28 Iunie 2013 - Haos total in sistemul de taxe din Ungaria
 

Stimati membri,

    In legatura cu taxele de drum din Ungaria, am dori sa va putem da informatii clare si sigure, insa din pacate totul este inca si la aceasta ora, in data de 28.06.2013 ora 17, in ceata.

Foarte pe scurt, ceea ce probabil va fi (se doreste, se preconizeaza a fi) sistemul de colectare a taxelor de drum din Ungaria este urmatorul:

  • tarifele si tronsoanele de drumuri nationale si autostrazi taxabile este clar, si vi l-am prezentat anterior (vezi aici)

  • pentru a calcula aceasta taxa se vor folosi 2 variante:

   • pornind de la propria declaratie cu privire la traseul planificat, declaratie care va putea fi facuta on-line pe site-ul www.hu-go.hu sau direct la chioscurile Autoritatii Maghiare (AAK) sau punctele autorizate de AAK (ex. Benzinarii).

   • pornind de la traseul camionului, asa cum este el inregistrat prin satelit, atunci cand are instalat la bord un aparat HU-GO. Acest aparat este de fapt un nume generic, pentru orice dispozitiv de tip GPS, pe care diversi furnizori de sisteme GPS il pot furniza (asadar vor fi foarte multe tipuri constructive). Ca atare si preturile vor fi dintre cele mai diverse, plaja variind intre 10000 si 100000 de Forinti, echivalent intre 35 si 350 Euro. Nu scapati din vedere ca nu e necesar doar aparatul fizic, e nevoie si de un contract de monitorizare prin GPS incheiat cu furnizorul respectiv. (cazul fericit cand aveti deja unul din categoria celor agreati de AAK – deocamdata WEBEYE si SAFEFLEET). Lista furnizorilor agreati de Autoritatea Maghiara o gasiti aici.

  • plata acestei taxe se va putea face doar in avans (sistem prepay) fie individual, limitata la un anumit camion, pe un anumit traseu (caz ticketing) sau ca un avans la nivel de firma (cazul in care firma este inregistrata- are un cont pe www.hu-go.hu unde s-a virat/depus in avans o suma anume).

  • Ca instrumente de plata vor fi disponibile urmatoarele variante:

   • numerar forinti si euro la chioscurile si punctele autorizate AAK - doar pentru sistemul ticketing

   • card de credit (VISA, Mastercard, etc) – la chioscurile si punctele autorizate AAK, si pe www.hu-go.hu

   • card de alimentare (card de combustibil) - la chioscurile si punctele autorizate AAK

- In cazul in care se vor monta aparate GPS – furnizorii de GPS vor inregistra traseul masinii si vor transmite AAK acest traseu - urmand ca factura sa fie intocmita de AAK , iar plata acesteia se va face din soldul aflat disponibil in contul firmei pe www.hu-go.hu – sold reincarcabil cu card de credit sau cu virament bancar.

Pana aici este ceea ce se vrea sau va fi candva, de dorit chiar pe 1 iulie 2013.

Ceea ce stim insa azi 28 iunie 2013, ca NU functioneaza inca din ceea ce ar trebui, este:

   • pagina principala www.hu-go.hu in limba romana nu este inca disponibila

   • pagina www.hu-go.hu pentru inregistrarea firmelor si a camioanelor http://www.hu-go.hu/Customers/regisztracio este disponibila doar in limba maghiara, asa incat va furnizam mai jos un dictionar al termenilor de pe aceasta pagina

   • Furnizorii de aparate GPS nu sunt gata (partea de comunicare cu AAK nu este inca functionala). Neoficial se pare ca va dura intre 2 si 3 saptamani

   • Cardurile de alimentare care vor fi acceptate (pana in prezent) : MOL, Shell si Routex, nu vor fi inca acceptate in toate chioscurile sau punctele autorizate AAK.

   • Sistemul de cumparare a tichetului online pe www.hu-go.hu nu este functional

   • In cazul in care platiti numerar sau cu card de credit (VISA, MASTERCARD) la chioscurile si punctele autorizate AAK nu vi se poate elibera factura, ca atare nu aveti posibilitatea de a recupera TVA-ul

   • Amenda va fi de 110000 forinti (pana la 31.08.2013) si 165000 Forinti dupa aceasta data. In ce priveste logistica necesara controalelor, aici se pare ca lucrurile stau bine. Nu avem nici un semnal ca nu se vor emite amenzi incepand chiar de luni 01.07.2013. Nici nu a aparut nimic cu privire la o posibila amanare a taxarii.

