9) Reducerea de impozit, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, se aplica la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor dupa scaderea sumelor mentionate la alin. (1^8).
    (1^10) Prin exceptie de la prevederile alin. (1^4) lit. a), pe perioada aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, declaratia informativa prevazuta la alin. (1^3) se depune pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator."
    23. La articolul 60, punctul 4 se abroga.
    24. La articolul 60, partea dispozitiva a punctului 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), pentru activitatea desfasurata în Romania, în baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:".
    25. La articolul 60 punctul 5, dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. b^1), cu urmatorul cuprins:
    "b^1) pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii în cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si în afara Romaniei. Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se întelege activitatea desfasurata efectiv în Romania în scopul realizarii de produse si prestari de servicii;".
    26. La articolul 60 punctul 5, literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) în limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-înfiintati, respectiv înregistrati la registrul comertului/înregistrati fiscal în cursul anului, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data înregistrarii, inclusiv luna în care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor prevazute la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
    ...................................................................
    c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;".
    27. La articolul 60, partea dispozitiva a punctului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "7. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), pentru activitatea desfasurata în Romania, în baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:".
    28. La articolul 60 punctul 7, literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) în limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-înfiintati, respectiv înregistrati la registrul comertului/înregistrati fiscal începand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data înregistrarii, inclusiv luna în care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrarii în cazul celor constituiti/înregistrati în perioada cuprinsa între începutul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract, comanda sau alte documente specifice sectorului agricol si industriei alimentare si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
    c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;".
    29. La articolul 62, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "c) indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, potrivit legii;".
    30. La articolul 69, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(9) Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului."
    31. La articolul 76 alineatul (2), litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti în Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei în materie, pe perioada desfasurarii activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate, în interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
    (i) în tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
    (ii) în strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis în strainatate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
    Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate;".
    32. La articolul 76 alineatul (2), dupa litera k) se introduce o noua litera, lit. k^1), cu urmatorul cuprins:
    "k^1) prestatiile suplimentare primite de salariati în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), pentru partea care depaseste limitele prevazute la alin. (4^1) lit. a);".
    33. La articolul 76 alineatul (3), dupa litera a) se introduce o noua litera, lit. a^1), cu urmatorul cuprins:
    "a^1) veniturile prevazute la alin. (4^1) lit. d) - g), pentru partea care depaseste limitele prevazute la alin. (4^1);".
    34. La articolul 76 alineatul (3), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "b) cazare, hrana, îmbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, altele decat cele care se încadreaza în limitele prevazute la alin. (4^1) lit. b) si c);".
    35. La articolul 76 alineatul (4), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "a) ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri în bani si/sau în natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut în contractul de munca sau în regulamentul intern.
    Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
    în cazul cadourilor în bani si/sau în natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în masura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
    (i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
    (ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
    (iii) cadouri oferite angajatilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;".
    36. La articolul 76 alineatul (4), litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "h) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti în Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei în materie, pe perioada desfasurarii activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate, în interesul serviciului, în limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;".
    37. La articolul 76 alineatul (4), literele s), t), v) si w) se abroga.
    38. La articolul 76 alineatul (4), litera y) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "y) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, în scopul împiedicarii raspandirii bolilor care pun în pericol sanatatea acestora si cea publica."
    39. La articolul 76, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alin. (4^1) si (4^2), cu urmatorul cuprins:
    "(4^1) Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil în întelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
    a) prestatiile suplimentare primite de salariati în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
    b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevazut în contractul de munca sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, în conformitate cu legislatia în vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau în calcul numarul de zile din luna în care persoana fizica desfasoara activitate în regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla în concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se întelege hrana preparata în unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, în conformitate cu legislatia în vigoare;
    c) cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut în contractul de munca sau în regulamentul intern, în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata/luna/persoana, în urmatoarele conditii:
    (i) angajatul, sotul/sotia acestuia nu detin o locuinta în proprietate personala sau în folosinta în localitatea în care îsi desfasoara activitatea;
    (ii) spatiul de cazare/de locuit se afla în unitatile proprii, inclusiv de tip hotelier sau într-un imobil închiriat în acest scop de la o terta persoana, de catre angajator;
    (iii) contractul de închiriere dintre angajator si terta persoana este încheiat în conditiile legii;
    (iv) plafonul neimpozabil se acorda unuia dintre soti, în cazul în care ambii soti desfasoara activitate în aceeasi localitate, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a acestuia.
    La determinarea plafonului de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata se ia în calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, în vigoare în luna pentru care se acorda avantajele.
    Verificarea îndeplinirii conditiilor se efectueaza pe baza documentelor justificative si constituie responsabilitatea angajatorului;
    d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut în contractul de munca, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate;
    e) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
    f) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;
    g) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati în regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul în care angajatii îsi desfasoara activitatea, precum electricitate, încalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna în care persoana fizica desfasoara activitate în regim de telemunca. Sumele sunt acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.
    (4^2) Ordinea în care veniturile prevazute la alin. (4^1) se includ în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat se stabileste de angajator."
    40. Articolul 77 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 77
    Deducere personala
    (1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (2^1) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
    (2) Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda în limita venitului impozabil lunar realizat.
    (3) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata aprobat prin hotarare a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului. în situatia în care, în cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia în calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
    (4) Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la nivelul prevazut la alin. (3) inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului tabel:
 __________________________________________________________________
|                     |       Persoane aflate în întretinere       |
|                     |____________________________________________|
|                     |  fara  |1 pers. |2 pers. |3 pers. |4 si    |
|                     |        |        |        |        |peste   |
|_____________________|________|________|________|________|________|
|  Venit brut lunar   |Procent |Procent |Procent |Procent |Procent |
|                     |din     |din     |din     |din     |din     |
|                     |salariul|salariul|salariul|salariul|salariul|
|                     |minim   |minim   |minim   |minim   |minim   |
|_____________________|________|________|________|________|________|
|  de la .... la ...  |        |        |        |        |        |
|_____________________|________|________|________|________|________|
| 1        | salariul | 20,00% | 25,00% | 30,00% | 35,00% | 45,00% |
