Asigurarea de răspundere civilă auto demumită și RCA este un contract încheiat între posesorul unui vehicul, persoană fizică sau juridică, și o companie de asigurare autorizată, ce are drept unic scop despăgubirea terțelor părți prejudiciate în urma accidentelor de circulație produse din culpa asiguratului.

    Prin acest tip de asigurare, se despăgubesc daune materiale, în limita a 1000000 euro și vătămări corporale și deces, în limita a 5000000 euro.

    Transporturile rutiere de mărfuri și persoane, prin natura activității lor, prezintă un grad de risc mult mai ridicat de producere a accidentelor, de aceea au fost stabilite criterii exacte în modul de calcul al primei de asigurare.

     Astfel, pentru transportatorii rutieri, există următoarele clasificări:

1. Codul CAEN al asiguratului- pentru activitățile de transport rutier, codul CAEN corect este 49; orice abatere de la acesta reprezintă, o eroare în calculul primei RCA. Este absolut obligatoriu să fie declarat  codul CAEN corect, chiar dacă la momentul obținerii Certificatului  de Înregistrare, societatea a avut un alt cod CAEN și ulterior au apărut modificări ale domeniului de activitate. Acestea sunt implementate prin obținerea de Certificate constatatoare. Spre exemplu, un autotractor, cu masa maximă de 18 tone, clasa B0 și cod CAEN 49, are o primă de asigurare de 12087 lei / an (Asirom), iar același autotrator, cu un cod CAEN 46( comerț) va avea o primă de 10129 lei/an(Groupama).

2.Categoria auto

a) autovehicul transport persoane - microbuze, autobuze , autocare, tramvaie

b) autoutilitare - autobasculantă, autoutilitară, autobetonireră, autocamion, autocisternă, autoexcavator, autofurgon, autogreder, automacara, autospecială, autospecializată,basculantă, buldoexcavator, camion, furgon

c)autotractoare- acestea sunt înregistrate ca și cotegorie separată de restul autovehiculeleor de transport marfă.

3.Masa maximă autorizată - este caracteristica principală care determină prima de asigurare RCA pentru autovehiculele de transport marfă. Astfel avem următoarele subcategorii:-masa maxim autorizată de până la 2300 kg
                                                        de la 2301 kg- 3500 kg
                                                        de la 3501 kg -7500 kg
                                                        de la 7501 kg -16000 kg
                                                         peste 16000 kg.
  Un exemplu de calcul simplu ne arată că un autotractor cu clasa B0, cod CAEN 49, cu o masă de 16000 kg, are cea mai mică primă RCA anuală de 3370,50 lei, în timp ce la o masă maximă autorizată de 16500 kg, prima anuală este de 11254 lei. Pentru același autotractor, dacă "din greșeală "se  introduce 1600 kg în loc de 16000 kg, prima anuală obținută va fi de doar 703,74 lei/an!!!!

4.Numărul total de locuri ( pentru transport persoane)- se iau în considerare atât numărul de locuri de pe  scaune cât și cele autorizate pentru transportul în picioare, adică numărul total de locuri.
  Atfel avem următoarele subcategorii: între 10 - 17 locuri- prima minimă anuală este de 4000 lei/an
                                                        peste 17 locuri-prima minimă anuală este de 10080 lei
                                

6.Istoricul daunelor - indiferent de anul de fabricație al unui autovehicul, în funcție de istoricul daunelor, acesta poate fi într-o clasă de bonus sau malus diferită, în funcție de istoricul daunelor pe care le-a înregistrat. La fiecare poliță RCA, fără evenimente, se înregistrează creșterea clasei de bonus cu un punct pentru o valabilitate de 6 luni, sau 2 puncte pentru o valabilitate de 12 luni. În momentul în care a fost înregistrat și achitat un dosar de daună, se înregistrează o majorare (malus) și astfel pierderea punctelor de bonus înregistrate în anii anteriori. În funcție de mărimea daunei, se modifică cu 4 sau 8 puncte în regres.

Ca să exemplificăm, un autotractor care a fost înmatriculat de nou, cu B0, în 2014 a avut o primă de asigurare de 2034.29 lei.  În primul an de asigurare a înregistrat  doua evenimente,  iar la următoarea poliță RCA avea  clasa M7, prima de asigurare înregistrând o majorare și ajungând la 9033.72 lei la reînnoirea din 2015.
 
Calitatea de asigurat și istoricul daunelor, se poate verifica în baza de date națională, CEDAM, accesibilă tuturor celor interesați.

