ORDONANÞÃ Nr. 43/1997 - din 28 august 1997 Republicatã privind regimul drumurilor

EMITENT:      GUVERNUL ROMâNIEI
PUBLICATÃ îN: MONITORUL OFICIAL  NR. 221 din 29 august 1997



    
    - OrdonanĂža Guvernului nr. 132/2000*, suspendatĂŁ prin OrdonanĂža de urgenÞã a Guvernului nr. 295/2000 Âşi respinsĂŁ prin Legea nr. 189/2002;
    - OrdonanĂža de urgenÞã a Guvernului nr. 295/2000, aprobatĂŁ prin Legea nr. 109/2001;
    - OrdonanĂža Guvernului nr. 79/2001, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 413/2002;
    - Legea nr. 189/2002;
    - Legea nr. 413/2002;
    - Ordinul ministrului lucrĂŁrilor publice, transporturilor Âşi locuinĂžei nr. 1959/2002;
    - OrdonanĂža Guvernului nr. 26/2003, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 227/2003;
    - Legea nr. 227/2003;
    - Legea nr. 47/2004;
    - OrdonanĂža Guvernului nr. 21/2005, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 98/2005;
    - Legea nr. 98/2005;
    - OrdonanĂža Guvernului nr. 38/2006, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 10/2007;
    - Legea nr. 10/2007.

    Actele normative marcate cu asterisc (*) sunt în prezent modificate, abrogate sau respinse Âşi modificĂŁrile efectuate prin aceste acte normative asupra OrdonanĂžei Guvernului nr. 43/1997, republicatĂŁ, nu mai sunt de actualitate.

    CAP. 1
    DispoziĂžii generale

    SecĂžiunea I
    Domeniul drumurilor

    ART. 1
    (1) Regimul drumurilor reglementeazĂŁ în mod unitar administrarea drumurilor publice Âşi private, dobândirea Âşi folosirea terenurilor, conducerea, coordonarea Âşi controlul activitĂŁĂžilor în legĂŁturĂŁ cu drumurile publice. Administrarea drumurilor publice Âşi private are ca obiect proiectarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întreĂžinerea Âşi exploatarea drumurilor.
    (2) Prevederile prezentei ordonanĂže se aplicĂŁ integral tuturor drumurilor publice Âşi, parĂžial, drumurilor de utilitate privatĂŁ.
    ART. 2
    (1) Drumurile fac parte din sistemul naĂžional de transport.
    (2) Drumurile sunt cĂŁi de comunicaĂžie terestrĂŁ special amenajate pentru circulaĂžia vehiculelor Âşi a pietonilor.
    (3) Fac parte integrantĂŁ din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcĂžiile de apĂŁrare Âşi consolidare, trotuarele, pistele pentru cicliÂşti, locurile de parcare, oprire Âşi staĂžionare, indicatoarele de semnalizare rutierĂŁ Âşi alte dotĂŁri pentru siguranĂža circulaĂžiei, terenurile Âşi plantaĂžiile care fac parte din zona drumului, mai puĂžin zonele de protecĂžie.
    (4) De asemenea, se considerĂŁ cĂŁ fĂŁcând parte din drum clĂŁdirile de serviciu Âşi orice alte construcĂžii, amenajĂŁri sau instalaĂžii destinate apĂŁrĂŁrii sau exploatĂŁrii drumurilor, inclusiv terenurile necesare aferente.
    (5) Fac parte din elementele infrastructurii autostrĂŁzilor Âşi drumurilor naĂžionale aparĂžinând domeniului public al statului:
    1. suprastructura Âşi infrastructura drumului, situate în cadrul amprizei, Âşi terenul aferent;
    2. podurile, tunelurile, viaductele, pasajele denivelate Âşi alte lucrĂŁri de artĂŁ, cu terenul aferent;
    3. locurile de parcare, oprire Âşi staĂžionare, precum Âşi terenurile aferente care aparĂžin domeniului public al statului;
    4. lucrĂŁrile de consolidare, de protecĂžie Âşi de apĂŁrare Âşi terenul aferent;
    5. plantaĂžiile rutiere Âşi terenul aferent;
    6. suprafeĂžele de teren situate de o parte Âşi de cealaltĂŁ a drumului, care formeazĂŁ zonele de siguranÞã, în limitele prevĂŁzute de prezenta ordonanÞã.

    SecĂžiunea a II-a
    Clasificarea Âşi încadrarea drumurilor

    ART. 3
    Din punct de vedere al destinaĂžiei drumurile se împart în:
    a) drumuri publice - drumuri de utilitate publicĂŁ destinate circulaĂžiei rutiere Âşi pietonale, în scopul satisfacerii cerinĂželor generale de transport ale economiei naĂžionale, ale populaĂžiei Âşi de apĂŁrare a Þãrii; acestea sunt proprietate publicĂŁ;
    b) drumuri de utilitate privatĂŁ - drumuri destinate satisfacerii cerinĂželor proprii de transport rutier Âşi pietonal spre obiective economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale Âşi altele asemenea, de acces în incinte, ca Âşi cele din interiorul acestora, precum Âşi cele pentru organizĂŁrile de Âşantier; ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare.
    ART. 4
    Din punct de vedere al circulaĂžiei drumurile se împart în:
    a) drumuri deschise circulaĂžiei publice, care cuprind toate drumurile publice Âşi acele drumuri de utilitate privatĂŁ care asigurĂŁ, de regulĂŁ, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor Âşi pietonilor;
    b) drumuri închise circulaĂžiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privatĂŁ care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum Âşi acele drumuri de utilitate publicĂŁ închise temporar circulaĂžiei publice.
    ART. 5
    Din punct de vedere funcĂžional Âşi administrativ-teritorial, în ordinea importanĂžei, drumurile publice se împart în urmĂŁtoarele categorii:
    a) drumuri de interes naĂžional;
    b) drumuri de interes judeĂžean;
    c) drumuri de interes local.
    ART. 6
    (1) Drumurile de interes naĂžional aparĂžin proprietĂŁĂžii publice a statului Âşi cuprind drumurile naĂžionale, care asigurĂŁ legĂŁturile cu capitala Þãrii, cu reÂşedinĂžele de judeĂž, cu obiectivele de interes naĂžional, între ele, precum Âşi cu Þãrile vecine, Âşi pot fi:
    a) autostrĂŁzi;
    b) drumuri expres;
    c) drumuri naĂžionale europene (E);
    d) drumuri naĂžionale principale;
    e) drumuri naĂžionale secundare.
    (2) încadrarea în aceste categorii se face de cĂŁtre Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului, cu excepĂžia drumurilor naĂžionale europene, a cĂŁror încadrare se stabileÂşte potrivit acordurilor Âşi convenĂžiilor internaĂžionale la care România este parte.
    (3) Propunerile de clasificare a drumurilor naĂžionale în categoria drumurilor naĂžionale europene (E) se fac de cĂŁtre Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului.
    ART. 7
    Drumurile de interes judeĂžean fac parte din proprietatea publicĂŁ a judeĂžului Âşi cuprind drumurile judeĂžene, care asigurĂŁ legĂŁtura între:
    a) reÂşedinĂžele de judeĂž cu municipiile, cu oraÂşele, cu reÂşedinĂžele de comunĂŁ, cu staĂžiunile balneoclimaterice Âşi turistice, cu porturile Âşi aeroporturile, cu obiectivele importante legate de apĂŁrarea Þãrii Âşi cu obiectivele istorice importante;
    b) oraÂşe Âşi municipii, precum Âşi între acestea Âşi reÂşedinĂžele de comunĂŁ;
    c) reÂşedinĂže de comunĂŁ.
    ART. 8
    Drumurile de interes local aparĂžin proprietĂŁĂžii publice a unitĂŁĂžii administrative pe teritoriul cĂŁreia se aflĂŁ Âşi cuprind:
    a) drumurile comunale, care asigurĂŁ legĂŁturile:
    - între reÂşedinĂža de comunĂŁ cu satele componente sau cu alte sate;
    - între oraÂşul cu satele care îi aparĂžin, precum Âşi cu alte sate;
    - între sate;
    b) drumurile vicinale sunt drumuri care deservesc mai multe proprietĂŁĂži, fiind situate la limitele acestora;
    c) strĂŁzile sunt drumuri publice din interiorul localitĂŁĂžilor, indiferent de denumire: stradĂŁ, bulevard, cale, chei, splai, Âşosea, alee, fundĂŁturĂŁ, uliÞã etc.
    ART. 9
    StrĂŁzile din localitĂŁĂžile urbane se clasificĂŁ în raport cu intensitatea traficului Âşi cu funcĂžiile pe care le îndeplinesc, astfel:
    a) strĂŁzi de categoria I - magistrale, care asigurĂŁ preluarea fluxurilor majore ale oraÂşului pe direcĂžia drumului naĂžional ce traverseazĂŁ oraÂşul sau pe direcĂžia principalĂŁ de legĂŁturĂŁ cu acest drum;
    b) strĂŁzi de categoria a II-a - de legĂŁturĂŁ, care asigurĂŁ circulaĂžia majorĂŁ între zonele funcĂžionale Âşi de locuit;
    c) strĂŁzi de categoria a III-a - colectoare, care preiau fluxurile de trafic din zonele funcĂžionale Âşi le dirijeazĂŁ spre strĂŁzile de legĂŁturĂŁ sau magistrale;
    d) strĂŁzi de categoria a IV-a - de folosinÞã localĂŁ, care asigurĂŁ accesul la locuinĂže Âşi pentru servicii curente sau ocazionale, în zonele cu trafic foarte redus.
    ART. 10
    StrĂŁzile din localitĂŁĂžile rurale se clasificĂŁ în:
    a) strĂŁzi principale;
    b) strĂŁzi secundare.
    ART. 11
    Drumurile naĂžionale, judeĂžene Âşi comunale îÂşi pĂŁstreazĂŁ categoria funcĂžionalĂŁ din care fac parte, fiind considerate continue în traversarea localitĂŁĂžilor, servind totodatĂŁ Âşi ca strĂŁzi. Modificarea traseelor acestora în traversarea localitĂŁĂžilor se poate face numai cu acordul administratorului drumului respectiv, în concordanÞã cu planul urbanistic aprobat. în cazul drumurilor de interes naĂžional se va obĂžine Âşi acordul Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului.
    ART. 12
    încadrarea în categorii funcĂžionale a drumurilor naĂžionale, judeĂžene Âşi comunale se face prin hotĂŁrâre a Guvernului, iar a drumurilor vicinale Âşi a strĂŁzilor, prin hotĂŁrâre a consiliului judeĂžean sau local, dupĂŁ caz.
    ART. 13
    (1) Propunerile de încadrare în categorii funcĂžionale pentru drumurile naĂžionale Âşi judeĂžene se fac de cĂŁtre administratorii acestor categorii de drumuri, iar pentru drumurile comunale, de cĂŁtre consiliile locale interesate, prin consiliile judeĂžene sau Consiliul General al Municipiului BucureÂşti. Promovarea propunerilor se face cu avizul Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului.
    (2) Propunerile de modificare a încadrĂŁrii unui drum vicinal sau a unei strĂŁzi în drum comunal Âşi invers se fac prin hotĂŁrâre a consiliului local; în cazul în care drumul respectiv se aflĂŁ pe raza a douĂŁ sau mai multe autoritĂŁĂži administrativ-teritoriale, propunerile de modificare se fac cu acordul tuturor consiliilor locale interesate. în toate cazurile este necesar avizul Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului.