|          | minim    |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 19,50% | 24,50% | 29,50% | 34,50% | 44,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1 leu    | 50 lei   |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 19,00% | 24,00% | 29,00% | 34,00% | 44,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 51 lei   | 100 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 18,50% | 23,50% | 28,50% | 33,50% | 43,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 101 lei  | 150 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 18,00% | 23,00% | 28,00% | 33,00% | 43,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 151 lei  | 200 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 17,50% | 22,50% | 27,50% | 32,50% | 42,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 201 lei  | 250 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 17,00% | 22,00% | 27,00% | 32,00% | 42,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 251 lei  | 300 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 16,50% | 21,50% | 26,50% | 31,50% | 41,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 301 lei  | 350 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 16,00% | 21,00% | 26,00% | 31,00% | 41,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 351 lei  | 400 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 15,50% | 20,50% | 25,50% | 30,50% | 40,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 401 lei  | 450 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 15,00% | 20,00% | 25,00% | 30,00% | 40,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 451 lei  | 500 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 14,50% | 19,50% | 24,50% | 29,50% | 39,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 501 lei  | 550 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 14,00% | 19,00% | 24,00% | 29,00% | 39,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 551 lei  | 600 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 13,50% | 18,50% | 23,50% | 28,50% | 38,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 601 lei  | 650 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 13,00% | 18,00% | 23,00% | 28,00% | 38,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 651 lei  | 700 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 12,50% | 17,50% | 22,50% | 27,50% | 37,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 701 lei  | 750 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 12,00% | 17,00% | 22,00% | 27,00% | 37,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 751 lei  | 800 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 11,50% | 16,50% | 21,50% | 26,50% | 36,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 801 lei  | 850 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 11,00% | 16,00% | 21,00% | 26,00% | 36,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 851 lei  | 900 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 10,50% | 15,50% | 20,50% | 25,50% | 35,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 901 lei  | 950 lei  |        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul | 10,00% | 15,00% | 20,00% | 25,00% | 35,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 951 lei  | 1.000 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  9,50% | 14,50% | 19,50% | 24,50% | 34,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1001 lei | 1.050 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  9,00% | 14,00% | 19,00% | 24,00% | 34,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.051 lei| 1.100 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  8,50% | 13,50% | 18,50% | 23,50% | 33,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.101 lei| 1.150 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  8,00% | 13,00% | 18,00% | 23,00% | 33,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.151 lei| 1.200 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  7,50% | 12,50% | 17,50% | 22,50% | 32,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.201 lei| 1.250 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  7,00% | 12.00% | 17,00% | 22,00% | 32,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.251 lei| 1.300 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  6,50% | 11,50% | 16,50% | 21,50% | 31,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.301 lei| 1.350 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  6,00% | 11,00% | 16,00% | 21,00% | 31,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.351 lei| 1.400 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  5,50% | 10,50% | 15,50% | 20,50% | 30,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.401 lei| 1.450 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  5,00% | 10,00% | 15,00% | 20,00% | 30,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.451 lei| 1.500 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  4,50% |  9,50% | 14,50% | 19,50% | 29,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.501 lei| 1.550 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  4,00% |  9,00% | 14,00% | 19,00% | 29,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.551 lei| 1.600 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  3,50% |  8,50% | 13,50% | 18,50% | 28,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.601 lei| 1.650 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  3,00% |  8,00% | 13,00% | 18,00% | 28,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.651 lei| 1.700 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  2,50% |  7,50% | 12,50% | 17,50% | 27,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.701 lei| 1.750 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  2,00% |  7.00% | 12,00% | 17,00% | 27,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.751 lei| 1.800 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  1,50% |  6,50% | 11,50% | 16,50% | 26,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.801 lei| 1.850 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  1,00% |  6,00% | 11,00% | 16,00% | 26,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.851 lei| 1.900 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  0,50% |  5,50% | 10,50% | 15,50% | 25,50% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.901 lei| 1.950 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|
| salariul | salariul |  0,00% |  5,00% | 10,00% | 15,00% | 25,00% |
| minim +  | minim +  |        |        |        |        |        |
| 1.951 lei| 2.000 lei|        |        |        |        |        |
|__________|__________|________|________|________|________|________|

    Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut la alin. (3) nu se acorda deducerea personala de baza.
    (5) Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (6) în cazul în care o persoana este întretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie unui singur contribuabil, conform întelegerii între parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie fiecarui contribuabil în întretinerea caruia/carora se afla acestia.
    (7) Copiii minori, în varsta de pana la 18 ani împliniti, ai contribuabilului sunt considerati întretinuti.
    (8) Suma reprezentand deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele aflate în întretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal în care acestea au fost întretinute. Perioada se rotunjeste la luni întregi în favoarea contribuabilului.
    (9) Nu sunt considerate persoane aflate în întretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice în suprafata de peste 10.000 m2 în zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 în zonele montane.
    (10) Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
    a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
    b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este înscris într-o unitate de învatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
    (11) Prin parinte, în sensul alin. (10) lit. b), se întelege: parintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredintare în vederea adoptiei, persoana care are în plasament copilul sau în tutela, persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (12) în cazul în care copilul este întretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta înscrierea copilului într-o unitate de învatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
    (13) în situatia în care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, în plus fata de documentele prevazute la alin. (12), parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.
    (14) Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis în misiune permanenta în strainatate, potrivit legii."
    41. La articolul 78 alineatul (2) litera a), punctul (iv) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate în întretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);".
    42. La articolul 81, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu urmatorul cuprins:
    "(1^1) Declararea veniturilor din salarii si asimilate salariilor se face potrivit prevederilor ordinului comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, prevazut la art. 147 alin. (17)."
    43. La articolul 84, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(3) în cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil."
    44. La articolul 97 alineatul (7), prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia în materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. (...)"
    45. La articolul 110, alineatele (2) si (2^2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(2) Veniturile din jocuri de noroc se impoziteaza prin retinere la sursa. Impozitul datorat se determina la fiecare plata, prin aplicarea urmatorului barem de impunere asupra fiecarui venit brut primit de un participant de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc:
 __________________________________________________________
|   Transe de venit brut   |            Impozit            |
|          - lei -         |            - lei -            |
|__________________________|_______________________________|
| pana la 10.000 inclusiv  | 3%                            |
|__________________________|_______________________________|
| peste 10.000 - 66.750    | 300 + 20% pentru ceea ce      |
| inclusiv                 | depaseste suma de 10.000      |
|__________________________|_______________________________|
| peste 66.750             | 11.650 + 40% pentru ceea ce   |
|                          | depaseste suma de 66.750      |
|__________________________|_______________________________|

    ...................................................................
    (2^2) Impozitul datorat în cazul veniturilor obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri, cu valoare mai mare decat plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determina prin aplicarea baremului prevazut la alin. (2) asupra fiecarui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obtinut se scade suma de 11.650 lei."
    46. La articolul 111, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza la valoarea tranzactiei prin aplicarea urmatoarelor cote:
    a) 3% pentru constructiile de orice fel si terenurile aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, detinute o perioada de pana la 3 ani inclusiv;
    b) 1% pentru imobilele descrise la lit. a), detinute o perioada mai mare de 3 ani."
    47. La articolul 113, litera b^1) se abroga.
    48. Denumirea marginala a articolului 118 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Stabilirea venitului anual impozabil"
    49. La articolul 118, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. c) si f), contribuabilul stabileste venitul anual impozabil sau venitul net anual impozabil, dupa caz, pe fiecare sursa din categoriile de venituri respective, prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate."
    50. La articolul 120, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (6^1) si (6^2), cu urmatorul cuprins:
    "(6^1) Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personala, au obligatia înregistrarii contractului încheiat între parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
    (6^2) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (6^1) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."
    51. La articolul 120^1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Contribuabilii prevazuti la art. 120 au obligatia estimarii venitului anual impozabil/venitului net anual, dupa caz, pentru anul fiscal curent, în vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului."
    52. La articolul 120^1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu urmatorul cuprins:
    "(2^1) în cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arenda si din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personala, cota de 10% se aplica asupra venitului anual impozabil estimat."
    53. La articolul 123, alineatele (2) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(2) Impozitul anual datorat de contribuabilii care au realizat venituri din arenda, precum si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care determinarea venitului net anual se efectueaza prin utilizarea cotei forfetare de cheltuieli, se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.
    ...................................................................
    (7) Plata impozitului anual datorat pentru venitul anual impozabil/venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului."
    54. La articolul 125, alineatul (1) litera c) si alineatul (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "c) asocierilor fara personalitate juridica, în cazul în care membrii asociati realizeaza venituri stabilite potrivit art. 69.
    în cazul asocierilor cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, sunt aplicabile prevederile alin. (7) - (9).
    ...................................................................
    (7) Obligatia înregistrarii veniturilor si cheltuielilor aferente activitatilor desfasurate în cadrul asocierilor cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, revine persoanei juridice."