Emiterea unei polite RCA, se face obligatoriu, în baza documentelor originale ale autovehiculului care urmează a fi asigurat, talon auto sau carte de identitate auto și ale asiguratului, carte de identitate în cazul persoanelor fizice sau CUI și alte modificări ulterioare, în cazul persoanelor juridice. Este exclusă copierea datelor auto de pe polițe expirate, care ar putea să fie greșite, perpetuându-se astfel greșeala.

Pentru o bună funcționare a sistemului de despăgubiri, pentru siguranța noastră a tuturor, în calitate de participanți la trafic, recomandăm încheierea polițelor RCA, cu maxim de atenție și corectitudine, evitând astfel probleme de orice fel, atât pentru victime cât și pentru cei vinovați , în momentul producerii unui eveniment nedorit.

Legat de evoluția tarifelor RCA pe segmentul camioanelor, d-nul Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a declarat:

 “Tarifele pentru transportatori intră pe un făgaș normal, transportatorii nu mai pot cumpăra asigurări RCA la tarifele pe care le practică Astra pentru că erau niște tarife nesustenabile care au dus la faliment.”
 
„Tarifele RCA pentru transportatori intră în normalitate. Nu mai putem compara prețurile cu cele pe care le avea Astra (...) Astra nu mai există. Trebuie să fie o responsabilitate în piață. Dacă dai puțin pe asigurare, puțin o să fie prin despăgubire”, a comentat Mișu Negrițoiu cu o altă ocazie.

Ca o noutate:

Legea 237/19.10.2015 instituie aplicarea în România a regimului de supraveghere Solvency II, începand cu 01.01.2016, ceea ce, în principal, va conduce la majorarea capitalului social a multor companii de asigurare, fapt care va genera majorări de tarife la nivelul pieței.

Începând cu 16.11.2015 Asirom și-a majorat tarifele de prime, alți asiguratori au anunțat deasemenea creșteri ale prețurilor RCA, însă, în același timp, Norma RCA în vigoare în 2015 limitează posibilitatea încheierii unui polițe RCA într-un interval mai lung de 30 de zile de la data intrării în valabilitate.

Brokerii de asigurare au cerut insistent ASF de a permite în 2016 încheierea de convenții la nivel de parc, încă de la începutul anului, pentru a permite transportatorilor să aibă predictibilitate în ce privește nivelul acestui cost și să-și negocieze tarifele în conformitate.

Vom vedea dacă ASF va ține cont de această solicitare în momentul în care va apare Norma RCA pentru 2016.

    Carmen Cotrău
    Director General
    Inter Broker de Asigurare SRL
    Oradea - Bihor, 410034, George Enescu nr. 21
    Telefon: +40 259 41 42 43, Interior: 123
    Email: carmen.cotrau@euteasigur.ro
    Web: www.euteasigur.ro
 

Comentar(ii)