    CAP. 2
    Administrarea drumurilor

    SecĂžiunea I
    SuprafeĂžele de teren aferente drumurilor publice

    ART. 14
    Zona drumului public cuprinde: ampriza, zonele de siguranÞã Âşi zonele de protecĂžie.
    ART. 15
    Ampriza drumului este suprafaĂža de teren ocupatĂŁ de elementele constructive ale drumului: parte carosabilĂŁ, trotuare, piste pentru cicliÂşti, acostamente, ÂşanĂžuri, rigole, taluzuri, ÂşanĂžuri de gardĂŁ, ziduri de sprijin Âşi alte lucrĂŁri de artĂŁ.
    ART. 16
    (1) Zonele de siguranÞã sunt suprafeĂže de teren situate de o parte Âşi de cealaltĂŁ a amprizei drumului, destinate exclusiv pentru semnalizarea rutierĂŁ, pentru plantaĂžie rutierĂŁ sau alte scopuri legate de întreĂžinerea Âşi exploatarea drumului, pentru siguranĂža circulaĂžiei ori pentru protecĂžia proprietĂŁĂžilor situate în vecinĂŁtatea drumului. Din zonele de siguranÞã fac parte Âşi suprafeĂžele de teren destinate asigurĂŁrii vizibilitĂŁĂžii în curbe Âşi intersecĂžii, precum Âşi suprafeĂžele ocupate de lucrĂŁrile de consolidĂŁri ale terenului drumului Âşi altele asemenea. în afara localitĂŁĂžilor, limitele minime ale zonelor de siguranÞã a drumurilor, în cale curentĂŁ Âşi aliniament, sunt prevĂŁzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanÞã.
    (2) Realizarea de culturi agricole sau forestiere pe zonele de siguranÞã este interzisĂŁ.
    ART. 17
    (1) Zonele de protecĂžie sunt suprafeĂžele de teren situate de o parte Âşi de alta a zonelor de siguranÞã, necesare protecĂžiei Âşi dezvoltĂŁrii viitoare a drumului. Limitele zonelor de protecĂžie sunt prevĂŁzute în anexa nr. 1.
    (2) Zonele de protecĂžie rĂŁmân în gospodĂŁrirea persoanelor juridice sau fizice care le au în administrare sau în proprietate, cu obligaĂžia ca acestea, prin activitatea lor, sĂŁ nu aducĂŁ prejudicii drumului sau derulĂŁrii în siguranÞã a traficului prin:
    a) neasigurarea scurgerii apelor în mod corespunzĂŁtor;
    b) executarea de construcĂžii, împrejmuiri sau plantaĂžii care sĂŁ provoace înzĂŁpezirea drumului sau sĂŁ împiedice vizibilitatea pe drum;
    c) executarea unor lucrĂŁri care pericliteazĂŁ stabilitatea drumului sau modificĂŁ regimul apelor subterane sau de suprafaÞã;
    d) practicarea comerĂžului ambulant în zona drumului, în alte locuri decât cele destinate acestui scop.
    ART. 18
    DeĂžinĂŁtorii terenurilor din vecinĂŁtatea drumurilor publice sunt obligaĂži sĂŁ permitĂŁ instalarea pe aceste terenuri a panourilor de apĂŁrare a drumului contra înzĂŁpezirii, fĂŁrĂŁ a percepe vreo chirie, cu condiĂžia ca aceastĂŁ operaĂžiune sĂŁ nu împiedice executarea lucrĂŁrilor agricole Âşi sĂŁ nu producĂŁ degradĂŁri culturilor de pe aceste terenuri.
    ART. 19
    (1) Zona strĂŁzilor include partea carosabilĂŁ, acostamentele, ÂşanĂžurile, rigolele, trotuarele, spaĂžiile verzi care separĂŁ sensurile de circulaĂžie, pistele pentru cicliÂşti, suprafeĂžele adiacente pentru parcaje, staĂžionĂŁri sau opriri, precum Âşi suprafeĂžele de teren necesare amplasĂŁrii anexelor acestora. Pe sectoarele de strĂŁzi fĂŁrĂŁ canalizare scurgerea apelor trebuie asiguratĂŁ prin ÂşanĂžuri amenajate.
    (2) Consiliile locale vor asigura, în intravilan, condiĂžiile de deplasare a pietonilor Âşi cicliÂştilor prin amenajĂŁri de trotuare Âşi piste.
    (3) Zonele de siguranÞã Âşi de protecĂžie în intravilan se stabilesc prin studii de circulaĂžie Âşi prin documentaĂžiile de urbanism Âşi amenajarea teritoriului.
    (4) Pentru dezvoltarea capacitĂŁĂžii de circulaĂžie a drumurilor publice în traversarea localitĂŁĂžilor rurale, distanĂža dintre gardurile sau construcĂžiile situate de o parte Âşi de alta a drumurilor va fi de minimum 26 m pentru drumurile naĂžionale, de minimum 24 m pentru drumurile judeĂžene Âşi de minimum 20 m pentru drumurile comunale.
    (5) Asigurarea distanĂželor minime, stabilite conform alin. (4), se realizeazĂŁ de cĂŁtre administratorii acestor drumuri, numai cu respectarea reglementĂŁrilor în vigoare.

    SecĂžiunea a II-a
    Administrarea drumurilor

    ART. 20
    Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului este organul administraĂžiei publice centrale care exercitĂŁ prerogativele dreptului de proprietate publicĂŁ a statului în domeniul drumurilor naĂžionale.
    ART. 21
    (1) Administrarea drumurilor naĂžionale se realizeazĂŁ de AdministraĂžia NaĂžionalĂŁ a Drumurilor*), sub autoritatea Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului. Organizarea Âşi funcĂžionarea AdministraĂžiei NaĂžionale a Drumurilor se va aproba prin hotĂŁrâre a Guvernului.
    (2) Sectoarele de drumuri naĂžionale, incluzând Âşi lucrĂŁrile de artĂŁ, amenajĂŁrile Âşi accesoriile aferente, situate în intravilanul reÂşedinĂželor de judeĂže Âşi al municipiilor, sunt în administrarea consiliilor locale respective.
------------
    *) Prin OrdonanĂža de urgenÞã a Guvernului nr. 84/2003, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 47/2004, s-a înfiinĂžat Compania NaĂžionalĂŁ de AutostrĂŁzi Âşi Drumuri NaĂžionale din România - S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome "AdministraĂžia NaĂžionalĂŁ a Drumurilor din România", care s-a desfiinĂžat.

    ART. 22
    Administrarea drumurilor judeĂžene se asigurĂŁ de cĂŁtre consiliile judeĂžene, iar a drumurilor de interes local, de cĂŁtre consiliile locale pe raza administrativ-teritorialĂŁ a acestora. Fac excepĂžie sectoarele de drumuri judeĂžene, situate în intravilanul localitĂŁĂžilor urbane, inclusiv lucrĂŁrile de artĂŁ, amenajĂŁrile Âşi accesoriile aferente, care vor fi în administrarea consiliilor locale respective.
    ART. 22^1
    (1) Pentru realizarea proiectelor prioritare de interes naĂžional Âşi european, cu acordul autoritĂŁĂžilor administraĂžiei publice locale, se preiau de cĂŁtre administratorul drumurilor naĂžionale sectoare de drum de interes naĂžional, judeĂžean sau local situate în intravilanul/extravilanul unor localitĂŁĂži, în vederea realizĂŁrii lucrĂŁrilor respective.
    (2) DupĂŁ finalizarea lucrĂŁrilor, sectoarele de drum se retransmit autoritĂŁĂžilor administraĂžiei publice locale de care au aparĂžinut.
    ART. 23
    Administrarea drumurilor de utilitate privatĂŁ se face de cĂŁtre deĂžinĂŁtorii acestora.