    55. La articolul 125, alineatul (8^1) se abroga.
    56. La articolul 130, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si cele care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2) si (2^1) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate."
    57. La articolul 133, dupa alineatul (22) se introduce un nou alineat, alin. (23), cu urmatorul cuprins:
    "(23) în cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului încheiat între parti si a modificarilor survenite se efectueaza în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia înregistrarii acestora."
    58. La articolul 135^1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) în situatia în care, prin hotarare a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizeaza, în acelasi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, diferentiat în functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, în aplicarea prevederilor art. 145, 146, 148, 151, 157^1, 170, 174 si 180, se ia în calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, daca prin lege nu se prevede altfel."
    59. La articolul 138^1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfasoara activitati în sectorul constructii si se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028."
    60. La articolul 138^2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfasoara activitati în sectorul agricol si în industria alimentara si se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 7, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028."
    61. La articolul 139 alineatul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "j) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti în Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei în materie, pe perioada desfasurarii activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate, în interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
    (i) în tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
    (ii) în strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis în strainatate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
    Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate;".
    62. La articolul 139 alineatul (1), dupa litera s) se introduce o noua litera, lit. t), cu urmatorul cuprins:
    "t) veniturile prevazute la art. 142 lit. aa^1), pentru partea care depaseste limitele prevazute la respectiva dispozitie."
    63. La articolul 140, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Nu se cuprind în baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii care desfasoara activitati în sectorul constructii si care se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice în baza contractelor individuale de munca. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv."
    64. La articolul 142, literele b) si g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "b) ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri în bani si/sau în natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut în contractul de munca sau în regulamentul intern.
    Nu se cuprind în baza de calcul al contributiei nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
    în cazul cadourilor în bani si/sau în natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile nu sunt cuprinse în baza de calcul al contributiei în masura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte, cu fiecare ocazie dintre cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
    (i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
    (ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
    (iii) cadouri oferite angajatilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
    ...................................................................
    g) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti în Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei în materie, pe perioada desfasurarii activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate, în interesul serviciului, în limita plafonului stabilit la art. 76 alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;".
    65. La articolul 142, litera s) punctele 2 si 6 si literele v) si w) se abroga.
    66. La articolul 142, litera x) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "x) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, în scopul împiedicarii raspandirii bolilor care pun în pericol sanatatea acestora si cea publica;".
    67. La articolul 142, dupa litera aa) se introduce o noua litera, litera aa^1), cu urmatorul cuprins:
    "aa^1) venituri cumulate lunar în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
    1. prestatiile suplimentare primite de salariati în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la art. 139 alin. (1) lit. j), în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
    2. contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situatii decat cea prevazuta la lit. s) pct. 4, astfel cum este prevazut în contractul de munca sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, în conformitate cu legislatia în vigoare. La stabilirea plafonului lunar care nu se cuprinde în baza de calcul al contributiei de asigurari sociale nu se ia în calcul numarul de zile din luna în care persoana fizica desfasoara activitate în regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla în concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se întelege hrana preparata în unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, în conformitate cu legislatia în vigoare;
    3. cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut în contractul de munca sau în regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata/persoana, acordate în conditiile prevazute la art. 76 alin. (4^1) lit. c);
    4. contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut în contractul de munca, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate;
    5. contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
    6. primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;
    7. sumele acordate în conditiile prevazute la art. 76 alin. (4^1) lit. g) angajatilor care desfasoara activitati în regim de telemunca, pentru partea care depaseste plafonul lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna în care persoana fizica desfasoara activitate în regim de telemunca.
    Ordinea includerii veniturilor prevazute la pct. 1 - 7 în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat se stabileste de angajator."
    68. La articolul 146, dupa alineatul (5^5) se introduc patru noi alineate, alin. (5^6) - (5^9), cu urmatorul cuprins:
    "(5^6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de munca cu norma întreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara în vigoare în luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna în care contractul a fost activ.
    (5^7) Prevederile alin. (5^6) nu se aplica în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre urmatoarele situatii:
    a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati într-o forma de scolarizare;
    b) sunt ucenici, potrivit legii, în varsta de pana la 18 ani;
    c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
    d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta în sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
    e) realizeaza în cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
    (5^8) în aplicarea prevederilor alin. (5^7), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate în situatiile prevazute la alin. (5^7) lit. a), c) si d), iar în cazul situatiei prevazute la alin. (5^7) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.
    (5^9) în cazul în care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5^6), diferenta se suporta de catre angajator/platitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit."
    69. La articolul 146, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(8) Calculul contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre acestea conform prevederilor alin. (5), (5^6) - (5^8) si (7), dupa caz. Contributia se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile."
    70. La articolul 147, alineatul (17) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(17) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) sunt reglementate prin ordin comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, presedintelui Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, cu consultarea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala si cu avizul Ministerului Finantelor, al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si al Ministerului Sanatatii."
    71. Articolul 148 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 148
    Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1)
    (1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
    (2) încadrarea în plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 68^1, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza în anul curent.
    (3) Persoanele fizice care nu se încadreaza în plafonul de cel putin 12 salarii prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent în conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
    (4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, în cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
    a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
    b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara;".
    72. La articolul 151, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alin. (3^1) si (3^2), cu urmatorul cuprins:
    "(3^1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia celor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau în baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa de catre platitorul de venit, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute la art. 148 alin. (2), dupa caz.
    (3^2) Prin exceptie de la prevederile alin. (3^1), în situatia în care venitul realizat se încadreaza în acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, în vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale."
    73. La articolul 151, alineatele (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(5) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau venituri în baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4), sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. în contractul încheiat între parti se desemneaza platitorul de venit în vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, în anul în curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat în contract. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale sunt cei prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 68^1 alin. (2).
    (6) în situatia în care veniturile prevazute la alin. (5) sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia, contribuabilul desemneaza prin contractul încheiat între parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4), sa retina si sa plateasca contributia si stabileste venitul ales pentru care datoreaza contributia, în anul în curs. Platitorul de venit desemnat depune declaratia mentionata la art. 147 alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat în contract. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale sunt prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 68^1 alin. (2)."
    74. La articolul 151, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (6^1) si (6^2), cu urmatorul cuprins:
    "(6^1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau venituri în baza contractelor de activitate sportiva, pentru care s-au aplicat prevederile alin. (6), contributia retinuta de catre platitorul de venit fiind aferenta unei baze de calcul mai mici decat nivelul a 24 de salarii minime brute pe tara, iar nivelul venitului net sau brut, dupa caz, cumulat realizat este cel putin egal cu 24 de salarii minime brute pe tara, au obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3^1), în vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale aferente unei baze de calcul egale cu venitul ales care nu poate fi mic decat nivelul a 24 de salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia. în acest caz, contributia retinuta de catre platitorul de venit este luata în calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale datorate de catre respectivii contribuabili.
    (6^2) în situatia prevazuta la alin. (6^1), platitorii de venituri elibereaza la solicitarea contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, o informare cu privire la nivelul contributiei de asigurari sociale retinute la sursa."
    75. La articolul 151, alineatele (17) si (19^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(17) în situatia în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, în vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4) si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor în vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale. în declaratie se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz.
    ...................................................................
    (19^1) în situatia în care persoanele fizice prevazute la alin. (3^1) nu depun declaratia prevazuta la art. 122, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale stabilita de organul fiscal din oficiu o reprezinta valoarea a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, în vigoare la termenul legal de depunere a declaratiei din anul pentru care se datoreaza contributia."