  • Siegfried Mayer,23/12/2015 12:14

    Postez fara comentarii mesajul Domnului Decebal Popescu de pe pagina sa de Facebook, pe urma semnarii unui protocol intre reprezentantii patronatelor si ASF : "Am fost azi la intalnirea ASF cu asociatiile patronale din transporturi, asiguratori, Min Finante, UNSAR si consiliul Concurentei. Eu am reprezentat, alaturi de dl Ion LIxandru, task-force-ul Transport&Infrastructura din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. As putea incerca un comentariu mai acid la adresa acestei intalniri, dar o sa ma rezum la cateva simple aprecieri: breasla transportatorilor este complet dezbinata, existand divergente de opinii chiar si in sanul aceleiasi asociatii. Nu mai zic intre ele. Nu exista principiul unui dialog civilizat in care vorbim pe rand, coerent si sa expunem cateva probleme esentiale, cu subiect si predicat. Nu suntem in stare sa producem un POSITION PAPER (pentru cei care stiu ce inseamna acest document) si asta mai departe se vede in ochii autoritatilor ca in sceneta lui Caragiale, “eu cu cine votez?”, a se intelege “eu (ASF) cu CINE negociez pana la urma si CE negociez?”. S-a “produs” la finalul intalnirii un document pe care l-am semnat ca si prezenta, insa doar din respect pentru cei care m-au trimis acolo ca reprezentant. Nutresc totusi mici sperante ca acest document va rezolva problema de esenta pe termen scurt. In fapt, sa fim realisti. NU EXISTA SOLUTII PE TERMEN SCURT si nici nu ar fi intelept din partea noastra sa cerem solutii de “avarie”, pentru ca in timp e posibil sa ne dam seama ca aceste solutii generate pe genunchi ne sunt mai mult impotriva decat in favoare. Apreciez deschiderea la dialog a Dlui Misu Negritoiu care pana la urma a “reusit” in 4 ore sa produca ceva ceea ce asociatiile profesionale ar fi trebuit sa produca inaintea intalnirii: o lista clara de revendicari. Din pacate pe lista revendicarilor au aparut si aberatii ale unora, care nu au si nu pot avea vreodata suport legal si real (in practica). Dar, deh… e libertatea de exprimare, iar prin asta majoritatea intelege ca poate sa spuna si sa faca “orice” si “oricat”, nu doar “ce trebuie” si “cand trebuie”. Acum… despre asiguratori. Au gasit rapid explicatii cu privire la nivelul daunelor (cum de altfel ma asteptam) in special pe fondul cazurilor de daune vatamare corporala (cu limita de 5.000.000 EUR in Romania), precum cele din Muntenegru (cu autocarul) si din Grecia (cu camionul care a lovit alte 40 de masini). Uita insa sa mentioneze ca in Belgia (spre exemplu) prima de RCA incepe de undeva de pe la 1300 EUR si are ca limitari de dauna 100.000.000 EUR (nu e greseala) la daune materiale si fara limita la daune vatamari corporale. Si la ei e de ceva vreme asa. Au evitat si vor evita in continuare sa fie transparenti cu privire la calculele actuariale care stau la baza stabilirii valorii primelor. Incearca acum sa isi recupereze pierderile din trecut, cand disperati sa vanda RCA, nu se mai uitau la rezultate. Brusc (in 3 luni) si-au adus aminte ca trebuie sa fie profitabili din RCA dar atatia ani nu si-au pus intrebarea asta, daca primele sunt acoperitoare. Iar cresterile de peste 200% vin in conditiile in care rata daunalitatii pe perioada anterioara maririi extreme, era de 130%. Asta inseamna ca la o prima de 100 RON, daunele inregistrate erau de 130 RON. De ce nu au marit cu 50% doar ca sa acopere aceasta rata si poate sa mai faca bani si de o ciunga? Asta pe un produs, atentie, obligatoriu. Asta e culmea, ca pe un produs obligatoriu nu se poate face niciun control pe piata. Pai sa ne lase sa ne asiguram in extern zic, nu? Despre ASF … s-a transformat dintr-un organ de “supraveghere” intr-un organ de “constatare”, intrucat cred ca si pe ei i-a luat prin surprindere cresterea asta rapida si au ramas fara metode de actiune asupra asiguratorilor. E clar ca au pierdut controlul asupra pietei iar ceea ce incearca sa recastige acum e greu pe termen scurt. Iar pe asiguratori ii mai sperie cu cate un control, dar au devenit si ei imuni la astea cum sunt eu la Olynth. Iar reprezentantilor ASF care in presa sustin ca ofertele de 30-40.000 RON sunt aberatii ale transportatorilor, cu siguranta le pot eu la dispozitie oferte concrete (scrise) intre 20.000 si 61.000 RON de la societatile de asigurare. Asta in conditiile in care in 2014 plateam in jur de 4500 RON pe o polita de asigurare la camion nou, grupa de bonus/malus B0. Ok… daunalitate de 130%? Fa polita 6000 – 7000…. Dar nu ai cum sa ajungi la 15.000 minim cat mi se comunica astazi de la asiguratorii mei. Singura speranta poate fi Consiliul Concurentei, dar investigatia asta dureaza… minim 1 an si jumatate. Timp in care noi trebuie sa ne asiguram masinile, iar clientii nu prea vad cum pot inghiti o scumpire de acest gen. La final am mai inteles un lucru. Ca e ULTIMA intalnire in acest format de “dialog social” unde particip, pentru ca m-am simtit ca la intalnirea lui Iohannis cu “strada”. Adica useless… si ca mine mai erau cativa. Asa ca… Sarbatori Fericite tuturor!"

