Importanta marketing-ului in transport

Pornind de la premisa celebrei zicale " Nu haina il face pe om" si cu o mica adaptare: "Haina nu-l face pe om, dar il ajuta.", se poate spune ca imaginea unei firme de transport in spatiul public poate aduce o multitudine de beneficii.

Beneficii ce tin de comunicarea si increderea pe care o poti oferi actualilor clienti sau chiar a potentialilor clienti. De asemenea, un ajutor urias ar putea veni chiar dinspre angajati, care fiind pusi in valoare prin campaniile de marketing isi vor da tot interesul ca acestea sa respire acea doza semnificativa de naturalete si profesionalism.

Un alt beneficiu major al marketing-ului in general este ca intotdeauna va construi si va mentine relatii de business.

Tipuri si metode de a face marketing

a) Marketing-ul traditional si marketing-ul digital

Prin ce se deosebesc una de cealalta? Simplu, prin canalele de distributie ale mesajelor de promovare fizice cand vine vorba de marketing-ul traditional si online pentru marketing-ul digital.

Desigur, in prima faza segmentul de marketing cel mai eficient ar fi cel digital deoarece aproape toti activam in mediul online. Dar, vei vedea ca si segmentul marketing-ului traditional inca sta pe o mina plina de beneficii.

 

b) Formarea brand-ului si a planului de marketing

Bun, ofer un serviciu, vreau sa afle si altii de el, doresc sa-l implic intr-o campanie de marketing, dar simt ca-i lipseste ceva... o infatisare, un look care sa atraga. Mai precis, un logo. Ma gandesc la acest logo ca la un brand: vreau sa aiba culoarea X, fontul Y, sa reprezinte ceva ce are tangenta cu transportul, dar mult mai important: sa infatiseze firma mea. Un asemenea logo se poate face la cerere pe diverse forumuri sau website-uri romanesti de design la preturi decente. Cuprinse intre 50 – 200 de euro, daca vorbim de ceva cat de cat profi.

Ca notiunea de brand sa fie complet parcursa, in mod obligatoriu ii va trebui si un slogan. Logo-ul si sloganul vor fi elementele cheie in planurile de marketing pentru ca ele vor crea prima impresie de cateva secunde.

Acum ca brand-ul e facut, mai trebuie si implementat in campania de marketing. Dar orice campanie, fie chiar si de o zi trebuie sa aiba in spate un plan. Asa numitul plan de marketing, care poate fi schitat tot pe o coala de hartie si adaptat intr-un calendar. El trebuie sa fie axat pe obiective si metodele prin care aceste obiective urmeaza a fi efectuate. Cum setez obiectivele planului de marketing? Folosindu-ma urmatoarele intrebari:

1) Care este publicul meu tinta?

2) Unde il voi putea gasi?

3) Care sunt temerile cat si nevoile sale?

 

c).Metode dedicate marketing-ului traditional

Caile de distributie cu cele mai mari rezultate in marketing-ul traditional pentru o firma de transport pot fi realizate prin intermediul anunturilor din ziarele locale, inscriptii pe echipamentele firmei, bannere la intrarile din localitate, sponsorizarea a anumitor evenimente, organizarea de concursuri care sa vizeze orice categorie de varsta (de exemplu: concurs de biciclete, pictura, test de cultura generala, etc.), printr-o recomandare din partea furnizorilor tai catre diversi clienti de-ai lor si carti de vizita.

 

 d). Metode dedicate marketing-ului digital

Fiind vorba de promovarea in mediul online, posibilitatile de desfasurare a unei campanii de marketing sunt multiple, dar nu toate sunt la fel de eficiente. Astfel, voi enumera doar cele care chiar dau randament si castiga timpul invesit.

  1. Retelele de socializare

Fara nici o discutie intr-un "top" al celor mai folosite retele de socializare sunt: Facebook, Google, Twitter si Linkedin. Asta datorita numarului gigant de utilizatori pe care acestea le poseda.

Asadar, pentru Facebook e suficient un profil personal si o pagina pentru profilul firmei. Pe Google, aceleasi specificatii ca si pe Facebook, iar pe Twitter si Linkedin doar cate un cont personal. La profilele cu caracter personal, in sectorul profesional se trece functia si firma pe care o detii, implicit o poza de profil. Asta ca sa-i transmiti incredere persoanei cu care vei intra in contact. Sa stie cu cine vorbeste si la ce nivel sa inceapa conversatia.

 

    2. Implementarea unui website

Sunt 2 modalitati: varianta platita sau gratuita. Recomand cea platita prin cadrul unei firme de hosting deoarece ai mai multe beneficii cum ar fi: numele domeniului personalizat (adica: numelefirmei.ro sau numelefirmei.com) si cel al adresei de e-mail, o baza de date pe care o poti structura dupa bunul tau plac, traficul contorizat, spatiul de stocare, subdomenii, securitatea datelor s.a.m.d. Costurile de inceput pentru un pachet de baza variaza undeva intre 40 – 60 euro/an. Adaugand eventualele modificari operate la website, ba legate de formulare pentru C.V. Sau diverse detalii, costurile/operatie pot fi incadrate undeva intre 50-100 de euro. Depinde foarte mult de cerinta, daca e ceva mult mai sofisticat automat pretul va creste si el.

Pentru varianta gratuita ar fi folosirea platformelor Wordpress, Blogger sau Weebly.

 

3. Anunturi publicitare

Orice serviciu pe care il ai in firma, fie ca e de angajare sau de transport-marfa, trebuie afisat pe cele mai frecventate platforme publicitate: Olx, Okazii, Lajumate, Publi 24.