    SecĂžiunea a III-a
    Proiectarea Âşi execuĂžia lucrĂŁrilor de drumuri

    ART. 24
    La proiectarea, execuĂžia Âşi intervenĂžiile asupra drumurilor se va Ăžine seama de categoriile funcĂžionale ale acestora, de traficul rutier, de siguranĂža circulaĂžiei, de normele tehnice, de factorii economici, sociali Âşi de apĂŁrare, de utilizarea raĂžionalĂŁ a terenurilor, de conservarea Âşi protecĂžia mediului Âşi de planurile de urbanism Âşi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, precum Âşi de normele tehnice în vigoare pentru adaptarea acestora la cerinĂžele pietonilor, cicliÂştilor, persoanelor cu handicap Âşi de vârsta a treia.
    ART. 25
    DocumentaĂžiile privind proiectarea construcĂžiei, reabilitarea Âşi modernizarea drumurilor se întocmesc cu respectarea planurilor de amenajare a teritoriului Âşi de urbanism, cu avizele prevĂŁzute în normele metodologice.
    ART. 26
    Amplasarea unor obiective economice sau de altĂŁ naturĂŁ, care implicĂŁ modificĂŁri ale traseului, ale elementelor geometrice sau ale structurii de rezistenÞã a unui drum, se face cu acordul administratorului drumului respectiv, cheltuielile aferente fiind în sarcina celui care a solicitat modificĂŁrile, cu respectarea legislaĂžiei în vigoare privind autorizarea executĂŁrii construcĂžiilor.
    ART. 27
    (1) IntersecĂžiile între drumuri se realizeazĂŁ denivelat sau la acelaÂşi nivel, în funcĂžie de categoriile drumurilor Âşi de traficul rutier, cu respectarea legislaĂžiei în vigoare. Cheltuielile privind aceste lucrĂŁri sunt în sarcina celor care au în administrare sau în proprietate drumul pe care se desfĂŁÂşoarĂŁ traficul ce impune amenajarea sau modificarea intersecĂžiei.
    (2) întreĂžinerea bretelelor de la intersecĂžiile denivelate ale drumurilor publice este în sarcina administratorului drumului de categorie superioarĂŁ. DacĂŁ unul dintre drumuri este de utilitate privatĂŁ, cheltuielile de întreĂžinere a acestuia sunt în sarcina administratorului respectiv.
    ART. 28
    Amenajarea intersecĂžiilor la acelaÂşi nivel între douĂŁ sau mai multe drumuri se face cu asigurarea prioritĂŁĂžii pentru circulaĂžia care se desfĂŁÂşoarĂŁ pe drumul de categorie superioarĂŁ.
    ART. 29
    Realizarea unei noi intersecĂžii la acelaÂşi nivel cu calea feratĂŁ sau modificarea unei asemenea intersecĂžii cu calea feratĂŁ este în sarcina solicitantului lucrĂŁrii.
    ART. 30
    La amenajarea, modificarea sau sistematizarea intersecĂžiilor între drumurile publice, precum Âşi dintre acestea cu cĂŁile ferate se va obĂžine Âşi acordul Ministerului AdministraĂžiei Âşi Internelor, prin direcĂžiile sale de specialitate.
    ART. 31
    InstalaĂžiile de semnalizare Âşi presemnalizare a trecerii la acelaÂşi nivel între drum Âşi calea feratĂŁ se realizeazĂŁ de cĂŁtre administratorul cĂŁii ferate, în funcĂžie de categoria drumului, traficul rutier, frecvenĂža Âşi viteza de circulaĂžie a trenurilor.
    ART. 32
    (1) întreĂžinerea pasajelor denivelate este în sarcina administratorului cĂŁii de comunicaĂžie situate pe pasaj.
    (2) întreĂžinerea trecerilor la acelaÂşi nivel, paza Âşi securitatea în limitele zonei de siguranÞã a cĂŁii ferate revin deĂžinĂŁtorului acestei cĂŁi.
    (3) Modificarea cotelor Âşi declivitĂŁĂžilor pe oricare dintre cĂŁile de comunicaĂžie care se intersecteazĂŁ atrage dupĂŁ sine obligaĂžia deĂžinĂŁtorului de a suporta costul lucrĂŁrilor necesare Âşi pe cealaltĂŁ cale de comunicaĂžie.
    (4) Pentru poduri, baraje, diguri Âşi altele asemenea, care cuprind pĂŁrĂži ale mai multor deĂžinĂŁtori, sarcinile ce revin fiecĂŁruia dintre aceÂştia se stabilesc, de comun acord, prin protocol.
    ART. 33
    AutoritĂŁĂžile administraĂžiei publice locale împreunĂŁ cu PoliĂžia rutierĂŁ au obligaĂžia de a reglementa circulaĂžia, parcarea, staĂžionarea Âşi oprirea pe strĂŁzi a vehiculelor. Parcarea în localitĂŁĂži se asigurĂŁ de cĂŁtre administraĂžia publicĂŁ localĂŁ în locuri special amenajate, în afara benzilor de circulaĂžie Âşi a trotuarelor, amplasate de comun acord cu PoliĂžia rutierĂŁ.
    ART. 34
    în zonele protejate ale localitĂŁĂžilor se va urmĂŁri descurajarea sau interzicerea circulaĂžiei de tranzit, în condiĂžiile legii, prin asigurarea unor trasee de deviere corespunzĂŁtoare, cu acordul administratorului drumului Âşi al PoliĂžiei rutiere.
    ART. 35
    în funcĂžie de programele de circulaĂžie aprobate de autoritĂŁĂžile competente, drumurile publice vor fi prevĂŁzute cu staĂžii amenajate în afara fluxului circulaĂžiei, pentru oprirea mijloacelor de transport în comun. Semnalizarea unitarĂŁ Âşi amenajarea acestora se asigurĂŁ de cĂŁtre consiliile locale în intravilan Âşi de cĂŁtre consiliile judeĂžene în extravilan, indiferent de categoria drumului. Locurile de parcare Âşi refugiile de pe autostrĂŁzi vor fi dotate cu utilitĂŁĂži, telefonie pentru apel de urgenÞã Âşi cu grupuri sanitare.
    ART. 36
    Pe drumurile publice se vor aplica mĂŁsuri de protecĂžie a mediului, pe baza studiilor de impact al traficului asupra acestuia.
    ART. 37
    (1) Pentru descongestionarea traficului în localitĂŁĂži, protecĂžia mediului Âşi sporirea siguranĂžei circulaĂžiei pe reĂžeaua de drumuri expres Âşi drumuri naĂžionale europene se vor realiza drumuri de tranzit ocolitoare, situate în afara intravilanului localitĂŁĂžilor, pe baza studiilor de trafic. Accesul spre aceste drumuri se va realiza numai prin intermediul unor artere magistrale care debuÂşeazĂŁ în intersecĂžii amenajate corespunzĂŁtor volumelor de trafic.
    (2) Accesul la zonele funcĂžionale care cuprind în perimetrul lor drumurile de interes naĂžional se va realiza numai prin artere colectoare în intersecĂžiile existente, amenajate corespunzĂŁtor volumelor de trafic.
    ART. 38
    Pe sectoarele de drumuri publice, care traverseazĂŁ localitĂŁĂži rurale, locuitorii sunt obligaĂži sĂŁ întreĂžinĂŁ ÂşanĂžurile, rigolele, podeĂžele de la intrĂŁrile în curĂži, plantaĂžiile, trotuarele sau cĂŁile pietonale din dreptul locuinĂželor Âşi al terenurilor pe care le deĂžin. Supravegherea îndeplinirii acestor obligaĂžii revine autoritĂŁĂžilor administraĂžiei publice locale.
    ART. 39
    în vederea asigurĂŁrii materialelor necesare construirii, modernizĂŁrii, reparĂŁrii Âşi întreĂžinerii drumurilor publice, administratorii pot deschide Âşi exploata cariere, balastiere Âşi altele asemenea Âşi pot organiza activitĂŁĂži Âşi servicii specializate, în condiĂžiile legii.