  • Siegfried Mayer,23/12/2015 12:10

    Reproduc fara comentarii mesajul postat de Domnul Decebal Popescu pe pagina sa de Facebook, dupa ce a participat la semnarea protocolului transportatorilor cu ASF : "Am fost azi la intalnirea ASF cu asociatiile patronale din transporturi, asiguratori, Min Finante, UNSAR si consiliul Concurentei. Eu am reprezentat, alaturi de dl Ion LIxandru, task-force-ul Transport&Infrastructura din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. As putea incerca un comentariu mai acid la adresa acestei intalniri, dar o sa ma rezum la cateva simple aprecieri: breasla transportatorilor este complet dezbinata, existand divergente de opinii chiar si in sanul aceleiasi asociatii. Nu mai zic intre ele. Nu exista principiul unui dialog civilizat in care vorbim pe rand, coerent si sa expunem cateva probleme esentiale, cu subiect si predicat. Nu suntem in stare sa producem un POSITION PAPER (pentru cei care stiu ce inseamna acest document) si asta mai departe se vede in ochii autoritatilor ca in sceneta lui Caragiale, “eu cu cine votez?”, a se intelege “eu (ASF) cu CINE negociez pana la urma si CE negociez?”. S-a “produs” la finalul intalnirii un document pe care l-am semnat ca si prezenta, insa doar din respect pentru cei care m-au trimis acolo ca reprezentant. Nutresc totusi mici sperante ca acest document va rezolva problema de esenta pe termen scurt. In fapt, sa fim realisti. NU EXISTA SOLUTII PE TERMEN SCURT si nici nu ar fi intelept din partea noastra sa cerem solutii de “avarie”, pentru ca in timp e posibil sa ne dam seama ca aceste solutii generate pe genunchi ne sunt mai mult impotriva decat in favoare. Apreciez deschiderea la dialog a Dlui Misu Negritoiu care pana la urma a “reusit” in 4 ore sa produca ceva ceea ce asociatiile profesionale ar fi trebuit sa produca inaintea intalnirii: o lista clara de revendicari. Din pacate pe lista revendicarilor au aparut si aberatii ale unora, care nu au si nu pot avea vreodata suport legal si real (in practica). Dar, deh… e libertatea de exprimare, iar prin asta majoritatea intelege ca poate sa spuna si sa faca “orice” si “oricat”, nu doar “ce trebuie” si “cand trebuie”. Acum… despre asiguratori. Au gasit rapid explicatii cu privire la nivelul daunelor (cum de altfel ma asteptam) in special pe fondul cazurilor de daune vatamare corporala (cu limita de 5.000.000 EUR in Romania), precum cele din Muntenegru (cu autocarul) si din Grecia (cu camionul care a lovit alte 40 de masini). Uita insa sa mentioneze ca in Belgia (spre exemplu) prima de RCA incepe de undeva de pe la 1300 EUR si are ca limitari de dauna 100.000.000 EUR (nu e greseala) la daune materiale si fara limita la daune vatamari corporale. Si la ei e de ceva vreme asa. Au evitat si vor evita in continuare sa fie transparenti cu privire la calculele actuariale care stau la baza stabilirii valorii primelor. Incearca acum sa isi recupereze pierderile din trecut, cand disperati sa vanda RCA, nu se mai uitau la rezultate. Brusc (in 3 luni) si-au adus aminte ca trebuie sa fie profitabili din RCA dar atatia ani nu si-au pus intrebarea asta, daca primele sunt acoperitoare. Iar cresterile de peste 200% vin in conditiile in care rata daunalitatii pe perioada anterioara maririi extreme, era de 130%. Asta inseamna ca la o prima de 100 RON, daunele inregistrate erau de 130 RON. De ce nu au marit cu 50% doar ca sa acopere aceasta rata si poate sa mai faca bani si de o ciunga? Asta pe un produs, atentie, obligatoriu. Asta e culmea, ca pe un produs obligatoriu nu se poate face niciun control pe piata. Pai sa ne lase sa ne asiguram in extern zic, nu? Despre ASF … s-a transformat dintr-un organ de “supraveghere” intr-un organ de “constatare”, intrucat cred ca si pe ei i-a luat prin surprindere cresterea asta rapida si au ramas fara metode de actiune asupra asiguratorilor. E clar ca au pierdut controlul asupra pietei iar ceea ce incearca sa recastige acum e greu pe termen scurt. Iar pe asiguratori ii mai sperie cu cate un control, dar au devenit si ei imuni la astea cum sunt eu la Olynth. Iar reprezentantilor ASF care in presa sustin ca ofertele de 30-40.000 RON sunt aberatii ale transportatorilor, cu siguranta le pot eu la dispozitie oferte concrete (scrise) intre 20.000 si 61.000 RON de la societatile de asigurare. Asta in conditiile in care in 2014 plateam in jur de 4500 RON pe o polita de asigurare la camion nou, grupa de bonus/malus B0. Ok… daunalitate de 130%? Fa polita 6000 – 7000…. Dar nu ai cum sa ajungi la 15.000 minim cat mi se comunica astazi de la asiguratorii mei. Singura speranta poate fi Consiliul Concurentei, dar investigatia asta dureaza… minim 1 an si jumatate. Timp in care noi trebuie sa ne asiguram masinile, iar clientii nu prea vad cum pot inghiti o scumpire de acest gen. La final am mai inteles un lucru. Ca e ULTIMA intalnire in acest format de “dialog social” unde particip, pentru ca m-am simtit ca la intalnirea lui Iohannis cu “strada”. Adica useless… si ca mine mai erau cativa. Asa ca… Sarbatori Fericite tuturor!"

