CALCULATOR DIURNA - EXPLICATII :

Pentru deplasarile in Romania, diurna se acorda in conformitate cu HG 1860/2006 (privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cadrul localitatii, in interesul serviciului). Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare (art. 10). Pentru delegarea cu o durata de o singura zi , precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

Pentru deplasarile in strainatate (pe teritoriul altor state) , nivelul diurnelor pentru fiecare tara in care are loc deplasarea este reglementat de Hotararea nr. 518/10 iulie 1995(privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar- cu modificarile ulterioare). Pentru deplasarile in strainatate, perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de momentul trecerii cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Pentru transportul de marfa, nu este intotdeauna simplu de identificat unde este punctul de plecare, respectiv sosire aferent unei delegatii, avand in vedere ca multe instructiuni se dau soferilor prin telefon, sau alte mijloace de comunicare la distanta. Dupa parerea noastra, cel mai eficient si sigur document primar pentru identificarea zilelor cuvenite de diurna ramane foaia de parcurs.

Calculatorul de diurna, pornind de la optiunile specificate de d-voastra initial (setari), face pentru o situatie concreta calculul diurnei.

Astfel, pentru traficul international, pe baza foii de parcurs, se introduce rand cu rand, separat pe fiecare destinatie (tara), data si ora plecarii (identificata la granita cu Romania) , respectiv data si ora sosirii (identificata la granita cu Romania).

Pentru timpul petrecut in deplasare in Romania se alege la tara destinatie: Romania. Binenteles, in cazul deplasarilor in Romania, data si ora plecarii, respectiv sosirii din formularul de calcul se poate asimila si datei si orei plecarii, respectiv sosirii din/ in localitatea unde soferul isi are locul permanent de lucru.

Programul va calcula automat numarul de zile cuvenite. Acest numar de zile poate fi modificat de d-voastra, caz in care vi se permite sa introduceti o explicatie (de exemplu in caz de spitalizare, si alte cazuri explicite prevazute de lege). Odata calculul finalizat, il puteti tipari, numele delegatului (soferului) pe care l-ati indicat aparand pe formularul tiparit. Aceste informatii nu se salveaza, ele ramanand pe ecran pana cand faceti click pe butonul UN NOU CALCUL sau parasiti pagina.

Fara a avea pretentia sa va impunem o anumita procedura de lucru, va sugeram posibilitatea ca acest formular tiparit sa-l anexati la Ordinul de deplasare al soferului respectiv. De regula formularul 14-4-4, A5. Tot la acest formular se poate anexa si modelul de DECONT JUSTIFICATIV DE CHELTUIELI furnizat de noi la adresa http://www.euload.com/model.php , care fiind completat de catre sofer si avand toate documentele justificative anexate, poate juca rolul de Centralizator de cheltuieli pentru Ordinul de deplasare la care se refera, furnizand in acelasi timp informatii pretioase pentru alte compartimente ale firmei decat cel financiar-contabil.

Este important in acelasi timp de mentionat ca Setarile (optiunile) d-voastra in ce priveste modul de calcul al diurnei pot fi modificate oricand apasand butonul SETARI.