Aparate de Ungaria - optiuni & costuri
 

 Stimati membri,

 Va informam, ca prin introducerea sistemului electronic de colectare a taxei de drum in Ungaria, utilizatorii retelei de drumuri pot alege intre trei modalitati de plata a taxei de drum:
 A) cu ajutorul unui aparat electronic, numit HU-GO (OBU)
 B) printr-un sistem ticketing
 C) prin anumite sisteme de monitorizare auto prin GPS (ex. Webeye)

 A) Cu operarea sistemului de colectarea a taxei de drum electronice din Ungaria pentru autovehiculele cu o greutate de peste 3,5 tone se va ocupa compania nationala i-CELL.
 Aparatul electronic HU-GO (OBU), va exista in 2 variante constructive:
 - OBU i-CELL - aceasta fiind un aparat mai simplu, de mica dimensiune, avand doua LED-uri, care arata ca autovehiculul poate sa treaca mai departe, sau nu. Se lipeste pe parbriz si se conecteaza prin bricheta. Valoarea acestui aparat va costa intre 30.000 Ft-40.000 Ft la care se mai adauga 27% TVA, adica aprox. 100-135 Euro + TVA.

poza
 - OBU S900 - aceasta fiind un aparat mai complex, prin care se poate defini chiar si numarul axelor autovehiculului. Aceasta unitate de bord este un dispozitiv, care prin ajutorul GPS-lui calculeaza traseul parcurs pe drumul taxabil. Pe ecran pot fi selectate 8 limbi, prin care suntem informati despre toate detaliile functionarii, si despre balanta sumei aflata in contul dispozitivului; ofera utilizatorului informatii clare si precise, privind functionarea aparatului. Astfel, la inceput, aceste aparate vor functiona doar Pre-pay (plata in avans). Acest tip de aparat corespunde sistemului Plug & Play System, ceea ce inseamna, ca aparatul poate fi utilizat imediat dupa montare, nu necesita instalare prealabila. Prin meniul dispozitivului se realizeaza calibrarea axelor si introducerea informatiilor. Valoarea acestui aparat va fi intre 50.000 Ft-60.000 Ft, la care se mai adauga 27% TVA, adica aprox. 170-203 Euro +TVA. Acest dispozitiv este recomandat pentru cei care folosesc frecvent infrastructura cu plata taxei de drum din Ungaria, si schimba frecvent ruta/starea autovehiculului (nr. axe). Pentru a vizualiza instructiunile de folosire al acestui aparat, var rugam dati click aici, aceasta fiind accesibil in limbile: maghiara, engleza, germana, ceha, poloneza, romana, (pag. 32), rusa, slovaca, si turca.

poza
 Se vor deschide 1500 puncte de distribuire al aparatelor, astfel dispozitivul HU-GO va fi disponibil pe intreg teritoriul Ungariei:
 - la asociatiile de transportatori;
 - la terminalele din punctele de trecere a frontierei;
 - la magazinele benzinariilor mai mari.

 Cumpararea/folosirea acestor dispozitive NU va fi obligatorie.

 B) Pentru straini este recomandabil folosirea sistemului ticketing. Acest sistem va functiona astfel:
 - la principalele puncte de plata a taxei de drum si la punctele de trecere a frontierei, soferii vor putea cumpara tichete. Soferul va declara numarul de inmatriculare, tipul autovehiculului, traseul (cu maxim 4 puncte intermediare). Sistemul respectiv va arata pe un ecran alternativele, de trecere de la punctul A la punctul B.
 Pentru plata taxei nou introduse vor exista urmatoarele modalitati de plata: numerar, in forinti sau in euro, cu carduri bancare, sau card de combustibil. Sunt acceptabile toate tipurile de carduri bancare (Visa, Mastercard, etc.), iar ca si card combustibil se accepta cardurile MOL, Shell si Routex. Taxa va fi calculata in conformitate cu categoria EURO a autovehicului, numarul de axe, in functie de kilometri parcursi.
 In cazul folosirii sistemului ticketing, este recomandabil ca autovehiculul sa fie inregistrat pe site-ul www.hu-go.hu, pentru a avea posibilitate de a recupera banii, in cazul in care tichetul nu poate folosit (in caz de accident, etc.)
 Tot pe acest site va fi disponibil un calculator de taxa de drum.
 Site-ul www.hu-go.hu va fi functionabil dupa 20-25 iunie 2013.
 Un calculator pentru taxa de drum, gasiti pe site-ul asociatiei maghiare a transportatorilor la adresa: www.utdij.hu/kalkulator/

 C) Va mai exista posibilitatea ca sistemul de monitorizare prin GPS, in cazul in care detineti vreunul, sa poata furniza informatii catre Compania de Autostrazi Maghiare, astfel incat in acest caz nu va mai fi nevoie de montarea suplimentara a aparatului HU-GO.
 Cei de la compania Webeye ne-au spus, ca au semnat deja in 13.06.2013 contractul de colaborare cu Compania de Autostrazi Maghiara, urmand sa definitiveze pana la 1 iulie 2013 detaliile.

 Vom reveni cu amanunte legate de acest subiect.

 Cu stima,
 Echipa Euload
 www.euload.com
 
17/06/2013 13:20