  • Siegfried Mayer,06/12/2015 12:44

    Bataia de joc institutionalizata in domeniul politelor RCA este in plina desfasurare in aceste zile. Toate acestea se intampla din cauza delasarii si indiferentei de pana acum a celor care platesc si intretin sistemul RCA ... adica din cauza indiferentei noastre ... Patronii firmelor mari nu stau pe topicuri banale, unde se discuta solutii de supravietuire pentru firme mici si mijlocii. Ei stau la club si se hranesc cu roua de margaritar. Eventual vad aceste postari unii angajati ai firmelor mari, care, la randul lor ar trebui sa-si anunte sefii despre aceste framantari ale noastre. Din pacate insa, framantarile "paduchilor" cu cateva camioane nu intra in preocuparile celor cu sute de camioane, deoarece ei "nu se injosesc" sa se coboare la nivelul de la care au pornit candva ... Le trezeste amintiri urate, ca nu difera cu nimic de noi, doar ca acum au bani si influenta pe care nu doresc sa le imparta cu "paduchii" ... Nu este "cool" sa ia pranzul "la punga" si/sau sa se cazeze la motel sau hotel sub cinci stele, deoarece dauneaza grav imaginii de "soferi cu bani" ce au devenit ... Nu este "trandy" nici sa "imparta vorbe" cu firmele mici si mijlocii, deoarece ei stau de vorba doar de la "Dumnezeu in sus" ... Le cam cunosc "apucaturile" si doar pentru cei care nu si-au uitat radacinile si se considera egali cu noi, port stima. In rest ... le urez sa ramana unde au fost si pana acum ... ASF si asiguratorii, in loc sa limiteze, sa opreasca scurgerile si capusarile din sistem, in loc sa reduca comisioanele de pana la 25% din preturile TUTUROR politelor RCA, care nu poarta nicio componenta de risc de dauna, in loc sa-si limiteze veniturile nesimtite direct proportionale cu valoarea politelor, in loc sa gaseasca o formula de calcul care sa reflecte adevaratele riscuri si plati de daune reale, bazate pe statistici generale defalcate pe tipurile si categoriile de autovehicule, in loc sa vegheze la curatenia si sustenabilitatea sistemului (vezi falimentul ASTRA si platile necontrolate ptr. daune morale, decese si vatamari), in loc sa limiteze cardasia dintre brokeri si unii angajati ai firmelor de asigurari si/sau ai unor "baieti destepti" profitori din alte parti, in loc sa controleze facturile umflate artificial de service-uri, etc., le-a fost infinit mai comod sa transfere TOATE incompetentele si foamea lor de bani catre bunii platnici ai sistemului, acestia devenind cu timpul singurii "fraieri" care pierd intotdeauna daca apare o noua scurgere nejustificata de fonduri din sistem ! Daca transportatorii nu se vor impune fata de ASF si fata de asiguratori, daca nu vor reusi sa le explice ca meritam mai mult decat o majorare de pret la fiecare noua capusare si la fiecare noua povara provocata de indiferenta, incompetenta, foamea lor de bani, atunci sa ne facem cate o poza cu parcul nostru auto, sa o punem in rama si sa plecam cu poza in Congo ... Pana atunci, continuati mobilizarea pentru un eventual protest si cei care fac asta sa-si anunte prezenta la Bucuresti pe data de 09.12.2015, miercuri, la o ora si o locatie ce va fi comunicata de FORT pe acesta pagina si/sau pe adresele Dumneavoastra de mail. Anuntul vointei de prezenta la intalnirea de miercuri sa o efectuati pe adresa de mail : office@fort-romania.ro si pe acest topic. Prezenta personala la Bucuresti este si un semnal al seriozitatii cu care tratam un eventual protest national. Eu mai am trei locuri libere in autoturismul cu care ma voi deplasa miercuri de la Arad la Bucuresti. Daca cineva doreste sa mi se alature, astept solicitarea pe mail : mayer@cornex.ro Cu stima, Siegfried Mayer