    76. La articolul 154 alineatul (1), literele a), b), r) si s) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti. Daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f), pentru aceste venituri datoreaza contributie, conform regulilor specifice prezentului titlu;
    b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului. Daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f), pentru aceste venituri datoreaza contributie, conform regulilor specifice prezentului titlu;
    ...................................................................
    r) persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfasoara activitati în sectorul constructii si se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 5. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv;
    s) persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfasoara activitati în sectorul agricol si din industria alimentara si care se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 7. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv."
    77. La articolul 155, alineatul (1) litera d) si alineatul (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
    ...................................................................
    (2) Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situatiile prevazute la art. 60 pct. 1 - 3."
    78. La articolul 157 alineatul (1), litera m) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "m) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti de Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei în materie, pe perioada desfasurarii activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate, în interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
    (i) în tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
    (ii) în strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis în strainatate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
    Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate;".
    79. La articolul 157 alineatul (1), dupa litera t) se introduce o noua litera, lit. u), cu urmatorul cuprins:
    "u) veniturile prevazute la art. 142 lit. aa^1), pentru partea care depaseste limitele prevazute la respectiva dispozitie;".
    80. La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6^1), cu urmatorul cuprins:
    "(6^1) Prevederile art. 146 alin. (5^6) - (5^9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica în mod corespunzator."
    81. Articolul 170 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 170
    Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
    (1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
    (2) încadrarea în plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
    a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 68^1 si 69, dupa caz;
    b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 72^1, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
    c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
    d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
    e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. în cazul veniturilor din dobanzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele încasate, distribuite începand cu anul 2018;
    f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104 - 106;
    g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116.
    (3) La încadrarea în plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau în calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
    (4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate în cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:
    a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
    b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
    c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara."
    82. La articolul 174, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alin. (3^1) si (3^2), cu urmatorul cuprins:
    "(3^1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute la art. 170 alin. (2), dupa caz.
    (3^2) Prin exceptie de la prevederile alin. (3^1), în situatia în care venitul realizat se încadreaza în acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, în vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate."
    83. La articolul 174, alineatele (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(5) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente în baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. în contractul încheiat între parti se desemneaza platitorul de venit în vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, în anul în curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate. Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau din activitati independente în baza contractelor de activitate sportiva, care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate, sunt cei prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 68^1 alin. (2).
    (6) în situatia în care veniturile prevazute la alin. (5) sunt realizate din mai multe surse si/sau categorii de venituri, iar veniturile nete, brute sau impozabile, dupa caz, estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia, contribuabilul desemneaza, prin contractul încheiat între parti, platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina, sa plateasca si sa declare contributia pentru anul în curs. Platitorul de venit desemnat depune declaratia mentionata la art. 147 alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate."
    84. La articolul 174, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (6^1) si (6^2), cu urmatorul cuprins:
    "(6^1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente în baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care s-au aplicat prevederile alin. (6), contributia retinuta de catre platitorul de venit fiind aferenta unei baze de calcul mai mici decat nivelul a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, iar nivelul venitului net sau brut, dupa caz, cumulat realizat este cel putin egal cu 12, respectiv 24 de salarii minime brute pe tara, au obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3^1), în vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente unei baze de calcul egale cu nivelul a 12, respectiv 24 de salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia. în acest caz, contributia retinuta de catre platitorul de venit este luata în calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de catre respectivii contribuabili.
    (6^2) în situatia prevazuta la alin. (6^1), platitorii de venituri elibereaza la solicitarea contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, o informare cu privire la nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa."
    85. La articolul 174, alineatele (7), (7^1), (10), (10^1), (15), (17), (18) si (18^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(7) Prevederile alin. (5) si (6) nu se aplica în cazul în care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, al venitului brut în baza contractelor de activitate sportiva, al venitului impozabil din arenda sau al venitului net din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pe fiecare sursa si/sau categorie de venit, este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia, dar nivelul venitului cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara. în aceasta situatie, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3) la termenele si în conditiile stabilite.
    (7^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), în cazul persoanelor fizice care realizeaza de la mai multi platitori venituri din drepturi de proprietate intelectuala, în baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice, sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, dar cumulate aceste venituri se situeaza peste nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, si au depus la organul fiscal declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, iar în cursul anului încheie cu un platitor de venit un contract a carui valoare este peste plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, nu se aplica retinerea la sursa a contributiei. în aceasta situatie se aplica sistemul de impozitare prin autoimpunere, iar stabilirea contributiei se face prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
    ...................................................................
    (10) Persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent, este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat în plata este cel în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
    (10^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (10), persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) sau c), care au optat pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si încep în cursul anului fiscal sa realizeze venituri din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara. în acest caz, contributia datorata potrivit art. 180 alin. (2) pentru anul în care au fost realizate veniturile este luata în calcul la stabilirea contributiei anuale calculate potrivit alin. (1).
    ...................................................................
    (15) Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica în cursul anului în care se realizeaza veniturile si nu se mai încadreaza în plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) îsi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (3), oricand pana la împlinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazute la art. 122.
    ...................................................................
    (17) în situatia în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime pe tara, în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4) si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
    (18) în cazul în care persoanele fizice aflate în situatia prevazuta la art. 170 alin. (1) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
    (18^1) Prevederile alin. (18) se aplica si în cazul în care persoanele fizice aflate în situatia prevazuta la art. 170 alin. (1) au estimat venituri cumulate cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara, iar pana la termenul prevazut pentru depunerea declaratiei de la art. 122 au procedat la corectarea declaratiei initiale prin depunerea unei declaratii rectificative, ca urmare a realizarii de venituri sub plafon."
    86. La articolul 180 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, în vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120;"
    87. La articolul 220^4 alineatul (1), litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "h) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti în Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei în materie, pe perioada desfasurarii activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate, în interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
    (i) în tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
    (ii) în strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis în strainatate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
    Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii în alta localitate, în tara sau în strainatate;".
    88. La articolul 220^4 la alineatul (1), dupa litera m) se introduce o noua litera, lit. n), cu urmatorul cuprins:
    "n) veniturile prevazute la art. 142 lit. aa^1), pentru partea care depaseste limitele prevazute la respectiva dispozitie;".
    89. La articolul 224 alineatul (4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "b) 8% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a);".
    90. La articolul 229 alineatul (1) litera c) punctul 1, subpunctul (i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(i) este rezidenta într-un stat membru al Uniunii Europene si are una dintre formele de organizare prevazute în anexa nr. 1 la titlul II sau la art. 43 alin. (4) lit. a) pct. (ii);".
    91. La articolul 229 alineatul (1) litera c) punctul 3, subpunctul (i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(i) are una dintre formele de organizare prevazute la art. 43 alin. (4) lit. b) pct. (i) sau în anexa nr. 1 la titlul II si, în temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri încheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezidenta în scopul impunerii în afara Uniunii Europene;".
    92. La articolul 229 alineatul (1), litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "h) dobanzile platite catre fonduri de pensii, astfel cum sunt ele definite în legislatia statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Spatiului Economic European, cu conditia existentei unui instrument juridic în baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii;".
    93. La articolul 291 alineatul (2), literele e) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se încadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu exceptia celor prevazute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;
    ...................................................................
    h) livrarea de îngrasaminte si pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în productia agricola, altele decat cele prevazute la lit. l), seminte si alte produse agricole destinate însamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;".
