ANAF in razboi cu transportul romanesc
 

 Stimati membri,

 Am aflat cu stupoare in ultimele cateva zile de abuzurile pe care anumiti inspectori ANAF le-au facut impotriva mai multor transportatori din judetele Arad, Prahova si Brasov.
 Foarte pe scurt, reprezentantii ANAF, desi legislatia cu privire la calculul diurnelor acordate soferilor aflati in deplasare nu s-a schimbat de zeci de ani s-au aventurat intr-o noua "interpretare" a acesteia.
 Mai precis, in viziunea lor, soferii aflati la bordul vehiculelor pe parcursul derularii transportului nu se afla nici in deplasare, nici in detasare, si ca atare diurnele acordate nu se mai considera diurne ci venituri salariale, la care trebuia calculat si virat impozitul pe salarii si contributiile sociale.

 In viziunea lor:

 "Pentru tratarea corecta, din punct de vedere fiscal, a diurnei acordate salariatilor pentru transportul rutier de marfa, a fost verificala incadrarea in prevederile H.G. nr.518/1995 si ale Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii. Astfel, conditiile pentru plata diurnei sunt prevazute la art.1 din H.G. nr.518/1995 unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor cu caracter temporar si se refera la:
a) vizite oficiale, tratative (negocieri), consultari, incheieri de conventii, acorduri si alte asemenea intelegeri;
b) participari la targuri si expozitii; prospectarea pietei; actiuni de cooperare economica si tehnico-stiintifica; contractari si alte actiuni care decurg din executarea contractelor de comert exterior,
c) documentare, schimb de experienta;
d) cursuri si stagii de practica si specializare sau perfectionare, inclusiv participarea elevilor, studentilor si cadrelor didactice insotitoare la olimpiade si concursuri in domeniul invatamantului;
e) participari la congrese, conferinte, simpozioane, seminarii, colocvii sau alte reuniuni,care prezinta interes pentru activitatea specifica a unitatii, precum si la manifestari Stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele asemenea,
f) primiri de titluri, grade profesionale, distinctii sau premii conferite pentru realizari stiintifice, culturale, artistice sau sportive ;
g) desfasurarea unei activitati stiintifice, culturale, artistice sau sportive, temporare, [...].


 Potrivit art. 17 din H.G. nr. 518/1995, prevederile acestei hotariri se aplica si societatilor comerciale. Analizand situatiile prevazute de art.1 din H.G. nr.518/1995, inspectia fiscala a constatat ca activitatea de transport international prestata de soferii angajati de Gerom Intertrans S.R.L. nu se circumscrie niciuneia dintre aceste situatii."

 ERONAT ! Activitatea de transport international se circumscrie foarte clar la punctul b) - contractari si alte actiuni care decurg din executarea contractelor de comert exterior".

 Inspectorii continua mai departe filmul halucinant al rationamentului lor:

 "Avand in vedere faptul ca, S.C. Gerom Intertrans S.R.L. desfasoara activitatea de transport international prin intermediul salariatilor care indeplinesc functia de sofer in baza contractelor individuale de munca, iar exercitarea atributiilor de serviciu, de catre acestia, nu se realizeaza intr-un loc fix, respectiv la sediul social al angajatorului, deplasarea acestora in strainatate nu poate fi definita ca o exercitare a atributiilor de serviciu in afara locului de munca."

 Complet ERONAT ! Daca atunci cand soferul se afla pe drum , in cursul executarii unei transport de marfa, inspectorii considera ca acest lucru nu inseamna "exercitare a atributiilor de serviciu in afara locului de munca", acest lucru inseamna ca domnii inspectori sunt in masura sa spuna care este locul lui de munca la care se regaseste in timpul executarii transportului. Se gandesc probabil ca autovehiculul X este locul de munca al soferului Y.

