Taxe de drum Ungaria – actualizare 04 iulie 2013
 

(Istoricul taxei de drum in Ungaria asa cum am reusit noi sa il surprindem pana la acest moment il puteti vizualiza in continuare in meniul Documentare / Informatii utile, sau daca faceti click aici.)


Stimati membri,


Ultimele observatii / noutati pentru data de 4 iulie:

 • Valabilitatea tichetelor cumparate este de doar 48 de ore, timp dupa care, daca camionul se mai afla inca pe parcursul traseului achitat, ramane pasibil de amenda, daca nu-si cumpara un alt tichet. Cele 48 de ore se calculeaza in felul urmator: daca soferul cumpara tichetul in data de 4 iulie 2013 la ora 13:00, valabilitatea acestuia curge de la momentul platii (desi la Start of validity scrie 2013.07.04 ora 0:00, insa pe tichet apare “Only valid after payment”). Incetarea valabilitatii apare la rubrica End of validity: 2013.07.06 ora 0:00 (adica 2013.07.05 ora 23:59). Apare pe chitanta o rubrica (Kamionstop Ervenyesseg) care indica daca aceasta perioada de valabilitate cuprinde si o perioada de restrictii (generale ?) de circulatie. Nu stim inca daca valabilitatea tichetului se prelungeste automat cu perioada restrictiei. (vezi aici un exemplu de tichet). Conform unei discutii, astazi - 05.07.2013 - purtate cu relatii clienti de la AAK ZRT., ne-au confirmat, ca tichetul cumparat nu se prelungeste automat cu perioada restrictiei.

 • dovada platii trebuie pastrata timp de 2 ani dupa expirarea valabilitatii.

 • In cazul achizitionarii cu numerar a tichetelor primiti in continuare doar chitanta in Forinti, aceastea neavand valoare de factura. Chiar pe chitanta este indicat: “Nem adougyi bizonylat” = Nu-i document valabil pentru recuperare TVA (vezi aici un exemplu de chitanta ) . Ca atare pentru a putea recupera TVA-ul de 27 % va sfatuim sa cautati puncte unde puteti plati cu card de alimentare sau sa platiti tichetul online, folosind soldul existent in contul firmei de pe www.hu-go.hu (la incarcarea soldului veti primi o factura care poate fi folosita la recuperarea TVA).

 • la chioscurile de pe traseu categoria autovehiculului se calculeaza in functie de dimensiunile autovehiculului introdus in calculator, asa incat mare atentie la completarea datelor!!!!

 • Categoriile de autovehicule D4, D3, D2 nu mai exista in noul sistem (asa cum era pana la 1 iulie – tarifare hu-vinieta). Incadrarea vehiculelor ale caror MTMA depaseste 3,5 tone se efectueaza dupa numarul axelor, astfel: J2 – 2 axe, J3 – 3 axe, J4 – patru sau mai multe axe (mentionam, ca autobuzele – B2, si autovehiculele – D1, au posibilitate de achizitiona in continuare vinietele in sistemul e-matrica).

 • La achizitionarea tichetelor la punctele de frontiera:

    • la planificarea traseului, la primul punct, trebuie sa alegeti optiunea Frontiera (=Hataratkelok) si nu numele localitatii de granita. Portiunea dintre frontiera si localitatea de granita, taxabila, nu este altfel acoperita.

 • Pentru utilizatorii de carduri Shell va punem la dispozitie lista statiilor EuroShell functionabile aflate in apropierea granitelor din Ungaria:

    • pentru granita de est (cu Romania)

      1. dinspre Arad – Nadlac: prima statie Shell la Mako, aprox. 25 km de granita

      2. dinspre Bors – Oradea: prima statie Shell la Szajol, aprox. 130 km

      3. dinspre Varsand – Chisineu Cris: prima statie Shell la Gyula, aprox. 12 km

- pentru granita de vest (cu Austria)

      4. De la Nickelsdorf in Ungaria:

      - prima statie Shell la Gaonarakpart – langa autostrada, aprox. 20 km

      - sau de pe autostrada la Tata – aprox. 110 km din granita

- pentru granita cu Slovenia

      5. Intrarea din Slovenia – Leteny catre Ungaria: prima statie Shell la Nagykanizsa, aprox. 22 km de granita

- pentru granita cu Slovacia

      6. Intrarea din Slovacia – dinspre Sahy: prima statie Shell la Dunakeszi, aprox. 70 km

      7. Intrarea din Slovacia – dinspre Rajka: prima statie Shell la Gabonarakpart – langa autostrada, aprox. 16 km


Chiar si asociatiile transportatorilor maghiari recunosc ca sistemul are o multime de greseli, sistemul nu functioneza / nu calculeaza bine (vezi aici comunicatul in limba maghiara).

 
04/07/2013 20:55