    SecĂžiunea a IV-a
    CondiĂžii de exploatare a drumurilor

    ART. 40
    (1) Drumurile trebuie sĂŁ fie semnalizate Âşi menĂžinute de cĂŁtre administratorul drumului în stare tehnicĂŁ corespunzĂŁtoare desfĂŁÂşurĂŁrii traficului în condiĂžii de siguranÞã.
    (2) Masa totalĂŁ maximĂŁ admisĂŁ, masa maximĂŁ admisĂŁ pe axĂŁ, dimensiunile maxime admise de gabarit, precum Âşi condiĂžiile impuse vehiculelor admise în circulaĂžie pe drumurile publice sunt cele prevĂŁzute în anexa nr. 2.
    (3) Lista cuprinzând drumurile publice, cu masele maxime admise Âşi dimensiunile prevĂŁzute în anexa nr. 2 pentru vehicule de transport marfĂŁ, va fi stabilitĂŁ periodic sau, pe mĂŁsura finalizĂŁrii lucrĂŁrilor de reabilitare, prin ordin al ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului, care se publicĂŁ în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (4) Masele Âşi dimensiunile maxime admise prevĂŁzute în anexa nr. 2 pot fi majorate prin ordin al ministrului  transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului, pe mĂŁsura executĂŁrii unor lucrĂŁri de sporire a capacitĂŁĂžii portante a drumurilor.
    (5) Transportatorilor strĂŁini Âşi români li se aplicĂŁ tarife de utilizare a drumurilor, în conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale Âşi, respectiv, cu reglementĂŁrile interne în vigoare, care se constituie, conform legii, în surse de finanĂžare a lucrĂŁrilor de administrare, exploatare, întreĂžinere, reparaĂžii Âşi modernizare a drumurilor publice.
    ART. 41
    (1) Transporturile efectuate cu vehicule a cĂŁror masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ admisĂŁ, masĂŁ maximĂŁ admisĂŁ pe axĂŁ Âşi/sau ale cĂŁror dimensiuni maxime admise de gabarit depĂŁÂşesc limitele prevĂŁzute în anexa nr. 2 se efectueazĂŁ pe baza autorizaĂžiei speciale de transport emise de administratorul drumului pe care se efectueazĂŁ transportul, în condiĂžiile stabilite prin reglementĂŁri specifice emise de Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului.
    (2) în condiĂžiile în care drumurile naĂžionale sau judeĂžene, pe care se efectueazĂŁ transporturile prevĂŁzute la alin. (1), traverseazĂŁ o localitate urbanĂŁ, este necesar Âşi avizul administraĂžiei publice locale care administreazĂŁ porĂžiunea de drum respectivĂŁ.
    (3) în cazul în care pentru efectuarea unor asemenea transporturi sunt necesare lucrĂŁri de amenajare sau consolidare a drumurilor Âşi a lucrĂŁrilor de artĂŁ, precum Âşi modificarea instalaĂžiilor aeriene sau subterane de orice fel, acestea se suportĂŁ de beneficiarul transporturilor.
    (4) Pentru transporturile prevĂŁzute la alin. (1) se aplicĂŁ tarife suplimentare de utilizare a drumurilor, stabilite în funcĂžie de masa totalĂŁ sau de masa pe axĂŁ, de dimensiunile de gabarit ale autovehiculelor Âşi de distanĂža parcursĂŁ, care constituie surse financiare în contul emitentului autorizaĂžiei speciale de transport pentru administrarea drumurilor respective. Aceste tarife se determinĂŁ Âşi se propun de administratorii drumurilor publice Âşi se aprobĂŁ:
    a) pentru drumurile de interes naĂžional, prin ordin al ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului;
    b) pentru drumurile de interes judeĂžean, prin hotĂŁrâre a consiliilor judeĂžene, cu avizul Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului;
    c) pentru drumurile de interes local, prin hotĂŁrâre a consiliilor locale, cu avizul consiliilor judeĂžene.
    (4^1) Ansamblul de vehicule cu mai mult de 6 axe Âşi care depĂŁÂşeÂşte limitele maselor totale maxime admise prevĂŁzute în anexa nr. 2 va fi considerat atipic Âşi va fi tarifat în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
    (5) Se excepteazĂŁ de la plata tarifelor prevĂŁzute la alin. (4) autovehiculele care aparĂžin Corpului Pompierilor Militari, serviciilor publice de pompieri Âşi administratorului drumului public respectiv.
    ART. 42 *** Abrogat
    ART. 43
    Pe drumurile publice sunt interzise:
    a) competiĂžiile sportive, fĂŁrĂŁ avizul prealabil al administratorului drumului Âşi al PoliĂžiei rutiere. Organizatorii poartĂŁ rĂŁspunderea Âşi iau toate mĂŁsurile pentru siguranĂža traficului rutier Âşi redarea ulterioarĂŁ a drumului pentru circulaĂžia publicĂŁ, în condiĂžiile existente anterior organizĂŁrii competiĂžiei;
    b) intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roĂži sau pe Âşenile, precum Âşi pierderea, prin scurgere din vehicule, în timpul transportului, de materiale de construcĂžie sau de alte materii;
    c) curĂŁĂžarea sau spĂŁlarea vehiculelor de pĂŁmânt, de materiale sau de alte substanĂže; aceasta se va realiza înainte de a pĂŁtrunde în drum Âşi numai pe suprafeĂže special amenajate prin grija administratorului drumului;
    d) scurgerea lubrifianĂžilor, a unor produse inflamabile, toxice sau de altĂŁ naturĂŁ;
    e) ocuparea, sub orice formĂŁ, a pĂŁrĂžii carosabile, a staĂžiilor mijloacelor de transport în comun, a ÂşanĂžurilor, trotuarelor, pistelor Âşi zonelor de siguranÞã a drumului, precum Âşi afectarea stĂŁrii de curĂŁĂženie a acestora;
    f) circulaĂžia autovehiculelor pe acostamente, pe ÂşanĂžuri, pe trotuare, pe spaĂžii de siguranÞã ale drumurilor ori pe banda de urgenÞã sau medianĂŁ a autostrĂŁzilor;
    g) circulaĂžia pe drumurile publice, modernizate, a vehiculelor cu pneuri cu cuie, cu Âşenile, fĂŁrĂŁ bandaje de protecĂžie, precum Âşi transportul prin târâre a unor obiecte sau materiale; prin excepĂžie este admisĂŁ circulaĂžia vehiculelor aparĂžinând Ministerului ApĂŁrĂŁrii NaĂžionale sau Ministerului AdministraĂžiei Âşi Internelor, în cazul în care nu existĂŁ posibilitatea evitĂŁrii drumurilor publice modernizate, cu acordul Âşi în condiĂžiile stabilite de administratorul acestora.
    ART. 44
    (1) Administratorii drumurilor pot institui restricĂžii temporare, parĂžiale sau totale de circulaĂžie, pentru executarea unor lucrĂŁri, conform normelor stabilite de Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului împreunĂŁ cu Ministerul AdministraĂžiei Âşi Internelor.
    (2) Pentru protecĂžia unor sectoare de drumuri administratorii acestora pot institui restricĂžii cu caracter temporar, semnalizate corespunzĂŁtor, privind viteza, masa totalĂŁ maximĂŁ admisĂŁ Âşi masa maximĂŁ admisĂŁ pe axĂŁ ale vehiculelor admise sĂŁ circule pe sectorul respectiv, cu informarea PoliĂžiei rutiere, a Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului Âşi a utilizatorilor.
    (3) Se interzice blocarea sau amplasarea de obstacole de orice fel pe ampriza drumurilor publice, cu excepĂžia cazurilor autorizate de administratorul drumului Âşi de PoliĂžia rutierĂŁ Âşi care vor fi semnalizate corespunzĂŁtor.
    ART. 45
    (1) în cazul în care drumurile deschise circulaĂžiei publice sunt afectate de calamitĂŁĂži naturale sau în alte cazuri de forÞã majorĂŁ, administratorii acestora vor lua de urgenÞã mĂŁsuri pentru restabilirea operativĂŁ a circulaĂžiei, prin executarea de variante ocolitoare sau de alte amenajĂŁri cu caracter provizoriu, dupĂŁ caz.
    (2) Atunci când aplicarea mĂŁsurilor prevĂŁzute la alin. (1) necesitĂŁ ocuparea temporarĂŁ a unor terenuri situate în zona drumului sau în afara acesteia, administratorul drumului respectiv va încheia procese-verbale cu autoritĂŁĂžile publice locale Âşi cu deĂžinĂŁtorii terenurilor, urmând ca eventualele despĂŁgubiri cuvenite celor afectaĂži sĂŁ se stabileascĂŁ conform dispoziĂžiilor legale.

    SecĂžiunea a V-a
    Aprobarea amplasĂŁrii de construcĂžii Âşi instalaĂžii în zona drumului public