    94. La articolul 291 alineatul (2), dupa litera i) se introduc trei noi litere, lit. j) - l), cu urmatorul cuprins:
    "j) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
    k) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se încadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99;
    l) livrarea de îngrasaminte chimice si de pesticide chimice de tipul celor utilizate în mod normal în productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;"
    95. La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai în cazul locuintelor care în momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, începand cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%;".
    96. La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 5 se abroga.
    97. La articolul 291 alineatul (3), literele d) si e) se abroga.
    98. La articolul 291, alineatul (3^1) se abroga.
    99. La articolul 291, dupa alineatul (3^2) se introduc trei noi alineate, alin. (3^3) - (3^5), cu urmatorul cuprins:
    "(3^3) Prevederile alin. (2) lit. l) se aplica pana la data de 31 decembrie 2031 inclusiv.
    (3^4) Prevederile alin. (3) lit. m) si n) se aplica pana la data de 31 decembrie 2029 inclusiv.
    (3^5) Se organizeaza «Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023», în format electronic, pe baza informatiilor din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin. (3) lit. c) pct. 3, autentificate începand cu data de 1 ianuarie 2023. Procedura privind organizarea «Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023» se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Notarii publici au obligatia:
    a) sa verifice îndeplinirea conditiei referitoare la achizitia unei singure locuinte a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA de 5%, prin consultarea «Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023», înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achizitia unei astfel de locuinte si, în situatia în care constata ca nu este îndeplinita aceasta conditie, sa le autentifice doar daca livrarea se efectueaza cu cota standard de TVA;
    b) sa completeze «Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023» la data autentificarii actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin. (3) lit. c) pct. 3;
    c) sa înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achizitia unei locuinte prevazute la alin. (3) lit. c) pct. 3 mentiuni cu privire la respectarea obligatiilor prevazute la lit. a) si, dupa caz, la lit. b);
    d) sa înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru locuintele prevazute la alin. (3) lit. c) pct. 3 cota de TVA aplicata, indiferent daca TVA se aplica la pret sau este inclusa în pret."
    100. La articolul 342, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Prin exceptie de la alin. (1) pentru tigarete, tutun fin taiat, destinat rularii în tigarete, tigari si tigari de foi si alte tutunuri de fumat, nivelul accizelor se aplica de la data de 1 aprilie a fiecarui an si este cel prevazut în anexa nr. 1."
    101. La articolul 343, alineatele (4) - (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(4) Acciza ad valorem se calculeaza prin aplicarea procentului legal asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplica dupa cum urmeaza:
    a) 13% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 inclusiv;
    b) 12% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 - 31 martie 2024 inclusiv;
    c) 11% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025 inclusiv;
    d) 10% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, începand cu 1 aprilie 2025.
    (5) Acciza specifica exprimata în lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale al carei nivel este prevazut în anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul titlu. Aceasta acciza specifica se aproba prin ordin al ministrului finantelor care se publica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 1 martie. în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifica pentru tigarete este de 459,386 lei/1.000 tigarete.
    (6) Acciza datorata determinata potrivit alin. (2) nu poate fi mai mica decat nivelul accizei totale prevazut în anexa nr. 1."
    102. La articolul 442, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 aprilie a fiecarui an, pentru produsele prevazute la art. 439, este nivelul prevazut în anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul titlu."
    103. La articolul 442, alineatele (2), (3) si (3^1) se abroga.
    104. Anexa nr. 1 de la titlul VIII "Accize si alte taxe speciale" se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 1 la prezenta ordonanta.
    105. Anexa nr. 2 de la titlul VIII "Accize si alte taxe speciale" se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 2 la prezenta ordonanta.
    106. La articolul 453, litera d) se abroga.
    107. Articolul 457 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 457
    Calculul impozitului/taxei pe cladirile rezidentiale
    (1) Pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aferente, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii cladirii. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
    (2) Valoarea cladirii, exprimata în lei, se determina prin însumarea valorii cladirii, a cladirilor-anexa, dupa caz, si a valorii suprafetelor de teren acoperite de aceste cladiri, cuprinse în Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
    (3) în situatia în care valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, din studiile de piata administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania sunt mai mici decat valorile impozabile determinate conform prevederilor prezentului articol, în vigoare la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de minimum 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor prezentului articol, în vigoare la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti."
    108. Articolul 458 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 458
    Calculul impozitului/taxei pe cladirile nerezidentiale
    (1) Pentru cladirile nerezidentiale si cladirile-anexa aferente, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii cladirii. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
    (2) Pentru cladirile utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii cladirii.
    (3) Valoarea cladirii, exprimata în lei, se determina prin însumarea valorii cladirii, a cladirilor-anexa, dupa caz, si a valorii suprafetelor de teren acoperite de aceste cladiri, cuprinse în Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
    (4) în situatia în care valoarea din studiile de piata administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania este mai mica decat ultima valoare înregistrata în baza de date a organului fiscal local la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de minimum 0,5% asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal local, la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti."
    109. Articolul 459 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 459
    Calculul impozitului/taxei pe cladirile care cuprind spatii cu destinatie rezidentiala si spatii cu destinatie nerezidentiala
    (1) Pentru cladirile care au în componenta atat spatii cu destinatie rezidentiala, cat si spatii cu destinatie nerezidentiala, impozitul/taxa pe cladiri se determina în functie de destinatia suprafetelor cu o pondere mai mare de 50% si se calculeaza prin aplicarea cotei corespunzatoare destinatiei majoritare, asupra valorii întregii cladirii.
    (2) în cazul acestor cladiri, contribuabilii au obligatia de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinatiei finale a cladirii, suprafata folosita în scop nerezidential, însotita de documentele doveditoare, cu exceptia celor aflati în evidenta fiscala a unitatii administrativ-teritoriale. Declararea la organul fiscal local se face în termen de 30 de zile de la data oricaror modificari privind suprafetele nerezidentiale.
    (3) în situatia în care contribuabilii nu declara la organul fiscal local suprafata folosita în scop nerezidential potrivit alin. (2), impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei corespunzatoare cladirilor nerezidentiale asupra valorii întregii cladiri aflate în evidentele organului fiscal local."
    110. Articolul 460 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 460
    Reguli privind calculul impozitului/taxei pe cladiri
    (1) Pentru determinarea valorii cladirii si a terenului acoperit de aceasta pentru anul de referinta se vor utiliza valorile cuprinse în Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, aferente anului anterior celui de referinta.
    (2) în cazul în care în Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, valoarea este exprimata în euro/mp, valoarea cladirii se calculeaza prin înmultirea suprafetei construite desfasurate exprimate în metri patrati, cu valoarea pe metru patrat cuprinsa în aceste studii.
    în cazul în care valorile sunt exprimate în euro, se va utiliza cursul de schimb al monedei euro la data de 31 decembrie a anului anterior celui de referinta.
    (3) Suprafata construita desfasurata a unei cladiri se determina prin însumarea suprafetelor sectiunilor tuturor nivelurilor cladirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol sau la mansarda, exceptand suprafetele podurilor neutilizate ca locuinta, ale scarilor si teraselor neacoperite.
    (4) Daca dimensiunile exterioare ale unei cladiri nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior, atunci suprafata construita desfasurata a cladirii se determina prin înmultirea suprafetei utile a cladirii cu un coeficient de transformare de 1,4.