 Din nou ERONAT! Autovehiculul sa zicem AR-01-XYZ nu este un loc de munca , el este un MIJLOC DE MUNCA, il veti gasi in lista de MIJLOACE FIXE, la categoria Mijloace de transport. El este o unealta , asa cum este si strungul. Strungul in sine nu este locul de munca al nimanui, el este o unealta. Faptul ca unealta numita autocamion are deasupra o capota si un parbriz protector, nu schimba faptul ca autovehiculul ramane la randul lui o unealta si nicidecum un loc de munca. Nu cunosc pe nimeni sa aiba declarat domiciliul, fie el si flotant, pe numarul de inmatriculare al unui camion.

 Tin sa precizez, ca de mai bine de 20 de ani, si de fapt si inainte de 1989, conducatorii auto aveau pe de o parte salar de incadrare si atunci cand se aflau la bordul autovehiculelor in miscare (in deplasare) primeau si diurna.

 Dovada ca in intregul sector de transport exista aceasta abordare stau marturie sutele, miile de articole pe aceasta tema publicate de-a lungul timpului, dintre care cateva exemple va dam mai jos:

 Materialul publicat de www.bursatransport.ro, in date de 24.04.2013, cu titlul: Impozitarea diurnei incepand cu data de 1 februarie 2013
 Materialul publicat de euload.com, in cadrul rubricii Calculator diurne
 Materialul publicat in iunie 2014 de site-ul www.legestart.ro cu titlul Diurna minima si maxima deductibila: Ce trebuie sa stim?

 Exista chiar cateva referiri ale autoritatilor referitor la acest subiect:

 Adresa Ministerului de Transport cu privire la acceptarea obiectiunilor formulate de APTE 2002 cu privire impozitarea diurnelor in cadrul unui proiect de cod fiscal in 2011 - click aici.
 Adresa ANAF din data de 23.10.2014 (vezi ultimul paragraf) - click aici.

 Deciziile echipelor de control de a reincadra diurnele acordate, ca si venituri salariale este eronata, abuziva chiar, si am putea-o numi criminala, avand in vedere ca un astfel de demers, cu niste sume fabuloase imputate, cu instituirea sechestrului asigurator, desfiinteaza pur si simplu firmele respective.
 Un astfel de demers, generalizat la nivelul intregii tari, ar insemna desfiintarea in totalitate a sectorului de transport din Romania. Daca subminarea economiei nationale ar mai exista si astazi ca si infractiune in Noul cod penal, am putea spune lejer ca ne-am indrepta intr-acolo.

 Din fericire firmele de transport din Romania, presa de transport, asociatiile de transport nu sunt insensibile la catastrofa care s-a abatut asupra colegilor de breasla, si in ultimele zile, intr-o efervescenta maxima, sunt hotarate sa protesteze impotriva abuzurilor facute.
 Astfel, puteti citi luarea de pozitie din Revista Tranzit daca faceti click aici (18.12.2014) si articolul publicat astazi (19.12.2014) - click aici.
 De asemenea actiunea Asociatiei Apte 2002 de la ARAD, care reprezinta concluzia intalnirii de la ARAD, din data de 17 decembrie 2014 a unui numar impresionant de firme de transport din vestul tarii. Acestia au facut demersuri de a se intalni la Bucuresti in data de 22 decembrie 2014 la ora 10:00, la hotel Hilton, Sala Le Diplomate pentru a transmite autoritatilor indignarea pentru astfel de practici si a cere respectarea legii si inlaturarea abuzurilor comise.

 La randul nostru, noi, Euload, ne manifestam dezacordul cu privire la destabilizarea sectorului de transport din Romania si suntem intru totul solidari cu firmele, pe care o decizie abuziva, ilegala si incostienta le-au falimentat intr-o singura zi.

 Va invitam sa va exprimati si voi solidaritatea cu aceste firme prin transmiterea unui Reply la acest email cu subiectul : SUNTEM SOLIDARI.
 Cu stima,
 Echipa Euload
 www.euload.com



 
19/12/2014 18:08