    ART. 46
    Realizarea sau amplasarea în zona drumului public a panourilor publicitare, a oricĂŁrei construcĂžii sau instalaĂžii, în orice scop, care sĂŁ nu pericliteze siguranĂža circulaĂžiei, se face cu respectarea legislaĂžiei în vigoare privind amplasarea Âşi autorizarea executĂŁrii construcĂžiilor Âşi numai cu acordul prealabil al administratorului drumului.
    ART. 47
    (1) *** Abrogat
    (1^1) în vederea fluidizĂŁrii traficului în afara localitĂŁĂžilor se interzice amplasarea oricĂŁror construcĂžii care genereazĂŁ un trafic suplimentar, la o distanÞã mai micĂŁ de 50,00 m de marginea îmbrĂŁcĂŁmintei asfaltice în cazul autostrĂŁzilor, al drumurilor expres Âşi al drumurilor naĂžionale europene, respectiv 30,00 m pentru celelalte drumuri de interes naĂžional Âşi judeĂžean.
    (2) în zona medianĂŁ a autostrĂŁzilor se pot amplasa numai instalaĂžii destinate întreĂžinerii drumurilor Âşi siguranĂžei circulaĂžiei.
    (3) ConstrucĂžiile sau instalaĂžiile temporare ale Ministerului ApĂŁrĂŁrii NaĂžionale, care au caracter de urgenÞã, se pot executa fĂŁrĂŁ acceptul administratorului drumului, urmând ca acest accept sĂŁ se obĂžinĂŁ ulterior, în cazul în care construcĂžiile sau instalaĂžiile nu se demonteazĂŁ într-un termen stabilit de comun acord cu administratorul drumului.
    (4) Pentru ocuparea zonei drumurilor, a podurilor, pasajelor, viaductelor, tunelurilor, prin amplasarea suprateranĂŁ sau subteranĂŁ a unor construcĂžii, instalaĂžii sau panouri publicitare acceptate de administraĂžia drumurilor, se aplicĂŁ tarife de utilizare, care se constituie ca venituri la dispoziĂžia administratorului, respectiv pentru administrarea, exploatarea, întreĂžinerea, repararea Âşi modernizarea drumurilor publice. Se excepteazĂŁ perceperea de tarife de utilizare de cĂŁtre administratorii drumului, dacĂŁ amplasarea se realizeazĂŁ pe zonele de protecĂžie unde aceÂştia nu sunt deĂžinĂŁtori. Perceperea Âşi folosirea acestor tarife de utilizare a zonelor de protecĂžie proprietate privatĂŁ se realizeazĂŁ de cĂŁtre deĂžinĂŁtorul terenului respectiv.
    (5) DeĂžinĂŁtorii panourilor publicitare, ai construcĂžiilor sau instalaĂžiilor acceptate cu acordul prealabil al administratorului drumului în zona drumurilor publice sunt obligaĂži sĂŁ execute, pe cheltuiala lor Âşi fĂŁrĂŁ nici o despĂŁgubire din partea administratorului drumului, demolarea, mutarea sau modificarea acestora, dacĂŁ astfel a fost convenit cu administratorul drumului la momentul acordului, în condiĂžiile în care acest lucru este impus de construirea, modernizarea, modificarea, întreĂžinerea sau exploatarea drumului public, precum Âşi de asigurarea condiĂžiilor pentru siguranĂža circulaĂžiei.
    (6) Administratorul drumului este obligat sĂŁ înÂştiinĂžeze pe deĂžinĂŁtorul de construcĂžii sau instalaĂžii acceptate în zona drumului asupra lucrĂŁrilor ce se vor executa la drum, dupĂŁ cum urmeazĂŁ:
    a) cu cel puĂžin 12 luni înainte de începerea lucrĂŁrilor a cĂŁror execuĂžie impune mutarea sau modificarea, pentru construcĂžii Âşi instalaĂžii autorizate cu caracter definitiv;
    b) cu cel puĂžin 3 luni înainte de începerea lucrĂŁrilor la drum, în cazul construcĂžiilor Âşi instalaĂžiilor acceptate cu caracter provizoriu.
    ART. 48
    LucrĂŁrile edilitare subterane se amplaseazĂŁ, de regulĂŁ, în afara pĂŁrĂžii carosabile a drumului public sau în galerii vizitabile. ConstrucĂžia, repararea Âşi întreĂžinerea acestor lucrĂŁri, în zona drumului public, se fac cu aprobarea administratorului drumului Âşi cu respectarea legislaĂžiei în vigoare.
    ART. 49 *** Abrogat
    (1) Proprietarul construcĂžiilor, instalaĂžiilor sau al altor asemenea, realizate în zona drumului, fĂŁrĂŁ respectarea condiĂžiilor din prezenta secĂžiune sau cu nerespectarea condiĂžiilor din actul de acceptare, este obligat a le desfiinĂža sau a le muta, pe cheltuiala sa, în termenul stabilit de administrator.
    (2) în cazul nerespectĂŁrii termenului fixat de administratorul drumului, acesta poate proceda la desfiinĂžarea sau la mutarea lucrĂŁrilor, pe cheltuiala proprietarului.
    ART. 50
    DeĂžinĂŁtorii de construcĂžii sau de instalaĂžii amplasate în zona drumului public sunt obligaĂži sĂŁ execute revizia periodicĂŁ Âşi repararea acestora, pentru a asigura estetica, protejarea drumului Âşi siguranĂža circulaĂžiei.
    ART. 51
    (1) Traseele noi de drumuri se stabilesc pe baza documentaĂžiilor de urbanism Âşi/sau de amenajare a teritoriului, aprobate în condiĂžiile legii.
    (2) Modificarea elementelor geometrice ale traseului, crearea de noi accese sau orice alte intervenĂžii asupra drumului public se fac cu acordul administratorului drumului.
    (3) Realizarea prevederilor alin. (1) Âşi (2) nu trebuie sĂŁ afecteze construcĂžiile Âşi instalaĂžiile subterane Âşi/sau aeriene autorizate, aflate în zona drumului. în caz contrar responsabilitatea revine administratorului drumului.

    SecĂžiunea a VI-a
    CĂŁi de acces la drumurile deschise circulaĂžiei publice

    ART. 52
    (1) Proiectarea, construcĂžia sau amenajarea cĂŁilor de acces la drumurile deschise circulaĂžiei publice se face potrivit legislaĂžiei în vigoare de cĂŁtre cei interesaĂži, cu acordul prealabil al administratorului drumului public Âşi al PoliĂžiei rutiere.
    (2) Repararea, întreĂžinerea Âşi exploatarea cĂŁilor de acces la drumurile deschise circulaĂžiei publice sunt în sarcina celor care le deĂžin.
    ART. 53
    CĂŁile de acces realizate fĂŁrĂŁ acordul administratorului drumului public Âşi al PoliĂžiei rutiere, precum Âşi cĂŁile de acces neutilizate vor fi desfiinĂžate de cei care le deĂžin, restabilindu-se continuitatea elementelor geometrice în zona drumului deschis circulaĂžiei publice.

    CAP. 3
    Dobândirea sau folosirea unor terenuri

    ART. 54
    (1) Dobândirea terenurilor necesare pentru executarea unor drumuri noi, modernizĂŁri, corecĂžii de trasee, reabilitĂŁri, lĂŁrgiri de drumuri se face prin modurile admise de lege, inclusiv prin expropriere pentru cauzĂŁ de utilitate publicĂŁ.
    (2) Dobândirea terenurilor prevĂŁzute la alin. (1) va beneficia de prevederile art. 92 alin. (6) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicatĂŁ, cu modificĂŁrile ulterioare, fiind scutitĂŁ de la plata taxelor suplimentare prevĂŁzute în anexele nr. 1 Âşi 2 la aceastĂŁ lege.
    ART. 55
    (1) Pentru rectificĂŁri de traseu, de comun acord cu proprietarul terenului, se poate transmite, prin schimb, dreptul de proprietate asupra terenului ocupat de traseul vechi al drumului. Drumul vechi rĂŁmâne în circulaĂžie pânĂŁ la deschiderea pentru trafic a traseului rectificat, administratorul drumului fiind obligat sĂŁ achite noului proprietar chiria pentru terenul ocupat.
    (2) în situaĂžia în care proprietarul terenului primit în schimb doreÂşte redarea acestuia în circuitul agricol, amenajĂŁrile aferente sunt în sarcina administratorului drumului.
    (3) DacĂŁ terenul necesar rectificĂŁrii traseului se dobândeÂşte prin cumpĂŁrare sau expropriere pentru cauzĂŁ de utilitate publicĂŁ, terenul ocupat de drumul vechi, rĂŁmas liber în urma dĂŁrii în folosinÞã a noului traseu, devine proprietate publicĂŁ a statului sau a administraĂžiei publice locale, dupĂŁ caz.
    ART. 56
    (1) Persoanele abilitate cu efectuarea pe teren a mĂŁsurĂŁtorilor Âşi a studiilor necesare lucrĂŁrilor privind drumul au acces pe terenuri, indiferent de proprietar. ExcepĂžie fac terenurile aparĂžinând obiectivelor Ministerului ApĂŁrĂŁrii NaĂžionale Âşi zonelor de siguranÞã ale acestora, pentru care se solicitĂŁ în prealabil acordul acestuia. înÂştiinĂžarea asupra începerii acestor activitĂŁĂži se face prin afiÂşare la sediul consiliului local Âşi, în scris, deĂžinĂŁtorului de teren, cu cel puĂžin 7 zile înainte. Se interzice persoanelor abilitate cu efectuarea mĂŁsurĂŁtorilor sau a studiilor ca, prin activitatea lor, sĂŁ cauzeze vreun prejudiciu terenurilor sau bunurilor aflate pe acestea. în cazul în care totuÂşi sunt cauzate prejudicii, despĂŁgubirile sunt suportate de administratorul drumului.
    (2) DacĂŁ pentru efectuarea mĂŁsurĂŁtorilor sau studiilor se cauzeazĂŁ prejudicii bunurilor sau sunt necesare modificĂŁri asupra terenului, administratorul drumului va conveni, în prealabil, cu proprietarul terenului asupra acestor modificĂŁri Âşi, dupĂŁ caz, asupra modalitĂŁĂžilor Âşi cuantumului despĂŁgubirilor.

    CAP. 4
    Conducerea, coordonarea Âşi controlul activitĂŁĂžii de administrare a drumurilor