    (5) în situatia în care Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania nu contin informatii despre cladirile sau terenurile acoperite de aceste cladiri de pe raza unei unitati administrativ-teritoriale, se vor aplica urmatoarele reguli:
    a) în cazul unei cladiri rezidentiale, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de minimum 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti;
    b) în cazul unei cladiri nerezidentiale, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de minimum 0,5% asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
    (6) Organele fiscale locale vor efectua reîncadrarea cladirilor care cuprind atat suprafete rezidentiale, cat si suprafete nerezidentiale, în categoria cladirilor rezidentiale sau nerezidentiale, în baza informatiilor pe care le detin si a situatiei existente la 31 decembrie a anului anterior celui de referinta.
    (7) Organele fiscale locale întocmesc si transmit contribuabililor comunicari referitoare la valoarea cladirilor si a terenurilor acoperite de acestea, precum si impozitul aferent acestora, calculate în baza valorilor cuprinse în Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
    (8) în situatia în care contribuabilii nu raspund organului fiscal local în termen de 30 de zile de la primirea comunicarii, se considera acceptare tacita a datelor înscrise în comunicare.
    (9) în cazul cladirii la care au fost executate lucrari de renovare majora, din punct de vedere fiscal, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel în care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor. Renovarea majora reprezinta actiunea complexa care cuprinde obligatoriu lucrari de interventie la structura de rezistenta a cladirii, pentru asigurarea cerintei fundamentale de rezistenta mecanica si stabilitate, prin actiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum si, dupa caz, alte lucrari de interventie pentru mentinerea, pe întreaga durata de exploatare a cladirii, a celorlalte cerinte fundamentale aplicabile constructiilor, conform legii, vizand, în principal, cresterea performantei energetice si a calitatii arhitectural-ambientale si functionale a cladirii. Anul terminarii se actualizeaza în conditiile în care, la terminarea lucrarilor de renovare majora, valoarea cladirii creste cu cel putin 50% fata de valoarea acesteia la data începerii executarii lucrarilor."
    111. La articolul 461, alineatul (8) se abroga.
    112. La articolul 465, partea dispozitiva a alineatelor (2) si (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) în cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinta terenuri cu constructii, impozitul/taxa pe teren se stabileste prin înmultirea suprafetei terenului, exprimata în hectare, din care se scad suprafetele de teren acoperite de cladiri, cu suma corespunzatoare prevazuta în urmatorul tabel:
    ...................................................................
    (7) în cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileste prin înmultirea suprafetei terenului, din care se scad suprafetele de teren acoperite de cladiri, exprimata în hectare, cu suma corespunzatoare categoriei de folosinta prevazuta în tabelul urmator si cu coeficientul de corectie corespunzator zonei si rangului localitatii:".
    113. La articolul 465, dupa alineatul (7^1) se introduce un nou alineat, alin. (7^2), cu urmatorul cuprins:
    "(7^2) Pentru aplicarea dispozitiilor alin. (7), coeficientul de corectie corespunzator zonei si rangului localitatii este prevazut în tabelul urmator:
 _______________________________________________________
| Zona în     |           Rangul localitatii            |
| cadrul      |                                         |
| localitatii |                                         |
|_____________|_________________________________________|
|             |  0   |  I   |  II  | III  |  IV  |  V   |
|_____________|______|______|______|______|______|______|
|      A      | 2,60 | 2,50 | 2,40 | 2,30 | 1,10 | 1,05 |
|_____________|______|______|______|______|______|______|
|      B      | 2,50 | 2,40 | 2,30 | 2,20 | 1,05 | 1,00 |
|_____________|______|______|______|______|______|______|
|      C      | 2,40 | 2,30 | 2,20 | 2,10 | 1,00 | 0,95 |
|_____________|______|______|______|______|______|______|
|      D      | 2,30 | 2,20 | 2,10 | 2,00 | 0,95 | 0,90"|
|_____________|______|______|______|______|______|______|


    114. La articolul 489, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Autoritatea deliberativa a administratiei publice locale, la propunerea autoritatii executive, poate majora impozitele si taxele locale, în functie de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, urbanistice, precum si de necesitatile bugetare locale, cu exceptia taxelor prevazute la art. 494 alin. (10) lit. b)."
    115. La articolul 489, alineatul (2) se abroga.
    116. La articolul 491, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(1) în cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta într-o anumita suma în lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor si Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, cu exceptia impozitului/taxei pe cladiri care se actualizeaza anual în baza valorilor cladirilor si terenurilor acoperite de acestea, cuprinse în Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania."
    117. Dupa articolul 495^2 se introduce un nou articol, art. 495^3, cu urmatorul cuprins:
    "ART. 495^3
    Pentru anul 2023, consiliile locale adopta hotarari privind nivelurile impozitelor si taxelor locale, în termen de 60 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului cod. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti."
    ART. II
    (1) Ordinul ministrului finantelor prevazut la art. I pct. 1 se emite în termen de 120 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante.
    (2) Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prevazut la art. I pct. 50, se emite în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante.
    (3) Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, al presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, al presedintelui Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, prevazut la art. I pct. 70, se emite în termen de 60 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante. Pentru veniturile aferente lunii iulie 2022 sunt aplicabile prevederile ordinului comun al ministrului finantelor, al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii, în vigoare la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante.
    (4) Ordinul ministrului finantelor prevazut la art. I pct. 68 se emite în termen de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante.
    (5) Ordinele prevazute la art. I pct. 93 si 94 se emit în termen de 120 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante, se publica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.
    (6) Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prevazut la art. I pct. 99 se emite în termen de 120 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante, se publica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.
    ART. III
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta, în anul 2023, cota redusa de TVA de 5% se aplica si pentru:
    a) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, daca au încheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achizitionarea de astfel de locuinte;
    b) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 600.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, daca au încheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.
    (2) Persoana fizica poate achizitiona, începand cu 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta cu cota redusa de 5%, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (1) lit. a).
    (3) Cota redusa de TVA de 5% pentru operatiunile prevazute la alin. (1) se aplica numai în cazul locuintelor care în momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare*)
    (4) în "Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023" se înscriu si informatiile din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin. (1) lit. b), autentificate în anul 2023. Notarii publici au obligatia:
    a) sa verifice îndeplinirea conditiei referitoare la achizitia unei singure locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, prin consultarea "Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023", înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achizitia unei astfel de locuinte si, în situatia în care constata ca nu este îndeplinita aceasta conditie, sa le autentifice doar daca livrarea se efectueaza cu cota standard de TVA;
    b) sa completeze "Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, începand cu 1 ianuarie 2023" la data autentificarii actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin. (1) lit. b);
    c) sa înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achizitia unei astfel de locuinte cu cota redusa de TVA de 5% mentiuni cu privire la respectarea obligatiilor prevazute la lit. a) si, dupa caz, la lit. b);
    d) sa înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru locuintele prevazute la alin. (1) lit. b) cota de TVA aplicata, indiferent daca TVA se aplica la pret sau este inclusa în pret.

    *) La art. III, semnul de punctuatie de la finalul alin. (3) lipseste. însa alin. (3) al art. III este reprodus exact în forma în care a fost publicat la pagina 27 din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 716 din 15 iulie 2022.


    ART. IV
    (1) Nivelul accizelor aplicabil în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022 inclusiv, pentru produsele prevazute la nr. crt. 10 - 18 din anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, este nivelul prevazut în coloana nr. 3 din aceasta anexa, actualizat cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata în luna septembrie a anului 2021, fata de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, respectiv cu 114,27%.
    (2) Prin derogare de la art. 342 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022 inclusiv, pentru produsele prevazute la nr. crt. 1 - 5 din anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul prevazut în coloana nr. 3 din aceasta anexa nu se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata în luna septembrie a anului 2021, fata de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015.