 

4.Bannere publicitare

Un beneficiu de trafic adus website-ului tau poate fi redirectionat si din alte surse precum bannere-le publicitare afisate pe website-uri de profil asemanator cum ar fi bursele de transport. Aici pe langa costul banner-ului mai poate exista si cel al prelucrarii lui de catre un designer. Dar e mai mic decat cel pentru crearea logo-ului.

 

5. Inscrierea website-ului in cadrul motoarelor de cautare

Pentru ca website-ul sa aiba mai multe surse de trafic, el trebuie inscris si indexat in motoarele de cautare existente, precum Google, Bing, Ask, Yahoo, Aol, Wow, etc. Cum faci asta? Prin inscrierea website-ului in diverse directoare web. In principiu acest serviciu ti-l poate oferi si firma de hosting la un pret de maxim 20 de lei.

 

6. Grupuri, articole si comentarii

Comunicarea si cautarea de clienti noi presupune un sacrificiu de timp, dar care poate fi redus daca e folosit tintit. Aceasta tintire se poate face prin inscrierea in grupuri de Facebook, Google sau Linkedin. Intotdeauna sa vizezi 2 aspecte esentiale la grup: numarul de membrii (daca nu ai acces la continut) si evident, activitatea per continut: aprecieri si comentarii. Comenteaza si tu, implica-te in a oferi ajutor, creeaza valoare ca sa primesti feedback.

Aparitia in articolele online sunt iarasi un izvor de imagine si beneficii aduse companiei. Chiar daca unele sunt contracost, se merita. Deschide orizonturi noi de colaborare in business.

 

Cat investesti in marketing si cum iti masori rezultatele

Investitia depinde doar de cati bani esti dispus sa oferi. Desigur, exista agentii specializate in marketing care iti pot oferi la preturi decente monitorizarea si efectuarea campaniilor de marketing.

Insa, cel mai fiabil instrument pentru campaniile de marketing a fost, este si va ramane o perioada buna de timp celebrul fisier Excel. Deoarece prelucrarea si afisarea datelor poate fi personalizata pana la cel mai mic detaliu.

Pentru soft-uri specializate in marketing recomand Hubspot, care intr-adevar e contracost si destul de marisor ca si pret, dar isi merita fiecare cent investit. Cel mai mic abonament fiind de 185 de euro/luna.

Cea mai buna varianta gratuita pentru monitorizarea traficului pe website (specificand chiar si sursele de trafic) e Google Analytics. Dispune de o varietate de rapoarte ce pot fi descarcate lunar pentru a compara investitiile in campaniile de marketing.

De asemenea, Google dispune de un serviciu contracost numit Google AdSense, prin care vin plasate anunturi sub forma de text sau imagine despre compania ta pe alte website-uri.

In administrarea paginii de Facebook mai exista un instrument foarte util pentru masurarea traficului, interactiunea utilizatorilor cu diverse mesaje postate pe pagina, sexele cat si varstele lor, fluxul de comentarii si aprecieri, vizualizarile venite de pe dispozitivele mobile, etc. Un alt avantaj al paginii de Facebook este ca poti sa-ti setezi publicul tinta in functie de domeniul in care activeaza firma ta.

Tot Facebook ofera un serviciu Facebook Advertising prin care contractost iti vor putea plasa un anunt tintit pe domeniul transportului atat la nivel national cat si international pentru ce perioada doresti.

 

Solutii pentru a mentine campaniile de marketing active

a) Ai rezultate slabe, cum le optimizezi?

Intai trebuie sa te asiguri ca intr-adevar ai rezultate slabe si asta nu o poti face decat masurand. Analizand rapoartele lunare extrase ori din tabelul Excel ori din soft-urile amintite mai sus. De exemplu, pot fi rezultate slabe pe pagina de Facebook: nu atrage continutul sau aspectul ei estetic. Poate chiar logo-ul. Poate nu ai atins publicul tinta in grupurile de pe Facebook, Google sau Linkedin. Cea din urma reprezentand cea mai dedicata platforma online de business. Detaliile profilului personal de Linkedin legate de profesie, studii, pasiuni trebuie completate in intregime. Chestiuni despre care am mai spus ca ridica gradul de incredere.

Design-ul + continutul website-ului tau, iarasi poate reprezenta un factor de insucces in marketing. Adauga mai multe poze. Pune in valoare angajatii, atat membrii TESA, mecanicii cat si soferii. Cu totii au rude pe retelele de socializare. Punandu-i pe ei in valoare, automat iti cresti audienta in online. Orice eveniment la care participi sau pe care-l organizezi sau sponsorizezi: filmeaza, fa o poza si pune-o sus pe pagina web cat si pe reteaua de socializare.

Crearea de materiale publicitare, imprimate cu logo-ul companiei: pixuri, brichete, brelocuri, incarcatoare de baterii pentru smarphone-uri, agende, memorii USB.

 

b) Ai rezultate bune, cum le mentii?

Simplu, marindu-ti audienta si creeandu-ti parteneriate noi. Audienta poate fi marita prin crearea unor articole de blog (atasate website-ului) dedicate profilului de transport marfa, distribuirea lor in mediul online, iar parteneriatele prin recomandarea furnizorilor sau participarea la evenimente de profilul anterior mentionat: targuri si expozitii sau aniversari.

 

O SCURTĂ RECAPITULARE:

NECESAR OBLIGATORIU IN MARKETING-UL ANULUI 2016

  • un logo si un slogan al companiei;

  • o carte de vizita;

  • un profil personal de Facebook, Google, Linkedin si o pagina de Facebook pentru companie;

  • materiale publicitare;

  • un website;

  • mai multa incredere si deschidere spre mediul online.

ing. Stefan Racsak

Relații Clienți Euload & Soft-Transport

Introduceţi un comentariu