M Gma” Euload .com <euloadcom@gmail.com>

RE: Regarding the cabotage clarifications
1 message

CABAU Emmanuel <Emmanuel. CABAU@ec.europa.eu> Fri, Mar 4, 2022 at 11:14 AM
To: "Euload .com" <euloadcom@gmail.com>

Good morning,
Yes it is fine: you can do three cabotage operations in DE.
Best

E. Cabau

From: Euload .com <euloadcom@gmail.com>

Sent: Friday, March 4, 2022 10:09 AM

To: CABAU Emmanuel (MOVE) <Emmanuel. CABAU@ec.europa.eu>

Cc: MAILLART Ines (MOVE) <Ines.MAILLART@ec.europa.eu>; KUSKE Katarzyna (MOVE)

<Katarzyna. KUSKE@ec.europa.eu>; COLSON Jean-Louis (MOVE) <Jean-Louis.Colson@ec.europa.
eu>; PTASZYNSKA Ewa (MOVE) <Ewa.PTASZYNSKA@ec.europa.eu>; TOMIC Lana (MOVE-EXT)
<Lana. TOMIC@ext.ec.europa.eu>

Subject: Regarding the cabotage clarifications

Good morning,

Thank you for your email and for posting the Clarification.
Regarding the question 10. How is the 4 days ‘cooling off’ period calculated?

| am not sure that | understand well, especially the current clarification is a little bit different from the
previous we read it:

Under Article 8(2a), a haulier is not allowed to carry out cabotage operations in the same Member State
within four days following the end of a cabotage operation in that Member State. During this ‘cooling off’
period it is however possible to perform cabotage operations in another Member State.

It is also possible for a haulier to carry out one or several cross border operations from or to the Member
State where cabotage took place (respectively to or from another Member State or a third country) within the
preceding 4 days, or to stay in the Member State where cabotage took place without performing cabotage
operations.

The cooling off period of 4 days applies each time a cabotage operation has been completed, even if only
one cabotage operation has been performed. It results that the cooling off period starts applying individually
for each Member State in which cabotage took place.

So, in order to have everything clear, please let me know if the below scenarios is possible and legal
also:

| am a transport company from Romania. | made an international trip to Germany with the truck
BHO1XXX . Then | made a first cabotage in Germany for one day, then a second cabotage in Germany
for another day, then a third cabotage in Germany for one more day. All the cabotage operations were
made by the same truck BHO1XXX. Then | leave Germany back to Romania, lets say.

Is this according with legal rules?
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Thank you in advance for your answer .

Best regards,
Aliz Jakab
Mobil: 0040 756-777-714