  • Siegfried Mayer,05/12/2015 08:32

    Dupa cum bine stiti, asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) se incheie OBLIGATORIU de catre toti posesorii de autovehicule. Din aceatsta cauza, este si un produs "atractiv" pentru asiguratori si pentru Autoritatea de Supravegere Financiara (ASF), care, chiar printr-un vadit conflict de interese, "pastoreste" destinele acestui sector. In acest moment lucrurile "au luat-o razna", preturile politelor RCA "au explodat", asiguratorii, in loc sa caute solutii de a regulariza si a echilibra unele aspecte negative de calcul al riscurilor de dauna, in loc sa elimine scurgerile nejustificate si capusarile din sistem, majoreaza nejustificat pretul politei de asigurare. Cel mai mult se simte aceasta majorare la firmele de transport. In acest fel ASF, impreuna cu asiguratorii sunt partasi la falimentul multor firme si la diminuarea bazei de colectare a sumelor ce sustin sistemul. Este un cerc vicios, o spirala ce autodistruge sistemul, deoarece diminuindu-se numarul celor care participa la intretinerea sistemului RCA, dar numarul total de beneficiari "capusa" fiind constant prin cotizatia bunilor platnici la cele doua fonduri de garantare de plati, cel al "Victimelor strazii" si cel al "Garantarii platilor", totodata prin cardasia ASF, sistemul provoaca fenomene de genul falimentului "Astra"si mareste nejustificat pretul politei pana la un nivel insuportabil. In atare conditii, societatea civila, implicit asociatiile patronale nu pot sa ramana impasibile, suntem nevoiti sa ne aparam interesele si sa participam la nivel inalt la intalnirile care pot reglementa aceasta situatie, inainte sa se ajunga la proteste in strada ! Din aceasta cauza, tin sa va informez,ca delegatia noastra a transportatorilor, formata din Dl. Augustin Hagiu, Dl. Beniamin Hotea, Dl. Iancu Ioan si subsemnatul, ieri a fost prezenta la intalnirea sin Palatul Parlamentului, la Senat, in Comisia de industrii si servicii, cu reprezentantii ASF, al asiguratorilor, al service-urilor autorizate si al patronatelor din transporturi. Ca rezumat simplu, pana cand va aparea procesul verbal de sedinta, din punctul de vedere al transportatorilor, va pot relata urmatoarele : ASF nu a reusit sa convinga asiguratorii sa vina la intalnirea de ieri cu schema de calcul al RCA, Asiguratorii nu si-au respectat promisiunea de a prezenta cifrele statistice care stau la baza actualelor preturi ale politelor RCA, Se persista asupra necesitatii majorarii politelor RCA, din cauza inmultirii dosarelor de dauna, precum si din cauza valorii medii crescute pe dosar de dauna. Asiguratorii au prezentat rand pe rand niste cifre sumare (noi le consideram neconcludente si scoase din context, in contradictie cu statistica ASF), care au stat la baza majorarilor de pret. Totusi, nu au putut prezenta ratiuni care sa justifice sume ce pot ajunge chiar pana la 20.000 de euro/an/polita !!! Noi am cerut analizarea si redimensionarea (scaderea) componentei de comision de 20% al brokerilor, deoarece consideram ca este o componenta directa nejustificata a calculului RCA si majoreaza fara baza de risc valoarea politei. Mai direct spus, componenta de 20% DIN FIECARE RCA este o povara ARTIFICIALA pe care o platim fara sa suporte niciun risc de dauna !!! Am propus si reasezarea calculului de risc pe baza statisticilor REALE ale daunelor pe categorii de autovehicule, cu analizarea posibilitatii de introducere a standardelor de cost maximale pentru service-urile care repara autovehiculele avariate. S-a propus si reanalizarea modului de acordare si calcul al daunelor morale si cele de vatamari acordate pe baza RCA. ASF a propus renuntarea la calculul politei in functie de cod CAEN, deoarece nu asta determina modul de folosinta al autovehiculului. Un cap tractor desfasoara acelasi tip de activitate, cu aceleasi riscuri, indiferent de activitatea principala a detinatorului. ASF a trecut foarte lejer pe langa analizarea oportunitatii de responsabilizare a soferilor printr-o eventuala introducere a unei asigurari separate si pentru soferii posesori de atestate profesionale, argumentand ca asta ar putea fi analizata doar pe termen mediu si/sau lung. ASF a propus analizarea renuntarii la componenta "Carte verde" pentru autovehiculele care nu parasesc teritoriul tarii, asiguratorii au motivat ca reglementarile unionale limiteaza astfel de separatii, se admit doar daca este vorba de autovehicule dependente de traseu (tramvaie, troleibuze, utilaje, etc.). Noi am aratat ca in Germania exista o astfel de separare, dar ca diferenta de pret este nesemnificativa ( 1 - 2 euro, doar cat costa formularul de carte verde). ASF a propus asiguratorilor sa permita doar o crestere a RCA intre 1,5 si 2,0 ori fata de ultima raportare catre ASF a majorarii de pret al politelor (este o perioada cuprinsa intre decembrie 2014 si iunie 2015). Asta inseamna, ca exemplu, daca ati avut in trecut o polita de 3.000 de lei, atunci noua valoare sa nu depaseasca 4.500 - 6.000 lei, in functie de componenta "malus". Bineinteles, este doar o propunere, la care asiguratorii au reactionat rezervat si la intrebarea noastra daca maine vom putea incheia, pe baza acestei "recomandari" al ASF, o polita la valoarea propusa, s-au eschivat. Au motivat retinerea lor prin lipsa acceptului consiliilor proprii de administratie, precum si prin faptul ca in acest moment este in desfasurare un control din partea Consiliului Concurentei, declansat din oficiu, pe baza multitudinii de sesizari venite din partea societatii civile referitor la o posibila majorare nejustificata de preturi. ASF nu vede ca oportuna o noua intrevedere in acest an, cu toate ca transportatorii, inclusiv noi am subliniat ca este nevoie de masuri urgente de reducere a pretului, cu efecte imediate, deoarece in aceasta perioada se incheie noile polite RCA. Am subliniat importanta actionarii imediate, deoarece avem semnale ca nemultumirea transportatorilor poate genera proteste nationale, la care ASF a reactionat ca este pacat de eforturile si cheltuielile noastre pentru o actiune ce nu poate avea o rezolvare imediata din partea lor. Trebuie mentionate si interventiile pertinente si extrem de folositoare noua transportatorilor, a unor senatori si deputati, care au inteles importanta acestei reglementari si scaderi de pret al RCA. Nu cred ca ne raman multe optiuni , deoarece ASF a propus ca urmatoarea intalnire in acest format sa aiba loc doar in data de 25.01.2016 ... Recomand ca de azi, toti sa incepem sa cerem cotatii de la asiguratori, sa vedem daca totusi, unii dintre asiguratori raspund pozitiv acestei recomandari al ASF. Pe tot parcursul intrevederii am avut impresia ca ASF incearca sa aplaneze un eventual conflict deschis intre transportatori si asiguratori, respectiv al transportatorilor fata de activitatea ASF. Credem ca este o noua tragere de timp, ca sa treaca sarbatorile si ASF si asiguratorii sa aiba sarbatori linistite ... In afara de o cafea si o apa plata, consider ca am asistat la intalnirea orbilor cu surzii, la sugestia mutilor ... In consecita, asteptam sugestia Dumneavoastra pentru a hotari pasii urmatori. Recomandarea lui Augustin Hagiu este o intalnire a celor care doresc sa faca ceva impotriva actualei valori al RCA, ce ar putea avea loc la Bucuresti, miercuri, 09.12.2015, la o ora si o locatie care ar fi comunicata ulterior ... in functie de interesul manifestat al celor nemultumiti ... Va rugam sa va manifestati disponibilitatea pentru aceasta intalnire pe adresa de mail office@fort-romana.ro totodata si aici, pe aceasta pagina de facebook, sau pe pagina de facebook al FORT . Cu stima, Siegfried Mayer https://www.facebook.com/Fort-Romania-1062716827095424/…