    (3) Prin derogare de la art. 342 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023 inclusiv, pentru produsele prevazute la nr. crt. 10 - 12 din anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul prevazut în coloana nr. 4 din aceasta anexa nu se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata în luna septembrie a anului 2022, fata de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015.
    (4) în situatia în care, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023 inclusiv, nivelul accizelor pentru produsele prevazute la nr. crt. 10 - 12, în coloana 4 din anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, este mai mic decat nivelul minim prevazut în tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice si a electricitatii, al carui echivalent în lei se stabileste utilizand cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucratoare din luna octombrie a anului 2022, se aplica nivelul minim prevazut de directiva.
    (5) Nivelul accizelor aplicabil în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 inclusiv, pentru produsele prevazute la nr. 6 - 9 din anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, este nivelul prevazut în coloana nr. 3 din aceasta anexa.
    (6) Nivelul accizelor aplicabil în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 inclusiv, pentru produsele prevazute în anexa nr. 2 la titlul VIII - Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, este nivelul prevazut în coloana nr. 3 din aceasta anexa.
    ART. V
    (1) în vederea acordarii dreptului de utilizare a Studiilor de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Ministerul Finantelor si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania vor încheia un protocol în termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, se vor publica si pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor si Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
    ART. VI
    (1) începand cu data de 1 ianuarie 2023 se abroga Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) începand cu data de 1 ianuarie 2023, contribuabilii care au intrat sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2022, pot opta, prin exceptie de la prevederile art. 47 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru plata impozitului pe veniturilor microîntreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal, sau pentru plata impozitului pe profit, potrivit titlului II din Codul fiscal.
    ART. VII
    La articolul 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatele (3) si (3^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, în sensul prezentului alineat, se întelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (3^1) Obligatia de acceptare de catre persoanele juridice prevazute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, se naste începand cu trimestrul urmator celui în care încasarile din cursul anului respectiv au depasit pragul de 10.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei în ultima zi a anului precedent."
    ART. VIII
    Prevederile art. I pct. 6 si 10 din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative se aplica cu respectarea prevederilor în domeniul ajutorului de stat.
    ART. IX
    Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii:
    a) prevederile pct. 3 referitor la modificarea art. 43 alin. (2) si (5), pct. 44, 89 si 92 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023;
    b) prevederile pct. 2 si 3 referitor la modificarea art. 43 alin. (3) si (4), pct. 25, pct. 26 referitor la prevederile art. 60 pct. 5 lit. b), pct. 28 referitor la prevederile art. 60 pct. 7 lit. b), pct. 29, 38, 42, 56, 66, 70, 72, pct. 76 referitor la prevederile art. 154 alin. (1) lit. a) si b), pct. 82, 90 si 91 intra în vigoare în 3 zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante;
    c) prevederile pct. 45 se aplica veniturilor platite începand cu 1 august 2022;
    d) prevederile pct. 24, 27, 31 - 37, 39 - 41, 59 - 65, 67, 76 referitor la prevederile art. 154 alin. (1) lit. r) si s), pct. 78, 79, 87 si 88 se aplica începand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
    e) prevederile pct. 30, 43, 48, 49, 51 - 53, 71, 73 - 75, 81, 83 - 86 se aplica începand cu veniturile aferente anului 2023;
    f) prevederile pct. 50 se aplica începand cu contractele de închiriere încheiate începand cu 1 ianuarie 2023;

    g) prevederile pct. 26 referitor la prevederile art. 60 pct. 5 lit. c), pct. 28 referitor la prevederile art. 60 pct. 7 lit. c), pct. 58, 68, 69 si 80 se aplica începand cu veniturile aferente lunii august 2022;

    h) prevederile pct. 100 - 105 intra în vigoare la data de 1 august 2022;
    i) prevederile pct. 106 - 117 se aplica începand cu data de 1 ianuarie 2023.
    ART. X
    Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile articolului III intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
    ART. XI
    Prevederile articolului VII intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
    ART. XII
    Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

    ANEXA 1
    (Anexa nr. 1 la titlul VIII al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

 ________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea   |  U.M.  |             Acciza (lei/U.M.)              |
|crt.| produsului  |        |____________________________________________|
|    | sau a grupei|        |  2022  |  2023  |  2024  |  2025  |  2026  |
|    | de produse  |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  0 |      1      |    2   |    3   |    4   |    5   |    6   |    7   |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| Alcool si bauturi alcoolice                                            |
|________________________________________________________________________|
|  1 |Bere, din    |hl/1    |    3,96|    3,96|    3,96|    3,96|    3,96|
|    |care:        |grad    |        |        |        |        |        |
|    |_____________|Plato   |________|________|________|________|________|
|    |1.1. Bere    |        |    2,18|    2,18|    2,18|    2,18|    2,18|
|    |produsa de   |        |        |        |        |        |        |
|    |producatorii |        |        |        |        |        |        |
|    |independenti |        |        |        |        |        |        |
|    |a caror      |        |        |        |        |        |        |
|    |productie    |        |        |        |        |        |        |
|    |anuala nu    |        |        |        |        |        |        |
|    |depaseste 200|        |        |        |        |        |        |
|    |mii hl       |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  2 |Vinuri       |hl de   |        |        |        |        |        |
|    |_____________|produs  |________|________|________|________|________|
|    |2.1. Vinuri  |        |    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|
|    |linistite    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |2.2. Vinuri  |        |   56,86|   56,86|   56,86|   56,86|   56,86|
|    |spumoase     |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  3 |Bauturi      |hl de   |        |        |        |        |        |
|    |fermentate,  |produs  |        |        |        |        |        |
|    |altele decat |        |        |        |        |        |        |
|    |bere si      |        |        |        |        |        |        |
|    |vinuri       |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |3.1.         |        |  476,21|  476,21|  476,21|  476,21|  476,21|
|    |linistite,   |        |        |        |        |        |        |
|    |din care:    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |3.1.1. cidru |        |    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|
|    |de mere si de|        |        |        |        |        |        |
|    |pere         |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |3.1.2.       |        |    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|
|    |hidromel     |        |        |        |        |        |        |
|    |obtinut prin |        |        |        |        |        |        |
|    |fermentarea  |        |        |        |        |        |        |
|    |unei solutii |        |        |        |        |        |        |
|    |de miere în  |        |        |        |        |        |        |
|    |apa          |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |3.1.3.       |        |    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|
|    |obtinute din |        |        |        |        |        |        |
|    |fructe de    |        |        |        |        |        |        |
|    |padure, fara |        |        |        |        |        |        |
|    |alte adaosuri|        |        |        |        |        |        |
|    |de arome sau |        |        |        |        |        |        |
|    |alcool       |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |3.2. spumoase|        |   56,86|   56,86|   56,86|   56,86|   56,86|
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |3.2.1. cidru |        |    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|
|    |de mere si de|        |        |        |        |        |        |
|    |pere         |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  4 |Produse      |hl de   |  476,21|  476,21|  476,21|  476,21|  476,21|
|    |intermediare |produs  |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  5 |Alcool       |hl de   |3.968,38|3.968,38|3.968,38|3.968,38|3.968,38|
|    |etilic, din  |alcool  |        |        |        |        |        |
|    |care:        |pur     |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |5.1. Alcool  |        |1.984,19|1.984,19|1.984,19|1.984,19|1.984,19|
|    |etilic produs|        |        |        |        |        |        |