   • Am sunat la Artand, acolo inca nu se stie daca se poate plati si in Euro, daca si cu ce carduri de alimentare se poate plati. Se stie ca se va putea plati prin card bancar dar nu se stie inca care, nu stiu daca vor fi documente de completat cu mana sau datele se vor introduce in calculator. Va putea spune mai multe abia pe 1 iulie. Dar stiu ca vor avea voluntari (adolesceti aflati in vacanta sa-i ajute). N.R. La incasare bani si la completare documente unde o greseala te poate costa 110000 Ft !!!! Minunata idee !!

Deci, ce va recomandam sa faceti cel putin deocamdata:

  • credem ca e totusi bine sa inregistrati firma pe site-ul oficial www.hu-go.hu, in cazul in care va descurcati cu dictionarul de mai jos

  • sa aveti pregatit un card VISA sau MASTERCARD, pentru a alimenta contul firmei pe www.hu-go.hu in cazul in care aplicatia online de cumparare a tichetelor va fi functionala

  • sa pregatiti un angajat care sa achizitioneze online tichetele imediat ce aplicatia este disponibila

  • sa contactati furnizorii de carduri de alimentare pentru a afla cu exactitate care sunt locatiile la care se pot cumpara tichete cu aceste carduri.

  • In rest sa speram sa ne tina nervii la cozile si stresul care va incepe de luni, 01.07.2013

De ce date avem nevoie in momentul inregistrarii pe www.hu-go.hu?

Datele firmei = Szerzodott dijfizeto neve:

 1. Persoana fizica / persoana juridica = Maganszemely

 2. Numele firmei = Szerzodott dijfizeto neve

 3. Parola = Jelszo

 4. Din nou parola = Jelszo ujra

 5. Limba utilizata = Kapcsolattartas nyelve

 6. Adresa de e-mail = E-mail cim

 7. Numar de telefon = Ertesitesi telefonszam

Sediul firmei = Szekhely:

  1. Tara = Orszag

  2. Cod Postal = Iranyitoszam

  3. Localitate = Telepules neve

  4. Strada = Kozterulet neve

  5. Numar = Hazszam

  6. Etaj = Emelet

  7. Apartament = Ajto

  8. Cod unic de identificare = Magyar azonosito

Datele vehiculului = Gepjarmu:

 1. Tara = Orszag

 2. Numar inmatriculare = Rendszam

 3. Norma de poluare = Euro-kod

 4. Numar de axe = Kategoria

  Dupa crearea contului vom primi un email de confirmare, cu u cod client (=ugyfelazonosito), pe care il vom folosi cand ne logam, si un Cod cont curent (=Folyoszamla azonosito).

  Avantajele inregistrarii pe www.hu-go.hu:

  - plata taxei de drum va fi mai simpla, mai rapida si mai confortabila

  - va fi mai usor cumpararea tichetului (in cazul in care nu detinem dispozitivul HU-GO)

  - numai utilizatorii inregistrati pot returna biletele pentru ruta proiectata

  - taxa de drum se poate declara cu ajutorul echipamentului de bord numai dupa inregistrare

  - numai utilizatorii inregistrati pot plati taxa de drum prin utilizarea soldului incarcat in avans

  - in cazul platii in avans, soldul contului curent al clientului poate fi regrupat intre conturile curente atribuite diferitelor vehicule

  Tot pe acest site este disponibil un Calculator a taxei de drum: https://www.hu-go.hu/roadtolls?key=aa624f0e797b03407b0e2315a7b484aa

Datele necesare pentru calcularea taxei de drum parcurs:

 • nr. De axe (=jarmu-kategoria), categoria Euro (Kornyezetvedelmi kategoria)

 • Dimensiuni: Latime (=Szelesseg) x Inaltime (=Magassag) x Hosszusag (Lungime)

 • MTMA + greutate pe axa

 • ruta planificata


     Vom reveni cu noutati in legatura cu acest subiect.


Cu stima,

Echipa Euload

www.euload.com

 
28/06/2013 18:06