  • Siegfried Mayer,30/11/2015 20:35

    Cu tot respectul, daca doriti intr-adevar ca acest modul sa devina ceva functional, util si cu sanse de dezvoltare, atunci este imperios necesar sa schimbati sistemul de interactionare intre membrii acestei platforme. Nu doresc sa fac publicitate altor burse de transport, dar ar fi de folos daca ati "copia" metoda de lista de discutii al acestora ... Fara asta, acest blog este doar o camera inchisa, unde unii cu "vizibile deficiente intelectuale" isi striga "asa numitele" frustrari in pustietate ... P.S. Daca veti considera ca aceasta remarca este ... hmmm ... "unfriendly" ... va asigur ca este doar o remarca ce va asigura supravietuirea acestui blog ... ce ar trebui sa devina un modul de lista de discutii de sine statator ... Va urez toate cele bune ! Cu stima, Siegfried Mayer

  • UNGUREANU GHEORGHE,23/11/2015 13:55

    Dragi colegi, Subscriu si eu si m-a alatur neconditionat demersului ce se initiaza privind aceste cresteri de tarife.Sunt de acord ca nu se mai poate face fata acestor tarife.Nu am decit citeva autov.de transport persoane dar de citva timp am inceput sa renunt la cite una si sa le retrag din activitate !!!! Cu 4500 LeiMicrobuz si 10.500 Autobuz /6luni nu ai cum sa aduci venit pentru a lucra in continuare... Nu intelegem de ce sa platim>diferenta intre Auto sub 3,5T = AUTOTURISME = PERSOANE FIZICE si cei ce platesc TAXE ....Momentan am luat legatura cu ceillti operatori din Mehedinti pentru a cauta ca si ASOCIATIA NOASTRA sa se alature orcarui demers initiat acestor revendicari..