|    |de micile    |        |        |        |        |        |        |
|    |distilerii   |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| Tutun prelucrat                                                        |
|________________________________________________________________________|
|  6 |Tigarete     |1.000   |  594,97|  625,97|  656,97|  687,97|  718,97|
|    |             |tigarete|        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  7 |Tigari si    |1.000   |  346,50|     550|     578|     606|     634|
|    |tigari de foi|bucati  |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  8 |Tutun de     |kg      |  548,61|     550|     578|     606|     634|
|    |fumat fin    |        |        |        |        |        |        |
|    |taiat,       |        |        |        |        |        |        |
|    |destinat     |        |        |        |        |        |        |
|    |rularii în   |        |        |        |        |        |        |
|    |tigarete     |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
|  9 |Alte tutunuri|kg      |  548,61|     550|     578|     606|     634|
|    |de fumat     |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| Produse energetice                                                     |
|________________________________________________________________________|
| 10 |Benzina cu   |tona    |2.530,17|2.530,17|2.530,17|2.530,17|2.530,17|
|    |plumb        |________|________|________|________|________|________|
|    |             |1.000   |1.948,23|1.948,23|1.948,23|1.948,23|1.948,23|
|    |             |litri   |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 11 |Benzina fara |tona    |2.151,13|2.151,13|2.151,13|2.151,13|2.151,13|
|    |plumb        |________|________|________|________|________|________|
|    |             |1.000   |1.656,36|1.656,36|1.656,36|1.656,36|1.656,36|
|    |             |litri   |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 12 |Motorina     |tona    |1.796,53|1.796,53|1.796,53|1.796,53|1.796,53|
|    |             |________|________|________|________|________|________|
|    |             |1.000   |1.518,04|1.518,04|1.518,04|1.518,04|1.518,04|
|    |             |litri   |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 13 |Pacura       |tona    |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |13.1.        |        |   71,07|   71,07|   71,07|   71,07|   71,07|
|    |utilizata în |        |        |        |        |        |        |
|    |scop         |        |        |        |        |        |        |
|    |comercial    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |13.2.        |        |   71,07|   71,07|   71,07|   71,07|   71,07|
|    |utilizata în |        |        |        |        |        |        |
|    |scop         |        |        |        |        |        |        |
|    |necomercial  |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 14 |Gaz petrolier|tona    |        |        |        |        |        |
|    |lichefiat    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |14.1.        |        |  607,70|  607,70|  607,70|  607,70|  607,70|
|    |utilizat     |        |        |        |        |        |        |
|    |drept        |        |        |        |        |        |        |
|    |combustibil  |        |        |        |        |        |        |
|    |pentru motor |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |14.2.        |        |  537,76|  537,76|  537,76|  537,76|  537,76|
|    |utilizat     |        |        |        |        |        |        |
|    |drept        |        |        |        |        |        |        |
|    |combustibil  |        |        |        |        |        |        |
|    |pentru       |        |        |        |        |        |        |
|    |încalzire    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |14.3.        |        |    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|    0,00|
|    |utilizat în  |        |        |        |        |        |        |
|    |consum       |        |        |        |        |        |        |
|    |casnic*)     |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 15 |Gaz natural  |GJ      |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |15.1.        |        |   12,32|   12,32|   12,32|   12,32|   12,32|
|    |utilizat     |        |        |        |        |        |        |
|    |drept        |        |        |        |        |        |        |
|    |combustibil  |        |        |        |        |        |        |
|    |pentru motor |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |15.2.        |        |        |        |        |        |        |
|    |utilizat     |        |        |        |        |        |        |
|    |drept        |        |        |        |        |        |        |
|    |combustibil  |        |        |        |        |        |        |
|    |pentru       |        |        |        |        |        |        |
|    |încalzire    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |15.2.1. în   |        |    0,81|    0,81|    0,81|    0,81|    0,81|
|    |scop         |        |        |        |        |        |        |
|    |comercial    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |15.2.2. în   |        |    1,52|    1,52|    1,52|    1,52|    1,52|
|    |scop         |        |        |        |        |        |        |
|    |necomercial  |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 16 |Petrol       |        |        |        |        |        |        |
|    |lampant      |        |        |        |        |        |        |
|    |(kerosen)**) |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|________|________|________|________|________|________|
|    |16.1.        |tona    |2.640,92|2.640,92|2.640,92|2.640,92|2.640,92|
|    |utilizat     |________|________|________|________|________|________|
|    |drept        |1.000   |2.112,73|2.112,73|2.112,73|2.112,73|2.112,73|
|    |combustibil  |litri   |        |        |        |        |        |
|    |pentru motor |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|________|________|________|________|________|________|
|    |16.2.        |tona    |2.226,35|2.226,35|2.226,35|2.226,35|2.226,35|
|    |utilizat     |________|________|________|________|________|________|
|    |drept        |1.000   |1.781,07|1.781,07|1.781,07|1.781,07|1.781,07|
|    |combustibil  |litri   |        |        |        |        |        |
|    |pentru       |        |        |        |        |        |        |
|    |încalzire    |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 17 |Carbune si   |GJ      |        |        |        |        |        |
|    |cocs         |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |17.1.        |        |    0,71|    0,71|    0,71|    0,71|    0,71|
|    |utilizate în |        |        |        |        |        |        |
|    |scopuri      |        |        |        |        |        |        |
|    |comerciale   |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |17.2.        |        |    1,42|    1,42|    1,42|    1,42|    1,42|
|    |utilizate în |        |        |        |        |        |        |
|    |scopuri      |        |        |        |        |        |        |
|    |necomerciale |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|
| 18 |Electricitate|Mwh     |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |18.1.        |        |    2,37|    2,37|    2,37|    2,37|    2,37|
|    |Electricitate|        |        |        |        |        |        |
|    |utilizata în |        |        |        |        |        |        |
|    |scop         |        |        |        |        |        |        |
|    |comercial    |        |        |        |        |        |        |
|    |_____________|        |________|________|________|________|________|
|    |18.2.        |        |    4,74|    4,74|    4,74|    4,74|    4,74|
|    |Electricitate|        |        |        |        |        |        |
|    |utilizata în |        |        |        |        |        |        |
|    |scop         |        |        |        |        |        |        |
|    |necomercial  |        |        |        |        |        |        |
|____|_____________|________|________|________|________|________|________|

    *) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate în consum casnic se întelege gazele petroliere lichefiate, distribuite în butelii tip aragaz. Buteliile tip aragaz sunt acele butelii cu o capacitate de pana la maximum 12,5 kg.
    **) Petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice nu se accizeaza.

    ANEXA 2
    (Anexa nr. 2 la titlul VIII al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

 _____________________________________________________________________
|Nr. |    Denumirea     |U.M.|           Acciza (lei/U.M.)            |
|crt.|    produsului    |    |________________________________________|
|    |                  |    | 2022 | 2023 |  2024  |  2025  |  2026  |
|____|__________________|____|______|______|________|________|________|
|  0 |         1        |  2 |   3  |   4  |    5   |    6   |    7   |
|____|__________________|____|______|______|________|________|________|
|  1 | Lichid care      | ml |  0,64|  0,72|    0,81|    0,91|    1,03|
|    | contine nicotina |    |      |      |        |        |        |
|____|__________________|____|______|______|________|________|________|
|  2 | Tutunul continut | kg |594,97|834,63|1.094,93|1.146,62|1.198,28|
|    | în produse din   |    |      |      |        |        |        |
|    | tutun încalzit   |    |      |      |        |        |        |
|____|__________________|____|______|______|________|________|________|

                              ---------------