LEGE Nr. 139/2022 din 17 mai 2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea
                       LEGE  Nr. 139/2022 din 17 mai 2022
pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica în Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, înmatricularii sau înregistrarii în Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea
EMITENT:      PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 490 din 17 mai 2022

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ART. I
    Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica în Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, înmatricularii sau înregistrarii în Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, cu urmatoarele modificari si completari:
    1. La articolul 2 alineatul (1), literele d) si p) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "d) destinatar al facturii electronice - operatorul economic, autoritatea contractanta, entitatea contractanta si orice alta entitate care primeste factura electronica însotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
    ...................................................................
    p) destinatarul unei facturi electronice emise în relatia B2G - autoritatea contractanta, entitatea contractanta sau unitatea de achizitii centralizate cu atributii în acest sens potrivit legii care primeste factura electronica însotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."
    2. La articolul 4, alineatele (4) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "(4) In situatia în care factura electronica transmisa respecta structura prevazuta la alin. (1), se aplica sigiliul electronic al Ministerului Finantelor si se comunica de îndata destinatarului. Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finantelor atesta primirea acesteia în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
    ...................................................................
    (6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML însotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor."
    3. La articolul 10, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
    "(6) Operatorii economici înregistrati în Registrul RO e-Factura care nu dispun de o aplicatie de conversie pot utiliza aplicatia informatica pusa la dispozitie de Ministerul Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Financiare, la momentul operationalizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura."
    4. La articolul 16, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
    "(2) Toate functionalitatile sistemului national privind factura electronica RO e-Factura utilizate de catre operatorii economici înrolati sunt accesibile acestora si prin servicii digitale de tip masina-la-masina, respectiv interfete de aplicatie programabile."
    5. La articolul 19, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmatorul cuprins:
    "5. La articolul 11, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    «(2) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) privind omologarea, în cazul vehiculelor rutiere apartinand categoriei T, care au fost achizitionate pana la data de 14 aprilie 2021, se elibereaza cartea de identitate a vehiculului daca vehiculul rutier poate fi identificat si corespunde din punctul de vedere al starii tehnice.»"
    ART. II
    Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti în Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, în relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica în Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, înmatricularii sau înregistrarii în Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
    ART. III
    In termen de 30 de zile de la data adoptarii Deciziei de autorizare a Romaniei sa aplice o masura speciala de derogare de la articolele 178, 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile ulterioare, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se stabilesc categoriile de operatori economici stabiliti în Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care au obligatia de a emite facturi electronice în relatia B2B si de a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si data de la care intervine aceasta obligatie.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                              PRE?EDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              ION-MARCEL CIOLACU

                              PRESEDINTELE SENATULUI
                              FLORIN-VASILE CITU

    Bucuresti, 17 mai 2022.
    Nr. 139.

                              ---------------