  • Siegfried Mayer,20/11/2015 21:43

    Stimati colegi, Dupa cum probabil stiti, de curand au fost lansate pe mai multe forumuri indemnuri la unitate in ceea ce priveste o actiune comuna a transportatorilor impotriva fenomenului de crestere accentuata a cuantumului politei RCA. Urmare a demersurilor facute de catre Augustin Hagiu, atat in calitate de presedinte de onoare al FORT, cat si in numele unui grup largit de transportatori nemultumiti de cuantumul politelor RCA, conducerea ASF a invitat la discutii in mod direct acest grup largit de transportatori, prin reprezentantii sai, pentru a-si expune ideile , parerile si propunerile de reasezare a principiilor de functionare a RCA si de a corespunde nevoilor care au stat la baza implementarii principiilor RCA . Din cauza ca acei transportatori care vor expune si aici, pe acest topic dorinta de a-si manifesta nemultumirea fata de aceasta majorare nejustificata a politelor RCA sa aiba un reprezentant care sa-si expuna parerile, ideile, propunerile fata de ASF, fata de reprezentantii asiguratorilor, fata de reprezentantii atelierelor de reparatii, Augustin Hagiu m-a rugat sa postez indemnul catre toti cei care simt ca sunt nederptatiti, furati, umiliti de cuantumul actual al RCA, sa-si desemneze doi reprezentanti care vor participa miercuri, 25.11.2015 alaturi de el (si poate alaturi de mine) la o intanire cu acestia. In consecinta, lansez indemnul de a propune doua persoane (vor participa cei/cele care intrunesc cele mai multe propuneri), pentru a face parte din delegatia prezenta la discutii. Personal nu propun pe nimeni, deoarece as putea prin asta influenta alegerea impartiala. In acelasi timp va rog sa nu ma propuneti pe mine, deoarece in principiu voi fi acolo din proprie initiativa. Cei/cele doua persoane care vor participa la intalnirea cu ASF , vor fi alese dintr-o suma a tuturor propunerilor de pe forumurile de transportatori unde a fost lansata aceasta chemare la actiune. Pentru a reaminti detaliile comunicatului de presa care a stat la baza invitatiei la dialog din partea ASF, expun urmatoarele materiale : " Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a început mobilizarea generală pentru organizarea unui protest de mare amploare la nivel naţional împotriva creşterii exagerate a tarifelor RCA, lipsei infrastructurii rutiere şi supraacizării carburanţilor." Iata cateva aparitii in presa : http://www.ziuacargo.ro/stiri/focus-stiri/a-inceput-mobilizarea-generala-impotriva-tarifelor-rca http://www.ziare.com/pitesti/faliment/ http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2015-11-02/Transportatorii+ameninta+cu+noi+proteste http://www.amosnews.ro/inceput-mobilizarea-generala-impotriva-tarifelor-rca-2015-11-13 http://traficmedia.ro/ro/237-ambele-limbi/romana/news/2015/7879-a-inceput-mobilizarea-generala-impotriva-tarifelor-rca.html Postati aici, pe acest topic alegerea Dumneavoastra, totodata va invit sa postati si idei, motive , principii care sa fie preluate de catre delegatie ca tema a discutiilor. In continuare propun ca mobilizarea pentru actiunea impotriva cuantumului RCA sa ramana in vigoare, cei care doresc sa se manifeste intr-un fel sau altul in aceasta privinta sa-si expuna in continuare disponibilitatea. Sa nu uitam ca protestul din decembrie 2013 nu poate fi catalogat ca reusita totala din cauza ca efortul de a sustine mobilizarea noastra in privinta rezolvarii majoritatii problemelor si a nemultumirilor noastre, dupa momentul culminant al protestului s-a stins. In acest fel Guvernul , prin reprezentantii sai a considerat ca nu este necesar sa-si duca promisiunile pana la capat si pentru majoritatea modificarilor legislative am asteptat aproape doi ani . Totodata, prin demobilizarea ce a urmat protestului, nu s-a reusit eliminarea supraacizei, diminuarea valorii rovinietei pentru achizitia pe un an, intrarea libera in orase pentru incarcare/descarcare, etc., asta ne sugereaza ca renuntarea la ideea exercitarii presiunii unitare asupra ASF de a implementa masuri pentru reducerea cuantumului RCA este o greseala. Augustin Hagiu asteapta totodata alte propuneri si idei care pot fi preluate si transmise autoritatilor . Cu stima, Siegfried Mayer

Introduceţi un comentariu