    ART. 57
    Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului coordoneazĂŁ din punct de vedere tehnic Âşi metodologic întreaga reĂžea de drumuri deschise circulaĂžiei publice. în aceastĂŁ calitate are urmĂŁtoarele atribuĂžii:
    a) asigurĂŁ administrarea drumurilor publice de interes naĂžional;
    b) elaboreazĂŁ Âşi urmĂŁreÂşte aplicarea Âşi actualizarea planului director, la nivel naĂžional, privind dezvoltarea reĂželei rutiere, ca parte integrantĂŁ a schemei reĂželei naĂžionale de transport, cu respectarea prevederilor programului de amenajare a teritoriului;
    c) stabileÂşte strategia privind dezvoltarea unitarĂŁ Âşi echilibratĂŁ a întregii reĂžele de drumuri deschise circulaĂžiei publice;
    d) asigurĂŁ gospodĂŁrirea fondurilor bugetare Âşi extrabugetare pentru construirea, reabilitarea, modernizarea, repararea, întreĂžinerea, exploatarea Âşi administrarea drumurilor de interes naĂžional;
    e) asigurĂŁ, în condiĂžiile legii, repartizarea Âşi gestionarea fondurilor extrabugetare pentru construirea, reabilitarea, modernizarea, întreĂžinerea, exploatarea Âşi administrarea drumurilor naĂžionale, judeĂžene Âşi comunale din administrarea consiliilor judeĂžene Âşi locale, dupĂŁ caz;
    f) elaboreazĂŁ studii de sistematizare, prognoze Âşi proiecte de program pentru dezvoltarea Âşi optimizarea reĂželei de drumuri publice;
    g) elaboreazĂŁ, în condiĂžiile legii, programe anuale Âşi de perspectivĂŁ privind construcĂžia, modernizarea, repararea, întreĂžinerea, exploatarea Âşi administrarea drumurilor de interes naĂžional, iar împreunĂŁ cu consiliile judeĂžene, programele finanĂžate din Fondul special al drumurilor publice pentru drumurile judeĂžene Âşi comunale;
    h) elaboreazĂŁ norme Âşi reglementĂŁri, în concordanÞã cu prevederile în domeniu din Þãrile Uniunii Europene, privind proiectarea, construcĂžia, modernizarea, repararea, întreĂžinerea, administrarea Âşi exploatarea drumurilor Âşi, împreunĂŁ cu Ministerul AdministraĂžiei Âşi Internelor, norme privind siguranĂža traficului pe drumurile deschise circulaĂžiei publice, care se supun aprobĂŁrii potrivit prevederilor legale;
    i) elaboreazĂŁ studii Âşi programe privind lucrĂŁrile destinate îmbunĂŁtĂŁĂžirii siguranĂžei circulaĂžiei pe drumurile deschise circulaĂžiei publice;
    j) elaboreazĂŁ norme, studii Âşi programe privind determinarea indicatorilor de stare tehnicĂŁ a drumurilor, de evoluĂžie a traficului Âşi de stabilire a ordinii de prioritate pentru lucrĂŁrile de drumuri;
    k) elaboreazĂŁ norme privind organizarea controlului propriu de calitate în domeniul drumurilor, precum Âşi norme privind înregistrarea Âşi prelucrarea evoluĂžiei traficului rutier;
    l) elaboreazĂŁ o concepĂžie unitarĂŁ privind aplicarea de tehnologii noi Âşi eficiente, agrementate conform legii, în proiectarea Âşi execuĂžia lucrĂŁrilor de drumuri.
    ART. 58
    în exercitarea atribuĂžiilor prevĂŁzute la art. 57 Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului elaboreazĂŁ reglementĂŁri obligatorii pentru toate persoanele juridice sau fizice care deĂžin drumuri deschise circulaĂžiei publice în administrare sau în proprietate, cu respectarea reglementĂŁrilor în vigoare privind autonomia administraĂžiei publice locale Âşi dreptul de proprietate.
    ART. 59
    (1) Conducerea activitĂŁĂžii de proiectare, execuĂžie, modernizare, reparare, întreĂžinere, exploatare Âşi administrare a drumurilor judeĂžene Âşi a celor de interes local revine autoritĂŁĂžilor administraĂžiei publice locale, cu respectarea prevederilor art. 24.
    (2) Pentru proiectarea Âşi modernizarea strĂŁzilor care constituie pĂŁrĂži componente ale drumurilor de interes naĂžional este necesar acordul prealabil al Ministerului Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului.

    CAP. 5
    SancĂžiuni

    ART. 60
    (1) Constituie contravenĂžii Âşi se sancĂžioneazĂŁ urmĂŁtoarele fapte:
    a) încĂŁlcarea prevederilor art. 17 alin. (2), ale art. 18, 31, 38 Âşi ale art. 49 alin. (2) se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei, aplicatĂŁ persoanelor fizice sau juridice;
    b) încĂŁlcarea prevederilor art. 16 alin. (2), art. 26, 30, art. 32 alin. (2), art. 43, art. 44 alin. (3), art. 46, art. 47 alin. (1^1) - (5), ale art. 48, 50, 52 Âşi 53 se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei, aplicatĂŁ persoanelor fizice sau juridice;
    c) încĂŁlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) prin nerespectarea prevederilor din autorizaĂžia specialĂŁ de transport emisĂŁ pentru depĂŁÂşirea maselor Âşi/sau dimensiunilor maxime admise se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei, aplicatĂŁ transportatorului, aÂşa cum este menĂžionat în autorizaĂžia specialĂŁ de transport;
    d) încĂŁlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) prin efectuarea transporturilor cu depĂŁÂşirea masei totale Âşi/sau a dimensiunilor maxime admise, fĂŁrĂŁ autorizaĂžie specialĂŁ de transport eliberatĂŁ de administratorul drumului, se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 50.000.000 lei la 60.000.000 lei, aplicatĂŁ operatorului de transport, astfel cum este menĂžionat în licenĂža de transport, sau deĂžinĂŁtorului vehiculului, astfel cum este menĂžionat în certificatul de înmatriculare a vehiculului;
    e) încĂŁlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) prin efectuarea transporturilor cu depĂŁÂşirea masei maxime admise pe axe pânĂŁ la masa maximĂŁ ce poate fi autorizatĂŁ, fĂŁrĂŁ autorizaĂžie specialĂŁ de transport, se sancĂžioneazĂŁ cu avertisment scris sau cu amendĂŁ de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei, aplicatĂŁ operatorului de transport, astfel cum este menĂžionat în licenĂža de transport, sau deĂžinĂŁtorului vehiculului, astfel cum este menĂžionat în certificatul de înmatriculare a vehiculului;
    f) încĂŁlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) prin efectuarea transporturilor cu depĂŁÂşirea masei maxime pe axe ce poate fi autorizatĂŁ, fĂŁrĂŁ autorizaĂžie specialĂŁ de transport, se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 60.000.000 lei la 80.000.000 lei, aplicatĂŁ operatorului de transport, astfel cum este menĂžionat în licenĂža de transport, sau deĂžinĂŁtorului vehiculului, astfel cum este menĂžionat în certificatul de înmatriculare a vehiculului;
    g) încĂŁlcarea restricĂžiilor de circulaĂžie instituite potrivit art. 44 alin. (2) se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei, aplicatĂŁ conducĂŁtorului auto;
    h) refuzul de a se supune verificĂŁrii prin cântĂŁrire Âşi/sau mĂŁsurare a dimensiunilor vehiculului se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei, aplicatĂŁ conducĂŁtorului auto;
    i) blocarea accesului la instalaĂžiile de cântĂŁrire aparĂžinând administratorului drumului se sancĂžioneazĂŁ cu amendĂŁ de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei, aplicatĂŁ conducĂŁtorului auto, dacĂŁ prin aceasta s-a încercat sustragerea sa sau a altor persoane de la obligaĂžia de a se supune verificĂŁrii prevĂŁzute la lit. h).
    (2) Pentru încĂŁlcarea prevederilor art. 41 alin. (1), precum Âşi a restricĂžiilor de circulaĂžie instituite potrivit art. 44 alin. (2) contravenientul va plĂŁti, pe lângĂŁ amenda contravenĂžionalĂŁ, Âşi contravaloarea autorizaĂžiei speciale de transport. în aceste situaĂžii agentul constatator înscrie în procesul-verbal de constatare a contravenĂžiei obligaĂžia de platĂŁ a autorizaĂžiei speciale de transport, calculatĂŁ Âşi eliberatĂŁ potrivit prevederilor legale. Procesul-verbal devine titlu executoriu fĂŁrĂŁ învestire sau altĂŁ formalitate Âşi cu privire la obligaĂžia de platĂŁ a autorizaĂžiei speciale de transport.
    (3) Pentru vehiculele înmatriculate în alte state, amenda contravenĂžionalĂŁ se aplicĂŁ în toate cazurile conducĂŁtorului auto.
    (4) Amenda contravenĂžionalĂŁ Âşi contravaloarea autorizaĂžiei speciale de transport se pot achita Âşi în punctele de trecere a frontierei.
    (5) Pentru încĂŁlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) Âşi a restricĂžiilor de circulaĂžie instituite potrivit art. 44 alin. (1) Âşi (2) Âşi sancĂžionate potrivit alin. (1) lit. c), d), f) Âşi g), vehiculul va fi imobilizat în spaĂžii amenajate pe reĂžeaua internĂŁ sau în punctele de trecere a frontierei pânĂŁ la achitarea contravalorii autorizaĂžiei speciale de transport.
    (5^1) în cazul în care la locul producerii contravenĂžiei nu se gĂŁseÂşte un spaĂžiu amenajat pentru imobilizarea vehiculului, trebuie sĂŁ se asigure în condiĂžii de siguranÞã, pe cheltuiala contravenientului, transportul vehiculului pânĂŁ la cel mai apropiat spaĂžiu.
    (6) La data aderĂŁrii României la Uniunea EuropeanĂŁ, verificarea privind masele Âşi dimensiunile maxime admise se va efectua în trafic Âşi în punctele de trecere de la frontiera cu statele nemembre ale Uniunii Europene.
    (7) La data aderĂŁrii României la Uniunea EuropeanĂŁ agenĂžiile de control Âşi încasare ale Companiei NaĂžionale de AutostrĂŁzi Âşi Drumuri NaĂžionale din România - S.A., aflate la frontiera cu statele membre ale Uniunii Europene, devin agenĂžii de încasare a tarifelor datorate administratorului drumului.
    (8) Contravenientul care achitĂŁ integral contravaloarea autorizaĂžiei speciale de transport în termen de 48 de ore de la data înmânĂŁrii sau comunicĂŁrii procesului-verbal de constatare a contravenĂžiei poate achita, în acelaÂşi termen, jumĂŁtate din minimul amenzii prevĂŁzute de actul normativ, potrivit art. 28 alin. (1) din OrdonanĂža Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenĂžiilor, aprobatĂŁ cu modificĂŁri Âşi completĂŁri prin Legea nr. 180/2002, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare.
    ART. 61
    Constatarea contravenĂžiilor Âşi aplicarea sancĂžiunilor prevĂŁzute la art. 60 alin. (1) Âşi (5) se fac de cĂŁtre:
    a) personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor, ConstrucĂžiilor Âşi Turismului;
    b) administratorul drumului, prin personal împuternicit;
    c) ofiĂžerii Âşi agenĂžii de poliĂžie, dupĂŁ caz.
    ART. 62
    Prevederile art. 60 se completeazĂŁ cu dispoziĂžiile OrdonanĂžei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenĂžiilor, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 180/2002.
    ART. 63
    Cuantumurile amenzilor prevĂŁzute la art. 60 pot fi modificate prin hotĂŁrâre a Guvernului.

