ORDONANTA DE URGENTA Nr. 92 din 30 iunie 2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare
              ORDONANTA DE URGENTA Nr. 92 din 30 iunie 2009
pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare

    Text în vigoare începand cu data de 27 noiembrie 2009
   

   Publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 24 noiembrie 2009.

    Act de baza
 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2009

    Acte modificatoare
 Legea nr. 363/2009

    Modificarile si completarile efectuate prin actul modificator sunt scrise cu font italic. în fata fiecarei modificari sau completari este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectiva.


    NOTE:
    1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2009 a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 363/2009.

    2. Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2321/2009 au fost aprobate Normele metodologice privind procedura de acordare a amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.


    în contextul crizei economico-financiare actuale din Romania, care a afectat mediul de afaceri, generand diminuarea lichiditatilor operatorilor economici, cresterea ratei somajului, precum si cresterea riscului privind imposibilitatea asigurarii nivelului de lichiditati necesare operatorilor economici în vederea derularii activitatii curente,
    si în conditiile în care statele membre intentioneaza sa ia masuri pentru sprijinirea operatorilor economici în vederea atenuarii efectelor crizei economice mondiale,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    ART. 1
    (1) Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se acorda înlesniri sub forma amanarii la plata, în conditiile prezentei ordonante de urgenta.
    (2) Amanarea la plata se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.
    (3) în cerere contribuabilii vor indica perioada pentru care se solicita amanarea la plata, care nu poate fi mai mare de 6 luni. Amanarea la plata nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acorda.
    ART. 2
    (1) Pentru a beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa îndeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

    a) *** Abrogata

    b) si-au depus toate declaratiile fiscale;
    c) nu au înscrise fapte în cazierul fiscal;
    d) nu s-a stabilit raspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau raspunderea solidara potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

    (2) Conditiile prevazute la alin. (1) trebuie îndeplinite la data depunerii cererii.

    ART. 3
    (1) Cererea contribuabilului se depune la organul fiscal competent si se solutioneaza de acesta, prin decizie, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii.
    (2) Odata cu depunerea cererii de amanare la plata contribuabilul va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amanarii la plata.
    ART. 4
    (1) în termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de amanare la plata, contribuabilii vor constitui garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii masurilor asiguratorii.

    (2) Garantiile constituite si/sau bunurile oferite în vederea instituirii masurilor asiguratorii vor reprezenta:
    a) 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni inclusiv;
    b) 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.

    (3) Bunurile oferite în vederea instituirii masurilor asiguratorii vor fi evaluate de un expert independent, iar pentru bunurile constand în terenuri si cladiri evaluarea se va realiza conform Comunicarii Comisiei privind elementele de ajutor de stat în vanzarile de terenuri si cladiri de catre autoritatile publice, publicata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 209/1997.
    ART. 5
    (1) Amanarile la plata îsi pierd valabilitatea:

    a) în cazul în care contribuabilii nu îsi achita, în cel mult 30 de zile de la scadenta, obligatiile fiscale cu termene de plata începand cu data emiterii deciziei de amanare la plata. în cazul în care termenul de 30 de zile se împlineste dupa data de 20 decembrie, obligatiile fiscale se platesc pana la aceasta data;

    b) în cazul în care nu sunt îndeplinite obligatiile prevazute la art. 4.
    (2) Pierderea valabilitatii amanarii la plata se constata de organul fiscal competent, prin decizie.
    (3) Pierderea valabilitatii amanarii la plata atrage anularea acesteia, precum si începerea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite.
    ART. 6
    Amanarea la plata se acorda unui contribuabil o singura data într-un an calendaristic.
    ART. 7
    (1) Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se completeaza în mod corespunzator cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

    (2) Prin exceptie de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada de valabilitate a amanarii la plata contribuabilii datoreaza dobanzi. Nivelul dobanzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, începand cu data emiterii deciziei si pana la:
    a) data la care se împlineste termenul de amanare; sau, dupa caz
    b) data la care înceteaza valabilitatea înlesnirii conform art. 5.
    (3) în situatia în care la împlinirea termenului stabilit pentru plata obligatiilor fiscale amanate contribuabilul nu îsi achita aceste obligatii, va datora majorari de întarziere conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe întreaga perioada de amanare.

    ART. 8
    în termen de 15 zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al ministrului finantelor publice, se aproba norme metodologice de aplicare a acesteia.

    ART. 9
    Cererile de amanare la plata a obligatiilor fiscale datorate si neachitate se pot depune pana la data de 30 iunie 2010.


    NOTA:
    Reproducem mai jos prevederile art. II din Legea nr. 363/2009.

    "ART. II
    (1) Pentru amanarile la plata în derulare la data intrarii în vigoare a prezentei legi, valoarea garantiilor se ajusteaza astfel:
    a) în cazul scrisorilor de garantie bancara contribuabilul poate reduce garantia la nivelul stabilit de prezenta lege;
    b) în cazul bunurilor oferite în vederea sechestrarii, masurile asiguratorii se ridica pana la nivelul stabilit de prezenta lege.
    (2) Pentru amanarile la plata în derulare, dispozitiile art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica începand cu data intrarii în vigoare a prezentei legi."



                              ---------------