    CAP. 6
    DispoziĂžii tranzitorii Âşi finale

    ART. 64
    DispoziĂžiile prevĂŁzute la art. 2, art. 24 - 27, art. 30 Âşi 31, art. 38 Âşi 42 se aplicĂŁ Âşi drumurilor de utilitate privatĂŁ, deschise circulaĂžiei publice, iar prevederile art. 60, numai pentru art. 30, art. 41, art. 43, art. 44 alin. (3), art. 47, art. 50 Âşi 51.
    ART. 65 *** Abrogat
    ART. 66
    Anexele nr. 1 Âşi 2 fac parte integrantĂŁ din prezenta ordonanÞã.
    ART. 67
    Prevederile prezentei ordonanĂže intrĂŁ în vigoare la data de 1 ianuarie 1998. Pe aceeaÂşi datĂŁ se abrogĂŁ Legea drumurilor nr. 13/1974, publicatĂŁ în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 107 din 31 iulie 1974, Legea nr. 37/1975 privind sistematizarea, proiectarea Âşi realizarea arterelor de circulaĂžie în localitĂŁĂžile urbane Âşi rurale, republicatĂŁ în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 82 din 6 septembrie 1978, Legea nr. 43/1975 pentru stabilirea normelor privind proiectarea, construirea Âşi modernizarea drumurilor, publicatĂŁ în Buletinul Oficial, nr. 136 din 27 decembrie 1975, cu modificĂŁrile ulterioare, Âşi prevederile referitoare la drumuri din HotĂŁrârea Consiliului de MiniÂştri nr. 257/1959 privind raĂžionalizarea folosirii terenurilor situate de-a lungul cĂŁilor ferate Âşi drumurilor, precum Âşi orice prevederi contrare.

    ANEXA 1

                 LIMITELE ZONELOR DRUMURILOR

    a) Zonele de siguranÞã ale drumurilor sunt cuprinse de la limita exterioarĂŁ a amprizei drumului pânĂŁ la:
    - 1,50 m de la marginea exterioarĂŁ a ÂşanĂžurilor, pentru drumurile situate la nivelul terenului;
    - 2,00 m de la piciorul taluzului, pentru drumurile în rambleu;
    - 3,00 m de la marginea de sus a taluzului, pentru drumurile în debleu cu înĂŁlĂžimea pânĂŁ la 5,00 m inclusiv;
    - 5,00 m de la marginea de sus a taluzului, pentru drumurile în debleu cu înĂŁlĂžimea mai mare de 5,00 m.
    b) Zonele de protecĂžie sunt cuprinse între marginile exterioare ale zonelor de siguranÞã Âşi marginile zonei drumului, delimitat conform tabelului urmĂŁtor:
---------------------------------------------------------
 Categoria     AutostrĂŁzi  Drumuri    Drumuri   Drumuri
 drumului                  naĂžionale  judeĂžene  comunale
---------------------------------------------------------
 DistanĂža de
 la axul
 drumului
 pânĂŁ la
 marginea         50          22         20        18
 exterioarĂŁ
 a zonei
 drumului (m)
---------------------------------------------------------


     ANEXA 2*1)

    *1) Anexa nr. 2 este reprodusĂŁ în facsimil.

                      Mase Âşi dimensiuni maxime admise

    Categoriile de drumuri din punct de vedere al maselor Âşi dimensiunilor maxime admise:

    ER = drum European Reabilitat
    E  = drum European
    M  = drum Modernizat
    P  = drum Pietruit
 ______________________________________________________________________________
|        |                                     |  ER   |   E   |   M   |   P   |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|1.      |DIMENSIUNI MAXIME ADMISE (în metri)                                  |
|________|_____________________________________________________________________|
|1.1.    |Lungime                                                              |
|        |_____________________________________________________________________|
|        |Autovehicul, altul decât autobuz     |12,00 m|12,00 m|12,00 m|12,00 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |RemorcĂŁ                              |12,00 m|12,00 m|12,00 m|12,00 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |Vehicul articulat                    |16,50 m|16,50 m|16,50 m|16,50 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |Tren rutier                          |18,75 m|18,75 m|18,75 m|18,75 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |Autobuz cu douĂŁ axe                  |13,50 m|13,50 m|13,50 m|13,50 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |Autobuz cu mai mult de douĂŁ axe      |15,00 m|15,00 m|15,00 m|15,00 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |Autobuz cu remorcĂŁ                   |18,75 m|18,75 m|18,75 m|18,75 m|
|        |_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|        |Autobuz articulat                    |18,75 m|18,75 m|18,75 m|18,75 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|1.2.    |LĂŁĂžime                                                               |
|________|_____________________________________________________________________|
|(a)     |Orice vehicul, cu excepĂžia celor     |       |       |       |       |
|        |frigorifice având caroseria izotermĂŁ | 2,55 m| 2,55 m| 2,55 m| 2,55 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|(b)     |Vehicul frigorific având caroseria   |       |       |       |       |
|        |izotermĂŁ                             | 2,60 m| 2,60 m| 2,60 m| 2,60 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|1.3.    |înĂŁlĂžime (orice vehicul)             | 4,00 m| 4,00 m| 4,00 m| 4,00 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|1.4.    |Suprastructuri demontabile Âşi unitĂŁĂži de transport standardizate cum |
|        |ar fi containerele vor respecta dimensiunile precizate               |
|        |la 1.1., 1.2., 1.3., 1.6., 1.7., 1.8. Âşi 4.4.                        |
|________|_____________________________________________________________________|
|1.4.a.  |DacĂŁ în spatele autobuzului sunt montate dispozitive detaÂşabile      |
|        |exterioare, cum ar fi cutiile pentru schiuri, lungimea               |
|        |autovehiculului, inclusiv aceste dispozitive, nu trebuie sĂŁ          |
|        |depĂŁÂşeascĂŁ lungimea maximĂŁ prevĂŁzutĂŁ la pct. 1.1.                    |
|________|_____________________________________________________________________|
|1.5.    |Toate autovehiculele sau ansamblurile de vehicule trebuie sĂŁ aibĂŁ    |
|        |posibilitatea de a întoarce într-o coroanĂŁ circularĂŁ cu o razĂŁ       |
|        |exterioarĂŁ de 12,5 m Âşi o razĂŁ interioarĂŁ de 5,3 m                   |
|________|_____________________________________________________________________|
|1.5.a.  |CerinĂže suplimentare pentru autobuze.                                |
|        |Cu vehiculul în staĂžionare, prin trasarea unei linii pe sol, se      |
|        |fixeazĂŁ un plan vertical tangent la latura vehiculului plasatĂŁ spre  |
|        |cercul exterior. în cazul unui vehicul articulat, cele douĂŁ pĂŁrĂži    |
|        |rigide ale acestuia trebuie sĂŁ fie pe acelaÂşi aliniament cu planul.  |
|        |Atunci când vehiculul intrĂŁ, dupĂŁ o traiectorie liniarĂŁ, pe suprafaĂža|
|        |circularĂŁ descrisĂŁ la pct. 1.5., nici o parte a vehiculului nu       |
|        |trebuie sĂŁ depĂŁÂşeascĂŁ acest plan vertical cu mai mult de 0,6 m.      |
|________|_____________________________________________________________________|
|1.6.    |DistanĂža maximĂŁ între axa pivotului  |       |       |       |       |
|        |de cuplare al semiremorcii Âşi partea |       |       |       |       |
|        |din spate a semiremorcii             |12,00 m|12,00 m|12,00 m|12,00 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|1.7.    |DistanĂža maximĂŁ mĂŁsuratĂŁ paralel cu  |       |       |       |       |
|        |axa longitudinalĂŁ a trenului rutier  |       |       |       |       |
|        |din punctul extern aflat cel mai în  |       |       |       |       |
|        |faÞã al zonei de încĂŁrcare din       |       |       |       |       |
|        |spatele cabinei, pânĂŁ la punctul cel |       |       |       |       |
|        |mai din spate al remorcii din        |       |       |       |       |
|        |ansamblu, minus distanĂža dintre      |       |       |       |       |
|        |partea din spate a autovehiculului Âşi|       |       |       |       |
|        |partea din faÞã a remorcii           |15,65 m|15,65 m|15,65 m|15,65 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|1.8.    |DistanĂža maximĂŁ mĂŁsuratĂŁ paralel cu  |       |       |       |       |
|        |axa longitudinalĂŁ a trenului rutier  |       |       |       |       |
|        |din punctul extern aflat cel mai în  |       |       |       |       |
|        |faÞã al zonei de încĂŁrcare din       |       |       |       |       |
|        |spatele cabinei pânĂŁ la punctul cel  |       |       |       |       |
|        |mai din spate al remorcii din        |       |       |       |       |
|        |ansamblu                             |16,40 m|16,40 m|16,40 m|16,40 m|
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.      |MASA TOTALÃ MAXIMÃ ADMISÃ A VEHICULULUI (în tone)                    |
|________|_____________________________________________________________________|
|2.1.    |Vehicule care fac parte dintr-un ansamblu de vehicule                |
|________|_____________________________________________________________________|
|2.1.1.  |RemorcĂŁ cu douĂŁ axe                  |  18 t |  17 t |  17 t |  16 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.1.2.  |RemorcĂŁ cu trei axe                  |  24 t |  22 t |  22 t |  20 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.2.    |Ansamblu de vehicule                                                 |
|________|_____________________________________________________________________|
|2.2.1.  |Tren rutier cu cinci sau Âşase axe                                    |
|________|_____________________________________________________________________|
|(a)     |Autovehicul cu douĂŁ axe cu remorcĂŁ   |       |       |       |       |
|        |cu trei axe                          |  40 t |  40 t | 40 t  |  38 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|(b)     |Autovehicul cu trei axe cu remorcĂŁ   |       |       |       |       |
|        |cu douĂŁ sau trei axe                 |  40 t |  40 t | 40 t  |  38 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.2.2.  |Vehicul articulat cu cinci sau Âşase axe                              |
|________|_____________________________________________________________________|
|(a)     |Autovehicul cu douĂŁ axe cu           |       |       |       |       |
|        |semiremorcĂŁ cu trei axe              |  40 t |  40 t |  40 t |  38 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|(b)     |Autovehicul cu trei axe cu           |       |       |       |       |
|        |semiremorcĂŁ cu douĂŁ sau trei axe     |  40 t |  40 t |  40 t |  38 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|(c)     |Autovehicul cu trei axe cu           |       |       |       |       |
|        |semiremorcĂŁ cu douĂŁ sau trei axe     |       |       |       |       |
|        |care transportĂŁ un container ISO de  |       |       |       |       |
|        |40 de picioare într-o operaĂžiune de  |       |       |       |       |
|        |transport combinat                   |  44 t |  42 t |  40 t |  40 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.2.3.  |Tren rutier cu patru axe compus      |       |       |       |       |
|        |dintr-un autovehicul cu douĂŁ axe Âşi  |       |       |       |       |
|        |o remorcĂŁ cu douĂŁ axe                |  36 t |  36 t |  36 t |  34 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.2.4.  |Vehicul articulat cu patru axe compus dintr-un autovehicul cu douĂŁ   |
|        |axe Âşi o semiremorcĂŁ cu douĂŁ axe, dacĂŁ distanĂža (d) dintre axele     |
|        |semiremorcii este:                                                   |
|________|_____________________________________________________________________|
|2.2.4.1.|mai mare sau egalĂŁ cu 1,3 m dar mai  |       |       |       |       |
|        |micĂŁ sau egalĂŁ cu 1,8 m              |  36 t |  36 t |  36 t |  34 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.2.4.2.|mai mare de 1,8 m                    | 36 t* |  36 t |  36 t |  34 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.3.    |Autovehicule                                                         |
|________|_____________________________________________________________________|
|2.3.1.  |Autovehicul cu douĂŁ axe              |  18 t |  17 t |  16 t |  16 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.3.2.  |Autovehicul cu trei axe              |25 t/  |22 t/  |  22 t |  22 t |
|        |                                     |26 t** |24 t** |       |       |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.3.3.  |Autovehicul cu patru axe din care    |       |       |       |       |
|        |douĂŁ axe de direcĂžie                 |32 t** | 30 t  |  30 t |  28 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|2.4.    |Autobuz articulat cu trei axe        |  28 t |  28 t |  26 t |  26 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.      |MASA MAXIMÃ ADMISÃ PE AXE (în tone)                                  |
|________|_____________________________________________________________________|
|3.1.    |Axa simplĂŁ                                                           |
|        |_____________________________________________________________________|
|        |Axa simplĂŁ nemotoare                 |  10 t |  10 t |   8 t | 7,5 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.2.    |Axa dublĂŁ (tandem) a remorcilor Âşi semiremorcilor                    |
|        |Suma maselor pe axele componente, dacĂŁ distanĂža (d) dintre ele este: |
|________|_____________________________________________________________________|
|3.2.1.  |mai micĂŁ de 1,0 m (d < 1,0)          |  11 t |  11 t |  11 t |  11 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.2.2.  |mai mare sau egalĂŁ cu 1,0 m dar mai  |       |       |       |       |
|        |micĂŁ de 1,3 m (1,0 </= d < 1,3)      |  16 t |  16 t |  15 t |  14 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.2.3.  |mai mare sau egalĂŁ cu 1,3 m dar mai  |       |       |       |       |
|        |micĂŁ de 1,8 m (1,3 </= d < 1,8)      |  18 t |  17 t |  16 t |  15 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.2.4.  |mai mare sau egalĂŁ cu 1,8 m          |       |       |       |       |
|        |(1,8 </= d)                          |  20 t |  20 t |  16 t |  15 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.3.    |Axa triplĂŁ (tridem) a remorcilor Âşi semiremorcilor                   |
|        |Suma maselor pe axele componente, dacĂŁ distanĂža (d) dintre ele este: |
|________|_____________________________________________________________________|
|3.3.1.  |mai micĂŁ sau egalĂŁ cu 1,3 m          |       |       |       |       |
|        |(d </= 1,3)                          |  21 t |  21 t |  19 t |16,5 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.3.2.  |mai mare de 1,3 m dar mai micĂŁ sau   |       |       |       |       |
|        |egalĂŁ cu 1,4 m (1,3 < d </= 1,4)     |  24 t |  22 t |  20 t |  18 t |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.4.    |Axa simplĂŁ motoare                                                   |
|________|_____________________________________________________________________|
|3.4.1.  |Axa motoare a vehiculelor la care se |       |       |       |       |
|        |face referire la punctele            |       |       |       |       |
|        |2.2.1. Âşi 2.2.2.                     | 11,5 t|  10 t |   9 t |  8 t  |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.4.2.  |Axa motoare a vehiculelor la care se |       |       |       |       |
|        |face referire la punctele 2.2.3.,    |       |       |       |       |
|        |2.2.4., 2.3. Âşi 2.4.                 | 11,5 t|  10 t |   9 t |  8 t  |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.5.    |Axa dublĂŁ (tandem) a autovehiculelor                                 |
|        |Suma maselor pe axele componente, dacĂŁ distanĂža (d) dintre ele este: |
|________|_____________________________________________________________________|
|3.5.1.  |mai micĂŁ de 1,0 m (d < 1,0)          | 11,5 t|  10 t |  10 t | 10 t  |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.5.2.  |mai mare sau egalĂŁ cu 1,0 m dar mai  |  16 t |  15 t |14 t/  | 13 t  |
|        |micĂŁ de 1,3 m (1,0 </= d < 1,3)      |       |       |15 t***|       |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|3.5.3.  |mai mare sau egalĂŁ cu 1,3 m dar mai  |18 t/  |17 t/  |  16 t |  15 t |
|        |micĂŁ de 1,8 m (1,3 </= d < 1,8)      |19 t** |18 t***|       |       |
|________|_____________________________________|_______|_______|_______|_______|
|4.      |ALTE CONDIÞII CONSTRUCTIVE IMPUSE VEHICULELOR                        |
|________|_____________________________________________________________________|
|4.1.    |Pentru toate vehiculele                                              |
|        |Masa suportatĂŁ de axa motoare sau axele motoare ale unui vehicul     |
|        |sau ansamblu de vehicule va fi de cel puĂžin 25% din masa totalĂŁ cu   |
|        |încĂŁrcĂŁturĂŁ a vehiculului sau ansamblului de vehicule, atunci când   |
|        |acestea sunt utilizate în trafic internaĂžional.                      |
|________|_____________________________________________________________________|
|4.2.    |Trenuri rutiere                                                      |
|        |DistanĂža dintre axa din spate a unui autovehicul Âşi axa din faÞã a   |
|        |remorcii va fi de cel puĂžin 3,0 m.                                   |
|________|_____________________________________________________________________|
|4.3.    |Masa maximĂŁ admisĂŁ în funcĂžie de ampatament                          |
|        |Masa maximĂŁ admisĂŁ, exprimatĂŁ în tone, a unui autovehicul cu patru   |
|        |axe nu poate depĂŁÂşi de cinci ori distanĂža, exprimatĂŁ în metri,       |
|        |dintre axele osiilor extreme ale autovehiculului.                    |
|________|_____________________________________________________________________|
|4.4.    |Semiremorci                                                          |
|        |DistanĂža mĂŁsuratĂŁ în plan orizontal între axa pivotului de cuplare Âşi|
|        |orice punct din partea frontalĂŁ a semiremorcii nu trebuie sĂŁ         |
|        |depĂŁÂşeascĂŁ 2,04 m.                                                   |
|________|_____________________________________________________________________|

    *) Plus o limitĂŁ de 2 tone, atunci când masa maximĂŁ admisĂŁ a vehiculului motor este de 18 tone Âşi masa maximĂŁ admisĂŁ a axei tandem a semiremorcii este de 20 tone Âşi axa motoare este prevĂŁzutĂŁ cu roĂži jumelate Âşi cu suspensie pneumaticĂŁ sau echivalentĂŁ acesteia.
    **) Se aplicĂŁ în cazul în care axa motoare este prevĂŁzutĂŁ cu roĂži jumelate Âşi cu suspensie pneumaticĂŁ sau echivalentĂŁ acesteia, sau în cazul în care fiecare axĂŁ motoare este prevĂŁzutĂŁ cu roĂži jumelate Âşi masa maximĂŁ a fiecĂŁrei axe nu depĂŁÂşeÂşte 9,5 tone.
    ***) Se aplicĂŁ în cazul în care axa este prevĂŁzutĂŁ cu suspensie pneumaticĂŁ sau echivalentĂŁ acesteia.